Őrült rallyban van a sertésexport

agrarszektor.hu
Míg Európa Kínába szállított 43 százalékkal több húst, addig Magyarország Romániába növelte 42 százalékkal az élősertés kivitelét ebben az évben. A jelenség mögött az afrikai sertéspestis áll. 22-25 százalékkal drágább most a sertés, mint egy évvel ezelőtt, de a nyugat-európai átvételi árak már azt sugallják: elértük a csúcsot - derül ki a NAIK AKI piaci jelentéséből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az OECD-FAO középtávú projekciója szerint a világ sertéshús-termelése 8 százalékkal 129 millió tonnára emelkedhet 2028-ra a 2016-2018 közötti évek átlagához viszonyítva. A fejlődő országok kibocsátása 10 százalékkal bővülhet, míg a fejlett országokban ennél kisebb (+5 százalék) mértékű növekedés várható. A szakértők a globális sertéshús-kereskedelem élénkülését vetítik előre a következő tíz évben: az export és az import egyaránt 11 százalékkal emelkedhet. A nagy sertéshús-kibocsátó országok (Kína, USA, Brazília, Vietnám, Oroszország) növelheti termelését, az Európai Unióban számottevő változásra nem számítanak a szakértők.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az Európai Unió 3 millió tonna (+12 százalék) sertéshúst exportálhat az idén és 3,4 millió tonnát 2020-ban.

2019 első 5 hónapjában az export 43 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 43 százalékkal több, 813 ezer tonna uniós sertéshús került.

További nagy célpiac Japán (203 ezer tonna), illetve Dél-Korea (140 ezer tonna). Az Európai Unióban az "E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,77 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2019 júniusában, 22 százalékkal nőtt egy év alatt. A trendforduló azonban már megtörtént: az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak többsége 2,3 százalékkal csökkentette a sertések átvételi árát 2019 29. hetében az egy héttel korábbihoz viszonyítva.

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 42 százalékkal nőtt 2019 január-áprilisában az egy évvel korábbi mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Szlovákia voltak. Az afrikai sertéspestissel sújtott Románia több mint a kétszeresére növelte a Magyarországtól vásárolt sertések volumenét.

A hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 576 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2019 júniusában, ami 25 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Az áremelkedés megtorpanóban van - ahogy ennek előszelét a nyugati árakban már láttuk is.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?