Agrya: idén sem biztos a fiatal gazda pályázat?

agrarszektor.hu
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége idén sem pihen: a számos gazdálkodóknak szervezett szakmai program, külföldi tanulmányút, konferencia mellett idén újraindítják a Tellus oktatási programot. Emellett természetesen aktívan részt vesznek a napirenden lévő fontos szabályozói kérdésekben is, így például a “Fiatal Gazda Csomagban" javaslatokat fogalmaznak meg a fiatal gazdák helyzetével és a generációs kérdés kezelésével kapcsolatban - mondta el az Agrárszektor.hu-nak dr. Weisz Miklós, az Agrya társelnöke.

Mik a szövetség célkitűzései az idei évre?

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA - Agricultural and Rural Youth Association Hungary) egy generációs alapon szerveződő szakmai, érdekképviseletei szervezet, amely a 40 év alatti gazdálkodók érdekeinek képviseletét vállalja fel. A Szövetség számára kiemelten fontos a generációváltás kérdésköre a mezőgazdaságban, az innováció kérdése, illetve az uniós ügyek.

A szervezet idei célkitűzései nem térnek el általános céljaitól - tudtuk meg dr. Weisz Miklós társelnöktől - melyek közé a fiatal gazdák érdekeinek magyarországi és nemzetközi képviselete, a tagok gazdálkodását segítő szakmai programok szervezése, a fiatal gazdák az EU tagsággal kapcsolatos változásokra, kihívásokra történő felkészítése, továbbá a falusi mezőgazdasági és kulturális hagyományok megőrzése, a falusi közösségek erősítése tartozik.

Az Agrya ehhez számos rendezvény szervezésével is hozzájárul, programot indít például európai integrációs ügyekkel foglalkozó fórumok, hazai és külföldi tapasztalatcserék, tanulmányutak, képzések formájában. Egy új szakmai bázis kialakítása mellett elsődleges feladatunk, hogy megteremtsük a fiatal gazdálkodók számára az együttműködés fórumait hazai és nemzetközi szinten - mondta el Weisz Miklós.

Az Agrya főbb tevékenységei közé tartozik a gyakornoki programok, képzések, agrárszakmai programok szervezése és lebonyolítása különböző országokban. Ezen kívül részt vesz két-, illetve többoldalú nemzetközi programokban, és természetesen információt is szolgáltat.

A Közép-európai Fiatal Gazda Központ (CERYC) az AGRYA kezdeményezésére jött létre, 2007-ben kezdte meg hivatalos működését, a Fiatal Gazdák Európai Tanácsa, azaz a CEJA regionális szervezeteként. A CERYC-en belül lengyel, cseh, szlovén, szlovák, román, bolgár és magyar fiatal gazdák működnek együtt. Mindkét szervezettel, továbbá a Rural Youth Europe (RYE) nevű falusi fiatalokkal foglalkozó vidékfejlesztési szervezettel is folyamatosan együttműködik a szövetség.

Az Agrya kiemelt projektjei között említette Weisz Miklós többek között az idén másodjára lezajló KAP Kommunikációs Projektet, a folyamatosan működtetett Fiatal Gazda Call Centert, melyen elsősorban a Fiatal gazdálkodók induló támogatása intézkedéssel, valamint a Fiatal Mezőgazdasági Termelői Minőség igazolásával kapcsolatosan nyújtanak információkat.

Évente, így idén is megrendezésre kerülnek Fiatal Gazda Klubok, és a Fiatal Gazda Konferencia, utóbbi az aktuális agrár-szakmai kérdésekkel foglalkozik.

A fiatalabb generáció számára az életkori sajátosságoknak megfelelő külön programot is indított a szövetség "Második Hullám" néven, melynek célja, hogy olyan fiatalokat kapcsoljon be az AGRYA tevékenységébe, akik az AGRYA jelenlegi vezetőinél legalább egy fél generációnál fiatalabbak. A Program keretében képzésekre, külföldi szakmai utakra kerül sor, azzal a céllal, hogy felkészítsék a résztvevőket a szervezeti munkára, helyi közéleti szerepvállalásra.

A fentieken kívül folyamatosan szerveznek nemzetközi szakmai rendezvényeket, szakmai utakat és cserekapcsolatokat, idén pedig újraindítják a Tellus oktatási programot, melyet 2005-ben vezetett be Magyarországon Phare támogatással az Agrya - tudta meg az Agrárszektor.hu a társelnöktől.

