Heti fókusz: Felértékelődött a piacon a toxin-mentes kukorica. Létkérdés a védekezés!

Heti fókusz: Felértékelődött a piacon a toxin-mentes kukorica. Létkérdés a védekezés! (x)

PR
A megoldásokért kattintson a névre!
Zsila József
Bayer Crop Science
Papp Anita
FMC-Agro
Csorba Csaba
Sumi Agro


Zsila József, Bayer Crop Science

Napjainkban felértékelődött az egészséges termény előállításának fontossága. Nem csak a saját takarmányt előállító állattenyésztők számára kulcskérdés ez, mivel a toxintermelő gombák a terméscsökkenés mellett egyes évjáratokban a termény eladását is ellehetetleníthetik.

A terméscsökkenés kockázatának minimalizálása és az egészséges kukorica előállításának érdekében a termelőnek kontrollálnia kell a termelési folyamatot a hibridválasztástól egészen a betárolásig, hiszen csövenként már 1 penészes szem is határérték fölé emelheti az egész cső termésének aflatoxin tartalmát!  A problémát okozó toxintermelő gombák közül számos képes megtámadni a kukoricát. Hogy csak a gyakrabban előfordulókat említsük: a Fusarium graminearum a hűvösebb, nedves évjáratokat, a Fusarium verticilloides a meleg szárazabb körülményeket kedveli, fertőzéséhez még csak eső sem szükséges. Emellett az elmúlt években felbukkantak Aspergillus fajok, amelyek az aflatoxin-szennyeződést okozzák, az extrém meleg aszályos időjárásban felszáradt növényeken is jól fertőzik a növényeket.

A Bayer a jövőben a hibrid-ellenállóságon alapuló, és azt kiegészítendő állománykezelésekben, komplex védekezésben látja a megoldást. A növényvédőszeres állománykezelést minden esetben megelőzi az ellenálló kukoricahibrid kiválasztása, de mivel minden évjárati körülmények közt van olyan csőkárosító gomba, amely képes fertőzést okozni, így rendkívül nehéz a nemesítők dolga. A fuzárium kórokozó-együttes elleni genotípus fogékonyságban jelentős eltérés tapasztalható az egyes kukoricahibridek közt, 100%-os rezisztencia még nincs. Vizsgálataink alapján a genetikai hajlam, azon belül is a csuhélevelek hossza, szorossága, valamint a csőállás az, ami a leginkább meghatározza egy hibrid fogékonyságát a csőfuzáriózisra.

Bibefertőzés eredményeként az Aspergillus különböző szemeken jelentkezik. (Forrás: Bayer Crop Science)Bibefertőzés eredményeként az Aspergillus különböző szemeken jelentkezik. (Forrás: Bayer Crop Science)

A könnyen felnyíló, rövid csuhélevekkel, bókoló csőállással rendelkező hibridek esetén a szárazabb mikroklíma gátolja egyes gombák szaporítóképleteinek elterjedését így mérsékelve a tünetek kialakulását és a toxinértékeket. Fix csőtípussal rendelkező, sűrítést igénylő (min 80.000 beállt tő/ha) hibridjeink magas termésszinten történő használata esetén különös körültekintéssel kell lennünk az okszerű öntözésre és a gombás betegségek elleni prevencióra (növénymaradványokon áttelelő szaporítóképletek agrotechnikai kezelése), illetve a kiegyensúlyozott nitrogén ellátásra, melynek hiánya és bősége esetén is növelhetjük a növények fogékonyságát az általános betegségekre. A DEKALB hibridekre jellemző kompakt növényhabitus, illetve erektív, keskeny levélzet mind javítja az állomány mikroklímáját és sűríthetőségét. Fejlesztői mikotoxin-vizsgálatok alapján a DEKALB portfólión belül a DKC4125, DKC4433, DKC5075, DKC5206, DKC5911 hibridek egészségprofilja a legkiválóbb!

A Prosaro gombaölő szer kombinált hatóanyagai a csőpenészedést okozó gombák széles köre ellen nyújtanak védelmet. Rugalmas kijuttatási ideje lehetőséget ad a fuzáriumos csőpenészek elleni védelemnek, mert nem csak a bibekitoláskor lehet vele védekezni, hanem a valamelyest megkésett védekezések esetén is jó hatékonyságot mutat. A Prosaro kezelés akkor is kedvező élettani hatással van a terméseredményre, ha nincs fertőzés. Ennek egyik oka, hogy a protiokonazol hatóanyag növeli a klorofill-B tartalmat a növényben, és így a zöldítés mellett nagyobb fotoszintézis aktivitást mérhetünk a kezelt növények esetében.

