Ki gondolta volna? - Már ömlesztve is árulják a tojást

agrarszektor.hu
Több nagy áruházlánc is azt fontolgatja, hogy ömlesztett tojásértékesítést vezet be Magyarországon - tudta meg az Agrarszektor.hu. Az új módszer lényege, hogy a vásárlók "piaci hangulatban", maguk válogathatják össze a megvenni kívánt tojásokat az üzletekben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint viszont az új értékesítési mód számos élelmiszer-biztonsági és nyomon követhetőségi kérdést vet fel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

"Kísérleti jelleggel" ömlesztve árulja a tojást az Auchan Magyarország Kft. egyik budapesti hipermarketében. Az áruházlánc az Agrárszektor.hu megkeresésére elmondta, hogy óbudai áruházban egyelőre teszteli az újfajta forgalomba hozatali módot, amelyet a jövőben várhatóan kiterjeszt budaörsi komplexumára is. A tapasztalatok felmérése után hoznak döntést arról, kiterjesztik-e a többi áruházra is a lédig tojásértékesítési formát.

Az ömlesztett értékesítést a tojás esetében természetesen nem szó szerint kell érteni. A vásárló nagy tálcákról válogathatja össze a neki tetsző tojásokat, pontosan annyit, amennyit szeretne. Fizetéskor pedig a pénztáros megszámolja a dobozban lévő tojásokat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága az Agrárszektor.hu-t arról tájékoztatta, hogy az újfajta értékesítési mód során a minőség megőrzési időt valamennyi tojás héján jól olvashatóan fel kell tüntetni, valamint a forgalmazó biztosítja a dobozt, illetve zacskót, amibe a vásárló a kiválasztott tojásokat összegyűjti.

Az Auchan Magyarország indoklása szerint gyakori jelenség - és ez ott jártunkkor is bebizonyosodott -, hogy egy 10 db-os dobozos tojás vásárlásakor a vevő kinyitja a dobozt, és megnézi a benne lévő tojásokat. Az ömlesztett módszernél viszont kesztyűben, darabonként, saját maga válogathatja össze a megvásárolni kívánt mennyiségeket.

A Nébih tájékoztatása szerint az ömlesztett tojásforgalmazási formát a jelenleg hatályos jogszabályok nem tiltják, de számolni kell a tojás töréséből származó szennyezésével, illetve a normál értékesítési módokhoz képest nagyobb mennyiségű hulladék keletkezésével. Ennek a problémának a kezelésére hatékony eljárásokat kell bevezetni, gondolva a megelőzésre, és az azonnali beavatkozásra is - hangsúlyozza a hivatal.

A különböző tételekből származó tojások összeválogatása során a nyomonkövetés biztosításától sem lehet eltekinteni, mert fontos lehet ahhoz, hogy humán megbetegedés esetén szakszerű intézkedéseket lehessen hozni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?