Szabályozási kérdések: agrárstratégiától a Földalap módosításig

Az idén napirenden lévő szabályozási kérdések közül az Agrárszektor.hu érdeklődésére Weisz Miklós kiemelte a Nemzeti Agrár- Vidékstratégia kialakítását és véleményezését, melyre várhatóan tavasszal kerül sor, ezen kívül a magyar elnökség alatt kiemelten kezelt KAP reformot, valamint az éppen aktuális Új Magyarország Vidékfejlesztési Program módosításait.

A KAP reformhoz kapcsolódik a CEJA, annak tagszervezetei, így az AGRYA részvételével megfogalmazott javaslatcsomag, mely a napokban magyar nyelven is elérhető lesz az AGRYA weblapján (www.agrya.hu). A "Fiatal Gazda Csomagban" megfogalmazott javaslatok várhatóan segítséget adnak a döntéshozóknak a mezőgazdaságot érintő generációs kérdés kezeléséhez - közölte Weisz Miklós. A javaslatok között szerepel többek között a fiatal gazdák kedvezményezett pozícióba helyezése a KAP mindkét tengelye, vagyis a közvetlen támogatások és vidékfejlesztés esetében is. Erre a most kialakulni látszó rendszer lehetőséget is ad, hiszen az várhatóan egy alaptámogatási komponensből és kiegészítő támogatás(ok)ból áll majd, melyek szétosztásakor előnyösebb helyzetbe hozhatók a fiatal gazdák.

Ezen kívül a Nemzeti Földalap fiatal gazdákat érintő módosításaiban is aktívan részt vesz a szövetség - árulta el a társelnök. Mint ismeretes, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tavaly decemberben jelentette be, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium néhány hónapon belül kidolgozza azt a keretrendszert, amely biztos hátteret nyújt azoknak a fiataloknak, akik a jövőben megélhetésként és életformaként a gazdálkodást választják. A keretrendszer egyik legfontosabb eleme, hogy a Nemzeti Földalapból lehetővé tennék a földhöz jutást mindazok számára, akik életvitelszerűen elkötelezik magukat a mezőgazdaság mellett.

Mi lesz idén a fiatal gazda pályázattal?

Tavaly elmaradt a fiatal gazda pályázat, azonban a jelenleg hatályos 113/2009. FVM rendelet szerint legközelebb 2011. szeptember 15. - október 31. között újra be lehet nyújtani támogatási kérelmeket. Weisz Miklós reményét fejezte ki, hogy az ÚMVP forrásátcsoportosításai lehetővé teszik, hogy valóban meg is legyen hirdetve.

A pályázat feltételeit a fenti jogcímrendelet tartalmazza, melyek közül a legfontosabbak: a 18-40 év közötti életkor, hogy a pályázó első alkalommal kezdjen gazdálkodni, új gazdaságot hozzon létre, vagy gazdaságot vegyen át, mezőgazdasági szakképzettséggel rendelkezzen, pénzügyi és üzleti tervet nyújtson be, továbbá hogy korábban semmilyen agrár- vidékfejlesztési célú támogatásban nem részesült.

Követhetetlen a pályázatok feltételrendszere?

A generációváltást támogató ÚMVP jogcímekkel kapcsolatban Weisz Miklós elmondta, hogy a számtalan változtatás a jogcímrendeletekben sokszor tette követhetetlenné az ügyfelek számára a feltételrendszereket (a 67-es rendeletet pl. 7-szer módosították). A fiatal gazdálkodók jelentős része a mai napig bizonytalan a vállalások betartásával, ellenőrzésével kapcsolatban.

Örömünkre szolgál, hogy a közelmúltban sikerült tisztázni az üzemméret pontos számításával kapcsolatos kérdéseket (az úgynevezett SFH referenciaértékek, árfolyam megfelelő használata) - tette hozzá a társelnök, aki azt is elmondta, hogy a bírságolások arányáról, mértékéről nincsenek pontos adataik, de probléma esetén többen fordulnak hozzájuk segítségért. Az ilyen kérdésekre próbálnak megoldást találni a hatósággal.

Az ellenőrzésekről tudni kell, hogy a 67/2007. FVM rendelet illetve a 113/2009. FVM rendelet szabályozza a fiatal gazdák induló támogatásának feltételeit, illetve a betartandó előírásokat. A jogcímrendeletek tartalmazzák az esetleges jogkövetkezményeket is az előírások be nem tartása esetére. A hatóság a vállalásokat, illetve a jogszabályokban előírt kötelezettségeket ellenőrzi.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?