Mivel az állati károsítók erősen befolyásolják a csőpenész kialakulásának mértékét, így célszerű egy menetben az állati károsítók elleni védekezés is tankkeverék formájában. Erre ideális kombinációs partner a Decis Forte, amelynek kipermetezésével egyedülálló módon 12,5 g deltametrin hatóanyagot juttathatunk ki, ami az eddig megszokott deltametrin dózisok több mint másfélszerese. Ennek akkor van jelentősége, amikor például a gyapottok bagolylepke lárvái a bibeszálak közt megbújva csak töredék hatóanyaggal érintkeznek. A magas áruértékű kukoricákban gyakran alkalmazott hatóanyag-kombinációk hasznos eleme, mert a csak lepkekárosítókra ható hatóanyagok mellé mindenképpen ajánlott egy a kukoricabogár ellen is hatékony termék, illetve a felelős gazdálkodás része a gyapottok bagolylepke rezisztenciájának kialakulását gátló kombinációk alkalmazása.

Az állati károsítók elleni védekezés magasiskolája a Sivanto Energy, amely két különböző hatásmódú hatóanyag kombinációja, Ezáltal az állati károsítók rezisztenciájának kialakulását késlelteti. A benne lévő flupiradifuron és deltametrin kombinációja mind kukoricamoly, mind a gyapottok bagolylepke és amerikai kukoricabogár kifejlett egyedei ellen is hatékony eszköz.

A Bayer gomba- és rovarölőszer-kombinációk a DEKALB genetikára építve hatékonyan elhárítják a kukorica toxintartalmából eredő gondokat és egészséges termény előállítását teszik lehetővé.


Papp Anita, FMC-Agro

A 2022-ben szokatlanul nagy számban tapasztalt aszpergilluszos csőfertőzés, valamint az annak következményeképpen kialakuló magas aflatoxin-tartalom ráirányította a figyelmet a lepkekártevők szerepére a termés toxinszennyeződésének kialakulásában.

A toxin-mentes kukorica kialakulását megelőzhetjük, ha odafigyelünk a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) elleni védekezésre. Megjelenésük és az általuk okozott kár egyre nő bármely célra termesztett kukoricában. Az időjárási körülmények alakulása, az egyre gyakrabban tapasztalható enyhe, fagyokat nélkülöző téli időszak, a forgatás nélküli talajművelés mind hatással vannak mindkét kártevő felszaporodására.

A mennyiségi kártételhez rendszeresen kapcsolódik minőségi károkozás is, mellyel megnő a toxintermelő gombafajok csőfertőzésének valószínűsége. (Fotó: Bácsbokod, 2023.08.01. FMC-Agro)A mennyiségi kártételhez rendszeresen kapcsolódik minőségi károkozás is, mellyel megnő a toxintermelő gombafajok csőfertőzésének valószínűsége. (Fotó: Bácsbokod, 2023.08.01.)

Miért kell védekeznünk árukukoricában?

A védekezésre érdemes úgy tekinteni, mint egy befektetésre! Gyorsan és biztosan megtérülő ráfordítás a kártevők elleni hatékony fellépés. Az FMC-Agro vizsgálatai rámutattak, hogy a kukoricamoly kártétele nyomán jelentős terméskiesés következik be, amely elérheti akár a hektáronkénti 1,5 tonnát is. Egy 20 helyszínen végzett kísérletsorozat bizonyította, hogy átlagosan 0,6 t /ha termést sikerült megmenteni a kezelés hatására.

A jelentős mennyiségi kártételükhöz rendszeresen kapcsolódik minőségi károkozás is. Károsításuk nyomán megnő a toxintermelő gombafajok csőfertőzésének valószínűsége.

Egy független szakértő vizsgálata már 2019-ben kimutatta, hogy a Coragen® 20 SC rovarölővel kezelt mintákban nem volt a kimutatási határ (LOD) feletti (általában 0.001 mg/kg) toxinszennyezpdés. (Forrás: Food Spektrum Nonprofit Kft.)Egy független szakértő vizsgálata már 2019-ben kimutatta, hogy a Coragen® 20 SC rovarölővel kezelt mintákban nem volt a kimutatási határ (LOD) feletti (általában 0.001 mg/kg) toxinszennyezpdés. (Forrás: Food Spektrum Nonprofit Kft.)

A gazdasági kár bekövetkezésének komoly a veszélye, ezért sem hagyhatjuk védelem nélkül az áru- és silókukoricáinkat. A még nagyobb értéket képviselő csemege-, vetőmag, vaxy és popcorn kukoricák előállítása során pedig mára már nélkülözhetetlen technológiai elem a védekezés.

A kártevők megjelenése 2024-ben

A korábbi évekhez képest június közepe helyett idén bizonyos régiókban már június elején megtörtént mindkét kártevő rajzásának tetőzése. A csapadékban gazdag dunántúli és hűvösebb északi területeken a rajzás viszont elhúzódik, a csúcs ideje a később következett be, pl. a kukoricamoly az ország nyugati, északnyugati szélén június 20. környékén tetőzött.

