2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Állat

18 éve elszabadult néhány futómadár - Ez lett belőle

Egy maroknyi elszabadult futómadár 18 év alatt több száz fős csapattá duzzadt a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban. Mostanra vérszemet kaptak a természetes ellenség nélkül élő nanduk, és félelem nélkül garázdálkodnak a földeken. A gazdák tehetetlenek, a turisták szafarin érzik magukat.
 
 

Mecklenburg-Elő-Pomerániában él Európa egyetlen vadonélő nanduállománya. Valamennyien egy maroknyi ősre vezethetőek vissza, akik egy lübecki gazdaságból szabadultak el alig két évtizede. A populáció szaporodási rátáját jól jellemzi, hogy 2018 tavasza és ősze között megduplázódott a madarak száma, és elérte az 560 egyedet. Nandukkal gyakorlatilag már bárki találkozhat a térségben, jönnek is a lelkes turisták, akik etetik is a madarakat.


A természetes ellenség nélkül nevelkedő állatok gyors tempóban szaporodnak. Reinhard Jahnke gazdaságában már 60-70 példány tapossa a földeket. A kétségbe esett gazda már megpróbálta pumák hangjával is riasztani őket, elvégre a dél-amerikai futómadaraknak ez a macskaféle a természetes ellensége. Ám ez sem izgatta a nandukat.

Az egyetlen módszer, ami idáig bevált, ha quaddal hajkurásztam őket órákon át. Utána pár napig nyugalom volt"

- meséli a gazda, aki idén kártérítést is kap a termésveszteség miatt, amit jobb híján "vonuló madarak károkozása" címén nyert el.

A kutatók két évvel ezelőtt a tojások megfúrásával próbálták csökkenteni a nanducsibék számát, de ez sem vált be: a nőstények hamar észrevették, hogy már nincs mocorgás a tojásban, otthagyták a fészket, és másutt egy újabbat raktak. Idén meleg volt a tél, sok nandu sikeresen átvészelte. Két-három év múlva az idén kelő csibék is elérik az ivarérettséget. Addigra a német futómadár-állomány már biztosan átlépi az ezer példányt. Mehetünk szafarizni!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben