Abszurd? Már a Brexit puszta lehetőségétől romlik a brit sajtgyártás

agrarszektor.hu
Az Egyesült Királyság arra számít, hogy a Brexitet követő, zártabb piac kiszorítja az uniós importtermékeket, ami felfuttatja a belső termelést. A termelőknek logikusan már erre kellene készülniük, és minden erővel kapacitásokat bővíteni az olyan kulcsfontosságú termékek esetében, mint amilyen a sajt. Csakhogy ennek most pontosan az ellenkezője történik, aminek prózai oka van.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

20 éves csúcson van az ír cheddar sajtok importja az Egyesült Királyságban. Ez év januárja és szeptembere között 90 ezer tonna sajt érkezett az országba. Ez a tavalyi év azonos időszakához mérten 24 százalékos emelkedést jelent, 2017-hez képest pedig 15 százalékos a plusz. 1999 óta nem volt erre példa, amikor az éves behozatal alulról súrolta a 100 ezer tonnát, most pedig 3 hónap hátra van még az évből.

Kedvelt sajtféleség a cheddar (Forrás: gettyimages.com)

2018-ban a brit AHDB (Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács) tejipari szervezete a Brexitet olyan szcenárióként nevezte meg, amely az ír sajtok dömpingjét fogja hozni az Egyesült Királyságban. Az akkori jelentés szerint már megkezdődött a sajtok angliai tárolása arra az esetre, ha no-deallel végződnének a tárgyalások az unióval. Ez lehetővé tette volna az írek számára azt, hogy a szupermarketeket továbbra is a régi, a magasabb vámtarifák előtti árakon lássák el sajttal - legalábbis, amíg a készlet tart. Ezt alátámasztja, hogy az ír export 2019 első és harmadik negyedévében ugrott meg, akkor, amikor a Brexittel kapcsolatos határidők jártak le.

A szakmai szervezet arra int, hogy az időszakos sajtfelesleg megnezíti az angol termelők felkészülését arra az időszakra, amikor a kereskedelem nehezebbé válik a szomszédos országokkal, vagyis a sajtkészletek kimerülésével hirtelen sajthiány léphet fel. Mivel a kilépés pontos dátuma és feltételei még mindig nem dőltek el, ezért a sajt továbbra is nagy mennyiségben fog belépni az Egyesült Királyságba, így a helyi termelés felfuttatására nem nyílik mód.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03