Rengeteg hús landolhat a kukában, ha a britek megállapodás nélkül lépnek ki az EU-ból

Rengeteg hús landolhat a kukában, ha a britek megállapodás nélkül lépnek ki az EU-ból

A felmérések szerint a brit bárányágazat lenne egy esetleges no-deal Brexit legnagyobb vesztese, ugyanis a Nagy-Britanniában megtermelt bárányhús mintegy 89%-a az európai piacokra kerül. A vámok és a szabályozott ellenőrzések egy megegyezés nélküli Brexit esetén azt vonhatja maga után, hogy több millió báránytetem mehet veszendőbe, hívta fel rá a figyelmet egy vidéki gazdákat és termelőket tömörítő csoport.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ha az átmeneti időszak 2020. december 31-én véget ér, akkor annak hátrányos hatása lesz az Egyesült Királyság mezőgazdasági ágazatára, amelyek jelenleg az Európai Unióval folytatott kereskedelemtől függenek, írta meg a FarmingUK. 2013 és 2017 között az exportált marhahús 82%-a, a szigetországban megtermelt és onnan kivitt tejtermékeknek, tojásoknak, zöldségeknek és gyümölcsöknek pedig a 78%-a került az uniós piacokra. Többen mégis úgy vélik, hogy a bárányágazat van a legnagyobb veszélyben, ugyanis a bárányhúsexportnál ez az arány 89%-os.

A 33 ezres taglétszámmal rendelkező, angol és walesi gazdákat tömörítő Country Land and Business Association (CLA) becslései szerint ha az exportok a 2019-es szinten maradnak, ám a megállapodás nélküli Brexit miatt bevezetésre kerülnek a vámok, akkor mintegy 3 millió, eredendően az uniós piacokra megtermelt vágott bárány nem fog eljutni a rendeltetési helyére. Ez az irdatlan húsmennyiség be fog ragadni a brit piacokra, ami nyomott árakat és mintegy 2 millió eladatlan vágott bárányt fog eredményezni.

A CLA véleménye szerint még ha drámai megugrás következne be a britek bárányfogyasztásában, és maximálisan kihasználnák az ország hűtőkapacitását, még akkor is több millió vágott bárány menne pocsékba. Arról nem is beszélve, hogy ha a Nagy-Britannia báránytermelésének java az ország határain belül maradna, az a bárányárak bezuhanásával járna. Sarah Hendry, a CLA vezérigazgatója elmondta, hogy a bárányágazat több szereplője is hatalmas nyomás alatt áll most.

A lezárás során ezek az emberek táplálták a nemzetet, és sokan már elkezdték átszervezni a vállalkozásaikat, hogy azok megfeleljenek a közös agrárpolitikán kívüli új rendszernek. Most sokaknak mégis azt kell látniuk, hogy teljesen összeomlik a piacuk

- mondta Sarah Hendry.

Annak ellenére, hogy a brit kormány régóta ígért kárenyhítő intézkedéseket a no-deal Brexit által leginkább fenyegetett mezőgazdasági ágazatoknak, ezekből egyelőre még semmi sem látszik. Sarah Hendry már sürgette a kormányt, hogy hozzon létre nyújtson sürgős pénzügyi támogatást azoknak a mezőgazdasági vállalkozásoknak, amelyek már a csőd szélére kerültek. Ha az Európai Unió vámokat vet ki a mezőgazdasági termékekre, akkor sok gazda vevő nélkül találhatja magát, és csődbe mehet, jelentette ki a CLA vezérigazgatója.

A bárányágazat a legsérülékenyebb terület, és ha megállapodás nélkül lépünk ki az Európai Unióból, annak jövő tavasszal fognak megmutatkozni a hatásai. Az árpamaláta- és a marhahúságazat is elveszítheti a piacait

- figyelmeztetett Sarah Hendry.

Az Egyesült Királyság zöldség- és gyümölcstermelése jobbára a hazai piacokra fókuszál, kicsi az export, a mezőgazdaság nagy része mégis a külső piacoktól függ, többnyire az Európai Uniótól. Ezzel egy időben számos uniós termelő függ az angol piacoktól. 2018-ban a Nagy-Britanniába érkező hústermékek 80%-a, a tejtermékek és tojás közel 100%-a az EU-ból származott. A brit fogyasztók uniós termékek széles skáláját vásárolják nap mint nap, különösen igaz ez a friss gyümölcsökre, zöldségekre és húsokra. 2018-ban az Európai Unió mintegy 38,2 milliárd font (több mint 15 ezer milliárd forint) értékben exportált élelmiszert az Egyesült Királyságba.

Sarah Hendry szerint ugyan helyes volt kemény tárgyalási stratégiával élni az uniós-brit tárgyalások során, ugyanolyan helyénvaló rámutatni, hogy milyen fontosak a brit piacok az európai gazdák számára. A CLA vezérigazgatója szerint ugyanakkor nem szabad szem elől téveszteni azt sem, hogy az uniós piacok is kiemelkedő fontossággal bírnak a brit termelők számára, és ha egy no-deal Brexitre kerül sor, akkor a brit kormánynak sürgős támogató intézkedéseket kell hoznia a mezőgazdasági szereplők védelmére mindaddig, amíg létre nem jön valamiféle megállapodás.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?