Felújított laboratórium a fenyegető sertéspestis ellen

agrarszektor.hu
Megújult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni laboratóriuma. A labor új, fokozott biológiai biztonságot is kielégítő, molekuláris biológiai részlegét mintegy 110 millió forintból alakították ki. A felújított laboratóriumban sokkal rövidebb idő alatt elkészül az eredmény, így például hamar kiderülhet, hogy a határról érkező elhullott állatok hordoznak-e valamilyen betegségeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

110 millió forintból újította fel a Nébih debreceni laboratóiumát, ahol új molekuláris biológiai részleget alakítottak ki. A felújított laboratórumban a minta beérkezésétől a vizsgálati eredmény kinyomtatásáig mintegy öt óra telik el. Az élelmiszerfelügyeleti díj 10 százalékát kötelezően fejlesztésre fordítják, ami az épületek korszerűsítése mellett a műszerek beszerzését is lehetővé teszi - közölte Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára.

A megújult debreceni laboratórium a legnagyobb kockázatúnak ítélt ukrán és román határ melletti területekről beérkező mintáknál 24-36 órára rövidíti le a vaddisznó kilövése, vagy az elhullott állat megtalálása és a vizsgálati eredmény kiadása közti időt. Így hozzájárulhat ahhoz, hogy fel lehessen tartóztatni a betegségeket - így a most Ukrajna felől fenyegető sertéspestist - az országhatároknál.

A hivatal laboratóriumaiban 2016-ben összesen 65 ezer vizsgálati megrendelést iktattak, ebből 19 ezret Debrecenben. Ez csaknem egymillió minta vizsgálatát jelentette. Debrecenben mintegy 250 ezer mintából 500-550 ezer vizsgálati eredmény született tavaly - közölte Abonyi Tamás, a Nébih állategészségügyi diagnosztikai igazgatóságának vezetője.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 14. 06:02