Itt van még egy faj, amelyik ha kihal, vége a mezőgazdaságnak

agrarszektor.hu
Rengeteg cikk szól a méhek csökkenő számáról, de kevesen tudják, hogy a poszméheknek is hasonlóan fontos szerepük van a növények beporzásában. És az ő számuk is gyorsan csökken.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A Californiai Egyetem új kutatása arra világít rá, hogy a biodiverzitás csökkenésével a monokulturális mezőgazdaság elterjedésével és a környezetszennyezés következtében a poszméhek léte is veszélybe került. Hollis Woodard, a rovartan szakértője tanulmányban azt írja: a poszméhek olyan beporzást végeznek el, amelyet a méhek nem. A poszméhek ugyanis a szájszervük segítségével megragadják és addig rázzák a virágokat, amíg a bennük lévő pollen szét nem szóródik. Ez az olyan élelmiszercélú haszonnövények számára életbevágó, mint a paradicsom, az eper, a bors, vagy a burgonya. 

 

Ha nem lennének poszméhek, tudnánk ugyan paradicsomot termelni, de nem tartalmazna elég likopint, amely fontos antioxidáns és megvédi a sejtjeinket a károsodástól

 - mondta el Woodard. "A poszméhek döntő befolyással vannak arra, hogyan élünk ma és hogyan élünk a jövőben" - tette hozzá. Nagy különbség van a méhek és a poszméhek között abban is, hogy utóbbiak Észak-Amerikában őshonosak, az onnan származó növények beporzására a legalkalmasabbak; míg a méheket csak meghonosította az emberiség az Újvilágban. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!


Más tanulmányok arra keresték a választ, mi az oka a poszméhek kihalásának. Megállapították, hogy a rovarirtó szerek és a klímaváltozás egyaránt rontja az életesélyeiket. A kutatók azt is megállapították, hogy a poszméhkirálynő tojásainak fejlődését nagyban befolyásolja, milyen élelemhez jut hozzá. Minél többfajta pollen és növény veszi körül, annál nagyobb az esélye, hogy a lerakott tojásokból felnőtt, dolgozó poszméhek lesznek. Emiatt a kutató azt tanácsolja a mezőgazdászoknak és kertészeknek, hogy tavasszal minél többféle növényt vessenek/ültessenek, hogy a méhek és a poszméhek minél többfajta tápanyaghoz jussanak. Minden egyes poszméhkirálynővel, amelyik nem jut változatos élelemhez és nem képes új fészket építeni, több száz utód vész el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?