Ez a változás sok magyar baromfist érint: módosult a fontos előírás

agrarszektor.hu
A baromfikeltetőt üzemeltető állattartókat is érinti a TIR rendelet legutóbbi módosítása. A jelenleg érvényes előírások értelmében már nem csak az ezer tyúktojás egyenértéknél nagyobb kapacitású, engedélyköteles baromfikeltetőket kell bejelenteni az Országos Adatbázisba, azaz a Tenyészet Információs Rendszerbe, hanem a kiskapacitású baromfikeltetőket is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A madárinfluenza - bár Magyarország a legutóbbi járvány után 2017 augusztusában visszanyerte mentességét -, továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az állományok megbetegedésének megelőzése érdekében elengedhetetlen a megfelelő nyomon követés a baromfitartásban.

A megfelelő nyomon követés biztosításához az állattartóknak be kell jelenteniük és az Országos Adatbázisban nyilván kell tartani a baromfikeltetőket is. A 2018 decembere óta hatályos előírás kapacitástól függetlenül, a nem csak saját célra - hanem pl. értékesítésre, kihelyezésre - keltető állattartókat is érinti. Minden olyan állattartó helyet, ahonnan napos állatot vagy keltetőtojást szállíthatnak más állattartóhoz, tartási helyre. (Korábban a bejelentési kötelezettség csak azokra a keltetőkre vonatkozott, amelyeknél a keltetőgépekbe egyszerre összesen ezer tyúktojás egyenértéknél több volt berakható.)

Nem változtak ugyanakkor az engedélyeztetésre vonatkozó előírások: a kiskapacitású baromfikeltetők nem engedélykötelesek, míg az ezer tyúktojás egyenértéknél nagyobb kapacitásúak továbbra is azok. A baromfikeltetés tevékenység végzése hagyományosan a kormányhivatalok járási vagy megyei ügyfélszolgálatán jelenthető be. A kötelezettségnek a kiskapacitású, eddig be nem jelentett baromfikeltetőt üzemeltetők a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) elektronikus úton is eleget tehetnek, amennyiben rendelkeznek Ügyfélkapus regisztrációval. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58