Zúg a méhésztársadalom: virágzik a napraforgó, és megint hullanak a méhek

Agrárszektor
Senki nem tudja az okát, de több mint gyanús, hogy ismét a napraforgós körzetekben és ismét napraforgó-virágzáskor történnek a méhpusztulások. Egyik napról a másikra tűnnek el, vagy hullanak el a kaptár mellett komplett méhcsaládok. A Nébih Zöld Számot indított a tragédiák jelzésére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Figyelmeztetést adott ki a biológiai védekezésre és a beporzókra szakosodott vállalat, a Koppert Biological Systems, mert szerintük idén nyáron olyan forróság lehet, hogy a méhek "megfőhetnek" a kaptárakban. Eközben Magyarországon egészen más lehet a baj.

A napraforgó virágzásával együtt megérkeztek az első sokkoló fotók a méhek pusztulásáról.

Tavaly ugyanilyenkor több mint háromszáz méhészet jelzett elhullást az Orzságos Magyar Méhészeti Egyesületnek (OMME), a magyar méhészek ötödét is érintette a probléma. Már akkor arról beszéltek, hogy a méhpusztulás és a napraforgó növényvédelme között összefüggés lehet, ugyanis azokban a megyékben, ahol jellemzően kevés a napraforgó, nem figyeltek meg hasonló károkat. Egyértelmű bizonyítékot azonban nem találtak a tragédiák okára. Ezért idén emelt mintaszámmal folytatódik a Nébih felmérése.

Ez azonban nem vigasztalja a méhészeket. A közösségi portál egyik szakmai csoportjában a fenti kép alá a következő kommentet írták: "Mi egy páran tavaly megpróbáltuk... Jelentettük, mintáztak (jelentés után 1,5 hónappal), eredmény még mindig nincs!!!" Reméljük, idén több kapacitása lesz a mintafeldolgozásra a hatóságnak, különben elillan a bizalom iránta. Nem lehet azonban könnyű a dolguk, maguk a méhészek is tanácstalanok az okokat illetően. Egy solti méhész például alig talált hullát, mégis kiürültek a kaptárai:

Vagy elpusztultak már valahol útközben egy mérgezés miatt, vagy félretájékozódtak egy kisebb dózistól. Fogalmunk sincs, mi van, de biztos, hogy valami környezeti ártalom."

A Nébih Zöld Száma, ahol a bejelentéseket nagyon ajánlott megtenni: 06-80/263-244.

Idén az időjárás is kibabrált a méhészekkel, hiszen a viharok leginkább a napraforgós Szabolcs-Szatmár megyét érintették.

Egyébként a hordás még nem túl intenzív: kaptáranként 3-5 kilogrammot mérnek a méhészek, ami kicsit meg is lepte őket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?