Válsághelyzetben döntöttek: így lehet rendkívüli pénzekhez jutni (2.)

agrarszektor.hu
Március második felében csaknem 5,9 milliárd forint uniós és hazai rendkívüli tejtámogatást fizet ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelőknek. Az állattartók a napokban már megkapták a tavalyi nemzeti tejtámogatás végkifizetését, amely 2,8 milliárd forintot tett ki. A kormány március elsején megjelent határozata pedig további 11,44 milliárd forint soron kívüli költségvetési támogatást tesz lehetővé a tejfelvásárlási árak csökkenése miatt. Gazdálkodói vélemények szerint azonban a támogatások nem javíthatják kellőképpen a likviditási helyzetet, ha nem születnek piacvédelmi intézkedések is a dömpingáras tej-és tejtermékimport ellen, amely további áresést okozhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az MVH most dolgozza fel azokat a kérelmeket, amelyeket a rendkívüli uniós és hazai tejágazati támogatásokra nyújtottak be a közelmúltban a termelők - közölte az agrárszektor.hu-val a hivatal sajtóosztálya. Az Európai Bizottság idevonatkozó rendelete tavaly októberben jelent meg, az agrártárca pedig december 23-án jelentette meg saját rendeletét, amely a kérelembenyújtást megalapozta.

Mint ismert, Brüsszel tavaly az uniós szintű tejágazati válság miatt szavazott meg rendkívüli támogatásokat a tagországoknak. Az intézkedésekre azért volt szükség, mert a tejfelvásárlási árak estek a túltermeléssel küzdő közösségi piacon. Magyarország 9 505 286 eurót kapott, amelyet a kormány nemzeti forrásokból hasonló összeggel, 2 973 253 000 forinttal egészített ki. Így a hazai tejtermelők rendkívüli támogatásként most csaknem 5,9 milliárd forinthoz juthatnak.

Az MVH tájékoztatása szerint körülbelül 3500 mezőgazdasági termelő számíthat arra, hogy az 5,9 milliárdos keretből forrásokhoz jut. Az úgynevezett elismert termelői csoportok tagjai emelt támogatást kaphatnak, amelyet az MVH várhatóan március második felében fizet ki.

Már a napokban kiutalta viszont a hivatal azt az összeget, amelyet a tejtermelők a tavalyi úgynevezett átmeneti nemzeti tejtámogatás végkifizetéseként vehettek igénybe. Most 4700-an 2,8 milliárd forinthoz juthattak, a múlt évi kifizetésekkel együtt pedig e jogcímen összesen 12 milliárd forintot kaptak.

MTI-fotó: Mohai Balázs

További intézkedésként a kormány ahhoz is hozzájárult, hogy a tejtermelők további 11,44 milliárd forintos, soron kívüli költségvetési támogatáshoz jussanak az előbbi jogcímeken felül. A kabinet március elsejei határozatában kérte fel a nemzetgazdasági minisztert arra, hogy tegye lehetővé az összeg átcsoportosítását a Földművelésügyi Minisztérium büdzséjébe. Az agrárszektor.hu információi szerint a pluszforrást úgynevezett csekély összegű (de minimis), illetve előrehozott átmeneti nemzeti támogatásként vehetik majd igénybe a gazdálkodók annak érdekében, hogy likviditási helyzetük javuljon. Egyelőre azonban nem tudni, hogy e forrásokat pontosan mikor kaphatják meg.

Kormánytervek a 11,44 milliárdos pluszforráson felül
- tejágazati stratégia kidolgozása
- akcióterv az élelmiszer-kiskereskedelemnek
- tejipari exportkapacitások felmérése, technológia-fejlesztés
- friss és tartós tejek forgalmi rendszerének felülvizsgálata
- friss tej kötelező felhasználása a közétkeztetésben

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, ágazati szervezetek szükségesnek tartják a rendkívüli tejtámogatásokat, de megítélésük szerint a kifizetésekkel párhuzamosan kormányintézkedések kellenének a dömpingáras import ellen is. Az olcsón behozott tej- és tejtermékek ugyanis azzal fenyegetnek, hogy a hazai tejfelvásárlási árak tovább esnek. Már a 70-75 forint közötti, mai literenkénti felvásárlási árszint is jóval elmarad a 95-100 forintra tehető önköltségtől, importellenes beavatkozások nélkül pedig márciusban újabb literenkénti 4-5 forintos, később pedig további árcsökkenés is kezdődhet, mert az importtermékek dömpingárai 60 forint körüli tejfelvásárlási áraknak felelnek meg. Így a rendkívüli támogatások sem javíthatják kellő mértékben a likviditási helyzetet, ha az árletörő behozatalt rövid időn belül nem sikerül megfékezni - állítják ágazati érdekképviseletek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02