Az idei évben megállapítható, hogy a kártevők fogásszáma 18-20 %-kal magasabb az elmúlt évekhez képest. Az elmúlt hetek csapadékos, párás, meleg időjárása kedvezett a párzásnak és a tojásrakásnak.

A fertőzés mértékét jól jelzi, hogy nem ritka az olyan kukorica, ahol akár 2-3 azonos fejlettségi állapotú kukoricamoly lárvával is találkozhatunk egy növényen. Kollegáink olyat is tapasztaltak, hogy egy tövön megtalálható volt a kifejlett 12 mm-es lárva és a frissen lerakott tojáscsomó is, ami az elhúzódó rajzást és fokozatos betelepülést támasztja alá.

Legfontosabb tennivaló most, hogy minden gazdálkodó állományszemlét végezzen saját kukoricaállományában. A kelő lárvák hámozgatása, lyuggatása jelzi a lepkekártevők jelenlétét, a lárvák méretéből következtethetünk azok korára.

Mivel és mikor védekezzünk?

Annak ellenére, hogy a két fenti kártevő életmódja eltérő, van egy fontos közös vonásuk, amely alapjaiban határozza meg az ellenük történő védekezés hatékonyságát. Ez a rejtett módon történő károsítás. Míg a kukoricamoly lárvája főként a szár belsejében, a gyapottok-bagolylepke hernyója a cső végén, a csuhélevelek védelmében fejlődik és károsít, ezért a hatékony védekezéshez olyan hatóanyagra van szükség, amellyel elérhetjük őket, tartózkodjanak a növény bármely részén. Nem könnyű feladat, azonban a felszívódó és transzlamináris Coragen® 20 SC rovarölő szer képes megfelelni ennek a kihívásnak.

A jól felszívódó Coragen® 20 SC rovarölő szer akár a fejlettebb lárvákat is utoléri a szárban (Mezőhegyes, 2023. július)A jól felszívódó Coragen® 20 SC rovarölő szer akár a fejlettebb lárvákat is utoléri a szárban (Mezőhegyes, 2023. július)

Mindezeken felül a piacon elérhető készítmények közül egyedül e készítmény hatóanyaga képes a bábozódást megelőzően a kártevő minden fejlődési alakját (tojás, lárva) utolérni és elpusztítani. Így ebben az elhúzódó rajzást mutató évjáratban a Coragen® 20 SC felhasználása nyújthatja a legbiztosabb hatékonyságot.

A védekezés idejének meghatározásához az Arc™ farm intelligence rovarmonitoring rendszer nagy segítséget nyújthat az egyes régiókban megjelenő rajzások mértékének lekövetésével.

Az FMC-Agro területi szakmérnök munkatársai ezen felül személyes szakmai segítséget nyújtanak a kártevők táblaszintű fertőzésének felmérésétől kezdve a védekezés optimális időpontjának meghatározásán keresztül olyan gyakorlatias kérdésekben, mint a felhasználandó permetlé mennyisége vagy a tankkombináció keverhetőségi kérdései. Arra biztatjuk kukoricatermesztő partnereinket, hogy keressék munkatársainkat, mert használható, gyakorlatias segítséget fognak kapni tőlük!

Képek forrása: FMC-Agro


Csorba Csaba, Sumi Agro

A Sumi Agro 2022-től forgalmazza a kukoricában a kukoricamoly ellen használható tebufenozid hatóanyagú MIMIC rovarölőszert, mely a szabadföldön engedélyezett készítményekhez képest eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik, tehát kiváló lehetőséget biztosít a hatóanyagok hatásmechanizmusainak rotálására, ezáltal a rezisztencia megelőzésére.

Hatóanyag, hatásmechanizmus

A MIMIC hatóanyaga (tebufenozid) a növekedésszabályzók csoportjába, azon belül a vedlési hormon (ekdizon) agonista, azaz „vedlésgyorsító” csoportba tartozik.  A tebufenozid molekula egyik fő jellegzetessége, hogy kizárólag a lepkefélék lárvái ellen hatékony. A hatóanyag a kultúrnövényen kontakt módon viselkedik - nem szívódik fel, de a formuláció eső- és UV-állóságának köszönhetően 14-21 napig védi a kezelt felületet. A lárvákban gyomorméregként hat, vagyis a hatóanyagnak táplálkozás útján be kell kerülni azok tápcsatornájába, hogy onnan felszívódva fejthesse ki hatását. A folyamatot már az első hatóanyaggal kezelt falatok elfogyasztása is kiváltja, mert ehhez már néhány nanogramm hatóanyag felvétele is elegendő. A folyamat lényege, hogy a hatóanyag a megfelelő receptorokhoz kapcsolódva vedlési hormonként viselkedik, emiatt a lárvákban rendellenes vedlési folyamat kezdődik. A lárvák táplálkozása néhány órán belül leáll, majd beindul a vedlés. A lárvák 2-3 nap alatt saját testük tartalékát felhasználva „halálra vedlik” magukat. Ilyenkor megfigyelhető rajtuk az ún. „dupla-fejtok” jelenség, illetve a potrohon is rendellenes kinövések jelennek meg.

