Forradalmi újítás: jövőre már méhek permetezik a haszonnövényeket

agrarszektor.hu
Egy kanadai cég a világon elsőként engedélyt kapott rá az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségétől, hogy méhekkel juttasson ki egy gombaölőszert a haszonnövényekre. A torontói központú Bee Vectoring Technologies (BVT) a saját fejlesztésű gombaölőjét használja majd az eljárás során.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A BVT egy CR-7 nevű szerves gombaölőt juttat majd ki a méhek segítségével az eper-, a feketeáfonya-, az alma-, a paradicsom- és a napraforgóföldekre. A szer a botrítisz gomba ellen nyújt majd védelmet, amely a szürkepenész kialakulásáért felelős.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A CR-7 port speciális tálcákon a kaptárok közelébe helyezik majd ki, ami a kaptárt elhagyó méhek lábaira ragad. Amikor a méh leszáll a növényre, átviszi rá a gombaölőszert. A módszer két nagy előnye, hogy a méheknek semmilyen módon nem árt, és szer a permetezésnél nagyobb hatásfokkal jut a növényre. A BVT tanulmányai szerint arra is van esély, hogy a CR-7-tel kezelt növények nagyobb hozamot fognak produkálni, illetve hosszabb ideig maradnak frissek.

A BVT módszere a beporzásban is segíthet a gazdálkodóknál, és felválthatja a kézi beporzást is olyan növényeknél, mint például a kivi. Emellett a gazdálkodóknak többé nem kell olyan hímnemű növényeket ültetniük, amelyek amúgy nem hoznak termést, a virágport bele is szórhatják a BVT tálcáiba, és a méhek a megszokott módon beporozhatják velük a növényeket.

A módszer a permetezésnél sokkal hatékonyabbnak és fenntarthatóbbnak ígérkezik. Nem igényel vizet, se bonyolult gépi felszerelést. Jóval kevesebb szert használ fel, mint a permetezés, ezáltal kevésbé károsítja a talajt és a vizet. Ha a módszer sikeresnek bizonyul, lehetőség nyílhat arra, hogy a gazdák más növényvédő szereket is méhekkel juttathassanak ki a növényekre, tovább növelve a fenntarthatóságot. A hírt a Springwise írta meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03