2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Két feljelentést tettek, mert tiltott rovarirtó szer volt a tojásban

Feljelentést tett két esetben a fipronilos tojásszennyezés magyarországi vonatkozásai miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság ártalmas, közfogyasztási cikkel való visszaélés alapos gyanúja miatt tett feljelentést.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Két feljelentést tett eddig a nyomozószerveknél a Nébih a fipronilos tojásszennyezési ügyben - közölte az agrárszektor.hu-val a hivatal. Mindkét esetben ártalmas, közfogyasztási cikkel való visszaélés alapos gyanúja miatt tettek feljelentést.

A Nébih a feljelentések kapcsán további információkat nem közölt. A hatóság lépése mögött nyilvánvalóan az a gyanú húzódik meg, hogy egyes piaci szereplők fipronilos rovarirtó szert használtak gazdaságaikban, miközben az emberi egészséget veszélyeztető fipronilt a haszonállattartásban tilos alkalmazni.

Mint ismert, a Nébih azután kezdett fokozott ellenőrzésbe a magyar piacon, hogy a nyugat-európai fipronilos tojásszennyezési ügy kirobbant. A hivatal mostanáig több mint 280 tojás és tojástermékek laboratóriumi vizsgálatát végezte el, amelyből csaknem 230 mérését zárta le. A minták közül 11-ben találtak határérték feletti mennyiségű fipronilt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?