A készítmény ovicid (tojásölő) hatással is rendelkezik, de ez a hatás csak a frissen lerakott tojások esetében jelentős. A hatóanyag legnagyobb erőssége a lárvák elleni hatékonyság: amíg indukálható a vedlési folyamat, addig hatékony a készítmény. Az imágókra azonban a hatóanyagnak nincs hatása. Időzítés szempontjából ezért a lárvakelés kezdetét célszerű megcélozni, de bizonyos kártevők esetében, amelyek hajlamosak azonnal berágni a növénybe „tojás alá permetezést” javasolnak, vagyis közvetlenül tojásrakás elé időzítik a kezelést.

Általában igaz, hogy minél fiatalabb a lárva, annál hatékonyabb a kezelés, de üzemi kísérleteink során egészen fejlett, nagy méretű gyapottok bagolylepke lárvák ellen is kiváló hatékonyságot tapasztaltunk (ábra).

MIMIC kezelés hatására elpusztult bagolylepke hernyó (Cegléd, 2021. 08. 23.) A képen jól látható a „dupla fejtok” jelenség (Fotó: Sumi Agro Hungary Kft. )MIMIC kezelés hatására elpusztult bagolylepke hernyó (Cegléd, 2021. 08. 23.)
A képen jól látható a „dupla fejtok” jelenség (Fotó: Sumi Agro Hungary Kft. )

Felhasználás

A magyarországi engedélyokirat eredetileg kukoricamoly elleni használatot engedélyezett, de 2024 januárjától már gyapottok bagolylepke hernyók ellen is alkalmazható hibrid-, csemege és popcorn kukorica kultúrákban, 0,75 l/ha dózisban (42 nap, illetve 7 nap élelmezés-egészségügyi várakozási idővel). Csemegekukorica termesztők akár betakarítás előtti zárókezelésre is alkalmazhatják, ahol 7 nap az élelmezés-egészségügyi várakozási idő.

Tapasztalataink és a szakirodalmi adatok alapján azonban a MIMIC nemcsak a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke, de számos más lepkeféle kártevő hernyója ellen is hatékony, mint pl. a Lymantria dispar (gyapjaspille), Cydia pomonella (almamoly), Lobesia botrana (tarka szőlőmoly).

Időzítés, kijuttatástechnika

A megfelelő hatékonyság eléréséhez szükség van a kártevők rajzásának nyomon követésére, és figyelni kell a kultúrnövény fejlődését, fenológiáját. Kukoricamoly esetében érdemes figyelni a tojáscsomók megjelenését is a kultúrnövényen, ez is segítheti a pontos időzítést. A MIMIC kezelést akkor kell elvégezni, amikor a lárvák már kikeltek, de még nem furakodtak be. Ez a rajzáscsúcsot követő 6-7 nappal követően esedékes. A MIMIC esetében ez azért is lényeges, mert a tojásból kikelt lárvák egy ideig a levelekből táplálkoznak, tehát nagy biztonsággal fogyasztanak a hatóanyagból. A hatóanyag nagy előnye, hogy elhúzódó imágórajzás esetén a frissen lerakott tojásokat is gyéríti.

A hatóanyag tulajdonságát figyelembe véve a kijuttatás során megfelelő fedettséget kell biztosítani. Ennek eléréséhez a szántóföldön megszokottnál nagyobb, 400 l/ha permetlé mennyiség javasolt. A megfelelő terülés biztosítására célszerű adjuvánst használni (pl. Spur).

Környezetre gyakorolt hatás

A MIMIC egészségügyi és környezetvédelmi szempontból számos kiváló tulajdonsággal rendelkezik. Melegvérűekre gyakorlatilag nem veszélyes, munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap. Méregjelzés nélküli (LD50>5000 mg/kg), méhekre nem jelölésköteles készítmény. A tebufenozid talajéletre gyakorolt hatását több kutatás is vizsgálta, melyekből kiderült, hogy a hatóanyag a talajlakó faunát nem károsítja.

A hatóanyag korlátozások és kivonások közepette a Sumi Agro sikeresen vezetett be a hazai piacra egy olyan készítményt, amely a széles körben alkalmazott rovarölő szerek hatáskifejtésének módjától gyökeresen eltér, ugyanakkor megbízható védelmet biztosít a hernyókártevők ellen. A MIMIC ebből a szempontból szinte kihagyhatatlan a nagy értékű vetőmag-, illetve csemegekukorica termesztésben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?