2020. november 30. hétfő András, Andor

Hírek - Állat

1200 kilométeres kerítést építenének a lengyelek

Összesen 1200 kilométer hosszú acélkerítés felállítását tervezi keleti határainál Lengyelország, amellyel az afrikai sertéspestist (ASP) terjesztő vaddisznók bejutását próbálnák megakadályozni. A beruházással a világ egyik leghosszabb kerítését építenék meg, amely a tervek szerint 2020-ra készülne el 20 milliárd forintnak megfelelő összegből. A sertéspestis miatt Magyarországon is felmerült egy kerítés létesítése az ukrán-magyar határon, de egyelőre nincs döntés az ügyben.
 
 

Két méter magas "fallal" zárná le keleti országhatárait a lengyel kormány annak érdekében, hogy távol tartsák az ASP-t terjesztő vaddisznókat - írja az euractiv.com. A tervek szerint acélkerítést építenének az ukrán, a  fehérorosz, a liván és az orosz határon, amely összesen 1200 kilométer hosszan húzódna, így a világ egyik leghosszabb ilyen létesítménye lenne.

A számítások szerint a kerítés mintegy 56 millió euróból - 20 milliárd forinthoz közelítő összegből - készülne el. A létesítményt beásnák a földbe, hogy a vaddisznók ne tudjanak átjutni alatta.

A vaddisznók ugyanakkor könnyedén áttörhetnék a kerítést, főleg akkor, ha táplálékszerzésről van szó - vélik a lengyel beruházás ellenzői. Ráadásul Lengyelország keleti határait több tó és folyó is keresztezi, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy ezeknél az állatok megkerülhetnék a kerítést.

Korábban már kimutatták a lengyeleknél a vírust
Lengyelországban egyébként évekkel ezelőtt már feltűnt az afrikai sertéspestis. Háztáji sertésekben 2014-től 108 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét, míg a vaddisznóknál a kórokozó 1415 állatban fordult elő.


Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, tavaly Magyarországon is felmerült, hogy elektromos és úgynevezett szagkerítés épülhet az ukrán-magyar határon, mivel Ukrajnából fenyeget a legnagyobb veszély arra, hogy a vaddisznók ide is behurcolják az afrikai sertéspestist. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal legutóbbi tájékoztatása szerint még vizsgálják az ügyet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu