Ezt mutatják a számok: ilyen év vár az európai bárány- és kecsketenyésztőkre

Ezt mutatják a számok: ilyen év vár az európai bárány- és kecsketenyésztőkre

agrarszektor.hu
A 2019-re jellemző erőteljes, 5,5-6 %-os növekedés után az idei évben várhatóan stabil marad az Európai Unió juh- és kecskehús-termelése. A juhhús-exportban várhatóan kis mértékű emelkedés, az importban pedig enyhe csökkenés lesz tapasztalható, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elemzésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság közzétette az EU mezőgazdasági piacainak változásaira vonatkozó legfrissebb, rövid távú előrejelzését. A COVID-19 járvány terjedése által kialakult, gyorsan változó helyzetre való tekintettel az előrejelzés összeállítása rendkívül nagy kihívást jelentett az Európai Bizottság számára, mely munka során arra törekedtek, hogy az elkészített anyag a lehető legnagyobb mértékben tükrözze a járvány okozta ágazati hatásokat. Az előrejelzés adatai alapján kívánjuk bemutatni az EU juh- és kecskepiaci helyzetét és annak várható alakulását, olvasható a NAK oldalán.

Általánosságban elmondható, hogy a COVID-19 terjedésének megakadályozása érdekében bevezetett intézkedések következtében az éttermi, ételkiszállítási szolgáltatások korlátozott elérhetősége vagy teljes hiánya miatt az otthoni fogyasztás irányába való elmozdulás volt megfigyelhető, mely jelentős hatást gyakorolt a hús piaci helyzetre. A bevezetett intézkedések negatív hatásai különösen a marha- és juhhús-szektort érintették.

Az EU juh- és kecskehús-termelése az év első negyedévében stabil maradt, az előző év hasonló időszakához viszonyítva változás nem volt tapasztalható. Az exportban 2 %-os növekedés, az importban 1 %-os, a fogyasztásban pedig 0,4 %-os csökkenés volt tapasztalható.

Az előrejelzés alapján elmondható, hogy a 2019-re jellemző erőteljes, 5,5-6 %-os növekedés után az idei évben az EU juh- és kecskehús-termelése várhatóan stabil marad. A romániai állománylétszám csökkenéseknek és a termelés növekedés lelassulásának következtében az idei évre termelés növekedést az EU-ban nem prognosztizálnak. Javuló exportkilátások esetén, és ha az árak továbbra is magasak maradnak, az EU termelésének csökkenése megelőzhető.
A COVID-19 járvány jelentős hatást fog gyakorolni az EU juh- és kecskehús-piacára. A járvány következtében néhány országban − Spanyolország, Görögország − kialakuló termékfelesleget a kiskereskedelem előre láthatóan nem fogja tudni "felszívni". Tekintettel továbbá arra, hogy a húsvét és a ramadán idejére eső szokásos, szezonális keresletnövekedés az idei évben nem valósul meg, ezért várhatóan az értékesítési csatornák beszűkülésének következtében, a vágásokat követően a húsokat lefagyasztják, és ezt a húsmennyiséget majd csak az év második felében használják fel az étkeztetésben. A járvány következtében várhatóan az árak is csökkenni fognak.

Az EU juh- és kecskeállomány-létszámában 2019-ben 1,3%-os csökkenés volt tapasztalható, mely a Spanyolországban és Görögországban bekövetkezett állománycsökkenésekre, valamint a korábbi, Romániában és Franciaországban tapasztalt jelentős állománynövekedés mérséklődésére vezethető vissza.

Az EU élőállat-exportja határozottan növekedett 2019-ben, a szaúd-arábiai és iráni piacokon tapasztalt erősödő kereslet hatására. Az előrejelzés szerint 2020-ban az élőállat-export várhatóan jelentős mértékben csökkenni fog, a líbiai, jordániai és izraeli negatív piaci tendenciák folytatódása következtében. A COVID-19 hatására korlátozások léphetnek fel továbbá az élő állatok szállításában és exportjában, különösen Irán irányába.

Az EU juhhús-kivitele 2019-ben 12%-kal növekedett. A juhhús-exportban várhatóan kis mértékű emelkedés, az importban pedig enyhe csökkenés lesz tapasztalható 2020-ban. Az idei évben előreláthatólag Spanyolország és Görögország is részesülhet a Közel-Kelet és Hongkong, esetleg az Egyesült Királyság irányába történő folyamatos kivitel előnyeiből. Az EU juhhús-behozatala 2019-ben 6,1%-kal csökkent, mivel Új-Zéland átirányította az exportjának 40 %-át Ázsiába. Hacsak az Egyesült Királyság nem tart fenn hasonló mértékű exportot az EU irányába, mint a tavaly, akkor a behozatalnak az előrejelzés szerint 2020-ban csökkennie kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?