Hogy soha többé ne lásson peronoszpórát!

Hogy soha többé ne lásson peronoszpórát! (x)

PR
A 2023-as évet nem nevezhetjük átlagosnak a szőlő növényvédelme szempontjából. Talán úgy is fogalmazhatunk, komoly kihívás volt egészséges alapanyagot előállítani a borászok számára. Ennek fő oka, szinte minden borvidéken, a peronoszpóra járvány volt!

Májusban, a délről hazánkba érkező csapadékkal, ún. szállított fertőző anyaggal (sporangiumok) a déli borvidékeken, Villányban és Szekszárdon megjelentek a szőlőperonoszpóra levéltünetei. Ezekből a sprorangiumokból képződő rajzóspórák indították el az ország többi részén is a kórfolyamatot. A járvány kialakulásához szükséges csapadék május és június hónapokban adott volt. Mivel ebben az időszakban történt a virágzás is, így fajtától és borvidéktől függően akár 50% termésveszteséggel is számolhattunk!

Peronoszpórával fertőzött szőlőfürt bogyónövekedés idejénPeronoszpórával fertőzött szőlőfürt bogyónövekedés idején

A tavalyi évjárat történései és az eddigi csapadékviszonyok alapján a 2024-es évre is jelentős peronoszpóra fertőzés várható. Termésünk megóvása érdekében kulcsfontosságúak lesznek a peronoszpóra elleni tervezett kezelések. Már a korai első kezelés is indokolt, de ezt követően a kritikus időszakban, vagyis a fürtmegnyúlás-virágzás-terméskötődés idején (BBCH 57–BBCH 73) nélkülözhetetlen az állomány védelme valamilyen prémium felszívódó készítménnyel.

A Syngenta kínálatában az idei évtől a már jól ismert Pergado F mellett egy új készítmény, az Orondis Ultra 280 SC is elérhető!

Ez egy célzottan a peronoszpóra félék ellen összeállított gyári kombináció. A benne található oxatiapiprolin (30 g/l) egy új hatásmechanizmusú anyag, melyre jelenleg keresztrezisztencia sem ismert. A kórokozó lipid bioszintézisét, valamint egyes jel­átviteli folyamatait gátolja. Már alacsony dózisban is kiváló hatékonyságú, a levél szövetébe is beszívódik, de jelentős része a viaszrétegben koncentrálódik, ennek köszönhető kiemelkedő preventív hatása.

A mellette lévő mandipropamid (250 g/l) egy jól ismert cellulóz bioszintézis gátló anyag. Ez az anyag az oospórás gombák sejtfalának fontos alkotóeleme. Képződésének gátlásával megakadályozza a gombák tovább fejlődését. Ennek köszönhető kiemelkedő preventív és kismértékű kuratív hatása.

Az említett hatóanyagok erősítik egymást, köztük kísérleteinkben egyértelmű szinergista hatás mutatkozik. Együttesen a kórokozó minden fejlődési alakja ellen hatnak és hosszú hatástartammal jellemezhetőek! A kiemelkedő preventív hatás, valamint a hosszú hatástartam miatt a készítmény alkalmazását megelőző jelleggel célszerű elvégezni.

Az Orondis Ultra 280 SC, mint gyári kombináció, 2024-től érhető el 1literes kiszerelésben, II. kategóriás készítményként. Alkalmazható bor- és csemegeszőlőben peronoszpóra ellen, továbbá fejes salátában, valamint paradicsomban és tojásgyümölcsben fitoftóra elleni védekezésre.

Szőlőben a 3. levél kiterülésétől zsendülésig alkalmazható, dózisát a permetezendő lombfalfelülethez (LFF) szükséges igazítani. Egyszeri dózisa 0,45 liter/10.000 m2 lombfalfelület, maximum 0,67 l/ha. Élelmezésügyi várakozási ideje kultúránként változó, szőlőben 21 nap.

Szőlőperonoszpóra kísérleti erdmények (2023 Eger, BBCH 75 borsó méret, Blauburger)Szőlőperonoszpóra kísérleti erdmények (2023 Eger, BBCH 75 borsó méret, Blauburger)
Kezeletlen és fertőzött fürtKezeletlen és fertőzött fürt
Orondis Ultrával kezelt peronosz fürtOrondis Ultrával kezelt peronosz fürt

Syngenta, Facebook, YouTube, Instagram

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?