Forradalmi újítás: jövőre már méhek permetezik a haszonnövényeket

agrarszektor.hu
Egy kanadai cég a világon elsőként engedélyt kapott rá az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségétől, hogy méhekkel juttasson ki egy gombaölőszert a haszonnövényekre. A torontói központú Bee Vectoring Technologies (BVT) a saját fejlesztésű gombaölőjét használja majd az eljárás során.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A BVT egy CR-7 nevű szerves gombaölőt juttat majd ki a méhek segítségével az eper-, a feketeáfonya-, az alma-, a paradicsom- és a napraforgóföldekre. A szer a botrítisz gomba ellen nyújt majd védelmet, amely a szürkepenész kialakulásáért felelős.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A CR-7 port speciális tálcákon a kaptárok közelébe helyezik majd ki, ami a kaptárt elhagyó méhek lábaira ragad. Amikor a méh leszáll a növényre, átviszi rá a gombaölőszert. A módszer két nagy előnye, hogy a méheknek semmilyen módon nem árt, és szer a permetezésnél nagyobb hatásfokkal jut a növényre. A BVT tanulmányai szerint arra is van esély, hogy a CR-7-tel kezelt növények nagyobb hozamot fognak produkálni, illetve hosszabb ideig maradnak frissek.

A BVT módszere a beporzásban is segíthet a gazdálkodóknál, és felválthatja a kézi beporzást is olyan növényeknél, mint például a kivi. Emellett a gazdálkodóknak többé nem kell olyan hímnemű növényeket ültetniük, amelyek amúgy nem hoznak termést, a virágport bele is szórhatják a BVT tálcáiba, és a méhek a megszokott módon beporozhatják velük a növényeket.

A módszer a permetezésnél sokkal hatékonyabbnak és fenntarthatóbbnak ígérkezik. Nem igényel vizet, se bonyolult gépi felszerelést. Jóval kevesebb szert használ fel, mint a permetezés, ezáltal kevésbé károsítja a talajt és a vizet. Ha a módszer sikeresnek bizonyul, lehetőség nyílhat arra, hogy a gazdák más növényvédő szereket is méhekkel juttathassanak ki a növényekre, tovább növelve a fenntarthatóságot. A hírt a Springwise írta meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31