Aggasztó a helyzet: sok növényvédő szerről nem derül ki időben, hogy veszélyes

agrarszektor.hu
Felszólította az Európai Parlament Brüsszelt, hogy terjesszen be újabb javaslatot a méhek védelmére, olyat, amely a legújabb tudományos és technikai tudáson alapszik, és kiszűri a beporzókra legveszélyesebb növényvédő szereket. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint sok növényvédő szerről az engedélyek kiadása után derül ki, hogy problémás, a szakembereknek alaposabban kellene tehát eljárniuk, mielőtt kiadják a szükséges engedélyeket. Hozzátette, a piacon megjelenő új növényvédő szerek természetkárosító hatása miatt szigorúbb engedélyeztetési eljárásra van szükség.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

Az Európai Parlament képviselői állásfoglalást fogadtak el, amelyben a méhek fokozott védelmét követelték, és újabb javaslattervezetet kértek az Európai Bizottságtól, miután szerintük a tagállamok fellazították a méhek védelmét célzó szabályozást. A strasbourgi plenáris ülésen 533 szavazattal, 67 ellenszavazat és száz tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők elfogadhatatlannak nevezték, hogy a tagállamok ellenezzék az EFSA méhekre vonatkozó 2013-as útmutatójának maradéktalan végrehajtását.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

"A módosított bizottsági rendelettervezet csak az akut toxicitás ellen lép fel, nem szól a mézelő méheket érintő krónikus toxicitásról, sem pedig a poszméheket és a magányos méheket érintő toxicitásról. A tervezet ráadásul nem a tudományos és műszaki ismeretek legfrissebb fejleményeit tükrözi, és nem változtatná meg a védelem szintjét sem" - fogalmaztak.

A képviselők véleménye szerint az uniós bizottságnak nem kellett volna kompromisszumot kötnie, hanem élhetett volna hatáskörével, mivel a méhvédelmi kritériumokat kifogásoló tagállamok nem alkottak minősített többséget. "Arra szólítjuk fel az uniós bizottságot, hogy olyan, a legújabb tudományos és technikai tudáson alapuló jogszabálytervezetet terjesszen be, amely kiszűri a beporzókra legveszélyesebb növényvédő szereket" - mondta Pascal Canfin, az EP környezetvédelmi bizottságának francia elnöke. Mivel az EP plenárisa nem engedte tovább a javaslatot, az Európai Bizottságnak most új tervezetet kell beterjesztenie.

"Üdvözítő, hogy a politikusok tisztában vannak a méhek és minden természetes beporzó jelentőségével, főleg mivel ezeknek a természetes beporzóknak a munkásságától függ a globális élelmiszeripar több mint 70 százaléka" - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesült elnöke az InfoRádiónak. Hozzátette, hogy sokkal többe kerül egy beporzók nélküli mezőgazdaság, mint most fokozottan odafigyelni a növényvédő szerek engedélyeztetésre, így meg kell találni azokat a módszereket, amelyekkel a lehető legbiztonságosabban lehet kiadni az engedélyeket. Az elnök kiemelte: sok növényvédő szerről az engedélyek kiadása után derül ki, hogy problémásak vagy környezetszennyezőek. Nagyon ritka, hogy azonnali pusztulást okoznának a rovarok életében, de egyre jellemzőbb, hogy elhúzódó halált idéznek elő. Bross Péter tájékoztatott arról, hogy a méhek csak kolóniában tudnak jól működni, és csak akkor, ha minden korosztályú egyed megtalálható a családban. Az új típusú növényvédő szerek egy csoportja a kijáró méheket pusztította el. Ha a kirepülő egyedek nem térnek vissza, mert megmérgeződtek, akkor ennek a szuperorganizmusnak a működése felbomlik - magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy mely növényvédő szereket kellene betiltani, az elnök azt válaszolta: a felszívódó készítményekkel van a legtöbb probléma, illetve azokkal, amelyek hosszú ideig benne maradnak a növényekben a lassú felezési idő miatt. Ezeknél a növényvédő szereknél alaposabban kellene eljárniuk a szakembereknek, mielőtt kiadják az engedélyeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?