180 millió liter tej utazik a brit szigeten - Már a tejfeldolgozónak sem tetszik a dolog

agrarszektor.hu
Nagyok a fuvarozási költségek a Müller tejipari óriásnál, miután a termelés és a feldolgozás elválik egymástól a brit szigeten. A hard Brexit réme is fenyegeti ezt az üzleti modellt.

A skóciai tej folyamatos túlkínálatára figyelmeztet a bajor székhelyű tejfeldogozó óriás, a Müller, kiemelve, hogy a helyzet "nem fenntartható" és "jelentős környezeti következményekkel jár". A Müller Milk & Ingredients azért hangúslyozta aggodalmait, mert a társaság részére leszállított tej mennyisége 2014 óta 25%-kal nőtt, miközben a friss tej iránti igény valójában évről évre csökken Skóciában - írja a farminguk.com.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!


Ennek eredményeként a Müller évente 180 millió liter tejet szállít át a termelés helyszínéről az angliai tejfeldolgozóiba. Ez akkora mennyiség, hogy minden egyes skótra 33 liter jutna belőle. Rob Hutchison, a cég beszerzési igazgatója szerint a skótok szeretik a tejet, de a helyi fogyasztás nem szívja fel a termelési többletet. "E tejmennyiség áthelyezése pénzügyi és környezeti szempontból is költséges" - mondta Hutchison.

Az is elképzelhető, hogy nyugatlanítja némiképp a cégvezetést egy hard Brexit lehetősége, mely esetén a skótok azzal fenyegetőznek, hogy elszakadnak az Egyesült királyságtól. Ugyan az elemzők ezt nem tartják reális forgatókönyvnek, de lássuk be, néhány éve a Brexit lehetősége sem tűnt még annak.

A Mülller 230 tejtermelővel áll szerződéses viszonyban Skóciában, most igyekszik újratárgyalni a velük kötött megállapodásokat. A múlt hónapban pedig bezárta aberdeeni depóját.

Eközben az angol tejtermelők helyzete is bizonytalanná vált a Brexit, illetve az emelkedő termelési költségek miatt. Utóbbiban benne van a 2018. évi aszály, ami kisebb termeléssel és magasabb takarmányköltséggel járt. A 2018/19-es gazdasági év az üzemek számára 50 százalékos jövedelemcsökkenést hozott.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?