Durva tejdrágulás jön Magyarországon, de a sajtért és a vajért is többet kérhetnek majd

Durva tejdrágulás jön Magyarországon, de a sajtért és a vajért is többet kérhetnek majd

agrarszektor.hu
Jelentősen drágulhatnak a tejtermékek Magyarországon a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint, az áremelkedés hátterében főképp a takarmányárak drasztkikus elszállása áll. A terméktanács szerint már most 20-30 százalékos költségnövekedést okozott a takarmánydrágulás a termelőknél, mint mondták, a többletterhet fokozatosan hárítják át a vevőkre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A liszt, a hús és a tojás után a tej is jelentősen drágulni fog a közeljövőben, és akárcsak a húsiparban, itt is a takarmányárak drámai emelkedésével indokolja a drágulást a Tej Terméktanács - hangzott el az RTL Klub Híradójában. Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője igazgatója azt mondta, a 20-30 százalékos költségnövekedésnek - ami a termelőket érinti most a takarmánydrágulás miatt - a nagyobb része át kell majd háruljon a vevőkre a következő év folyamán. Ráadásul a sajtért, a vajért és a tejfölért is többet kérhetnek majd a boltokban.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén januárban a tartós tejet 2,1 százalékkal adták drágábban januárban, mint egy évvel ezelőtt, a trappista sajt viszont 7,2 százalékkal kerül idén többe. A KSH felmérése alapján pedig egy háromtagú család évente átlagosan 130 ezer forintot költ tejtermékekre, így egy 10 százalékos drágulás évi 13 ezer forinttal növelheti költségeiket.

További részéletek az RTL Klub híradásában hallhatók:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03