Durva tejdrágulás jön Magyarországon, de a sajtért és a vajért is többet kérhetnek majd

agrarszektor.hu
Jelentősen drágulhatnak a tejtermékek Magyarországon a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint, az áremelkedés hátterében főképp a takarmányárak drasztkikus elszállása áll. A terméktanács szerint már most 20-30 százalékos költségnövekedést okozott a takarmánydrágulás a termelőknél, mint mondták, a többletterhet fokozatosan hárítják át a vevőkre.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A liszt, a hús és a tojás után a tej is jelentősen drágulni fog a közeljövőben, és akárcsak a húsiparban, itt is a takarmányárak drámai emelkedésével indokolja a drágulást a Tej Terméktanács - hangzott el az RTL Klub Híradójában. Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője igazgatója azt mondta, a 20-30 százalékos költségnövekedésnek - ami a termelőket érinti most a takarmánydrágulás miatt - a nagyobb része át kell majd háruljon a vevőkre a következő év folyamán. Ráadásul a sajtért, a vajért és a tejfölért is többet kérhetnek majd a boltokban.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén januárban a tartós tejet 2,1 százalékkal adták drágábban januárban, mint egy évvel ezelőtt, a trappista sajt viszont 7,2 százalékkal kerül idén többe. A KSH felmérése alapján pedig egy háromtagú család évente átlagosan 130 ezer forintot költ tejtermékekre, így egy 10 százalékos drágulás évi 13 ezer forinttal növelheti költségeiket.

További részéletek az RTL Klub híradásában hallhatók:

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?