Itt van még egy faj, amelyik ha kihal, vége a mezőgazdaságnak

agrarszektor.hu
Rengeteg cikk szól a méhek csökkenő számáról, de kevesen tudják, hogy a poszméheknek is hasonlóan fontos szerepük van a növények beporzásában. És az ő számuk is gyorsan csökken.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Californiai Egyetem új kutatása arra világít rá, hogy a biodiverzitás csökkenésével a monokulturális mezőgazdaság elterjedésével és a környezetszennyezés következtében a poszméhek léte is veszélybe került. Hollis Woodard, a rovartan szakértője tanulmányban azt írja: a poszméhek olyan beporzást végeznek el, amelyet a méhek nem. A poszméhek ugyanis a szájszervük segítségével megragadják és addig rázzák a virágokat, amíg a bennük lévő pollen szét nem szóródik. Ez az olyan élelmiszercélú haszonnövények számára életbevágó, mint a paradicsom, az eper, a bors, vagy a burgonya. 

 

Ha nem lennének poszméhek, tudnánk ugyan paradicsomot termelni, de nem tartalmazna elég likopint, amely fontos antioxidáns és megvédi a sejtjeinket a károsodástól

 - mondta el Woodard. "A poszméhek döntő befolyással vannak arra, hogyan élünk ma és hogyan élünk a jövőben" - tette hozzá. Nagy különbség van a méhek és a poszméhek között abban is, hogy utóbbiak Észak-Amerikában őshonosak, az onnan származó növények beporzására a legalkalmasabbak; míg a méheket csak meghonosította az emberiség az Újvilágban. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!


Más tanulmányok arra keresték a választ, mi az oka a poszméhek kihalásának. Megállapították, hogy a rovarirtó szerek és a klímaváltozás egyaránt rontja az életesélyeiket. A kutatók azt is megállapították, hogy a poszméhkirálynő tojásainak fejlődését nagyban befolyásolja, milyen élelemhez jut hozzá. Minél többfajta pollen és növény veszi körül, annál nagyobb az esélye, hogy a lerakott tojásokból felnőtt, dolgozó poszméhek lesznek. Emiatt a kutató azt tanácsolja a mezőgazdászoknak és kertészeknek, hogy tavasszal minél többféle növényt vessenek/ültessenek, hogy a méhek és a poszméhek minél többfajta tápanyaghoz jussanak. Minden egyes poszméhkirálynővel, amelyik nem jut változatos élelemhez és nem képes új fészket építeni, több száz utód vész el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03