Hogyan alakulnak majd az idei tejárak?

Hogyan alakulnak majd az idei tejárak?

Agrárszektor
Az évkezdés egy kis visszaesést hozhat a tej egyes beltartalmi értékeinek piaci megítélésében, de ez csak átmeneti lehet - véli a német agrárpiaci információs társaság (AMI) elemzője, Andreas Gorn. A kínálatot tekintve a német termelés egyfajta telítési görbét mutat, úgy tűnik, kifulladt a növekedés potenciálja 2020-ra. Ez azt jelenti, hogy az árakat diktáló európai "tejhatalom" nem képes további termelésnövekedéssel reagálni a kínai igények növekedésére. Ez stabilizálhatja az árakat, de azért maradt épp elég bizonytalan pont.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A bizonytalanság egyik oka az elemző szerint az, hogy most már a németeknek is meg kell barátkozniuk az aszály és jégverés jelenségével. Korábban ezek nagyon ritka természeti jelenségnek számítottak itt, csak az áradás és a belvíz fenyegette a takarmánytermelést. Komoly nyomás nehezedik a gazdákra a társadalom oldaláról, ami azt követeli, hogy teljes egészében alakítsák át termelési technológiájukat, hogy környezet- és állatbarátabb legyen. A vizek nitrátterhelésnek csökkentése érdekében kevesebb szerves és műtrágya helyezhető el a földeken, ami korlátozni fogja az állománynagyságot és a terméshozamokat is. Sok gazdaságban maga a tartástechnológia is javításra szorul, ez pedig plusz költséggel jár.

EZ IS ÉRDEKELHET

Májusig mindenesetre - a szezonális csúcsnak megfelelően - emelkedni fog a beszállított tej mennyisége Németországban (is). Ilyenkor a tejfeleslegből jellemzően sajt készül Nyugat-Európában. Ez stabilizálni fogja a tejtermékek piacát, beleértve a vajét és a sovány tejporét is. Legutóbbinak hosszú távon is jók a piaci kilátásai (Kína miatt), így ennek felhalmozódása sem fogja fékezni az "értékesebb" termékek gyártását. Az áresés lehetőségét egyedül a vaj esetén tartja lehetségesnek az AMI elemzője.

Ez az ábra azt érzékelteti, hogy a vaj alapanyagát adó tejzsír értéke milyen lendületesen csökken 2018 közepétől a  kempteni árutőzsdén.

Az agrászektor.hu pedig ebben a cikkében foglalkozott azzal, miért van az, hogy míg a magyarországi nyerstej ára együtt hullámzik a németországival, addig a vaj árára nem hat az ottani tartós áresés sem.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kína részéről továbbra is erős a világpiaci kereslet: dobozos és ömlesztett tejimportja 41 százalékkal, a tejszíné 32 százalékkal, a sűrített tejé 29 százalékkal, a sovány tejporé 27 százalékkal, a teljes tejporé 23 százalékkal, a joghurté és a savanyított tejtermékeké 12 százalékkal, a sajt és túró termékcsoporté 6 százalékkal nőtt 2019 első tíz hónapjában. Az Európai Unió részesedése Kína importjából a sűrített tej, a tejsavópor és a sovány tejpor esetében domináns  (49, 46, 37 százalékos), sajtból és különösen vajból azonban Új-Zélandot részesíti előnyben az ázsiai ország (17 és 14 százalékos EU-részesedés).

A tej árának egész évi alkulását nem meri megjósolni a német elemző. Ennek belső oka a termelést korlátozó zöld mozgalom, külső oka egyrészt a kiszámíthatatlan időjárás, másrészt a piaci lehetőségek. Ezek közül még a kínai kereslet mondható a legbiztosabb pontnak. A legnagyobb bizonytalanságot most a Brexit és az Európába szoruló potenciális sajtmennyiség jelenti.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?