Lengyelország kerítést húz, a németek műdisznókon gyakorolják az állományfelszámolást

agrarszektor.hu
Sokasodnak a terepgyakorlatok. A német hatóságok eljátsszák, hogy keresőkutyákkal rábukkannak egy fertőzött vaddisznóra, a kitörési pontot hermetikusan lezárják, drónokkal ellenőrzik a környéket, és megkezdik az itteni vaddisznó- és házisertés-állományok felszámolását. Az aggodalomra egyre több az ok: az utolsó kitörési pont már csak 40 kilométerre van a német határtól.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Négy nappal ezelőtt derült ki, hogy az eddig csak Lengyelország keleti felében detektált afrikai sertéspestis szinte elérte a német határt: az utolsó kitörési pont alapján már csak 40 kilométernyire jár tőle (10 vaddisznóban találták meg). A lengyelek most mégis a határtól 150 kilométerrel beljebb kezdtek el felhúzni egy 120 kilométeres kerítést, ennek oka pedig az, hogy ennek nyugati oldalán 3,5 millió házisertés található, és ezek megvédésére készülnek.

Lengyelország rendelkezik az EU 5. legnagyobb sertésállományával (holtversenyben a hollandokkal), bő 11 millió disznót mutatott ki a statisztika 2018 végén. Az afrikai sertéspestissel 2014 óta küzdenek, ez a házisertés-állományban is jelen van. Úgy tűnik, vesztésre állnak. Eddig egyetlen országnak sikerült két éven belül megfékeznie a területén felbukkanó, újkeletű vírust, ez pedig Csehország. A módszerük az volt, hogy a védőzónán belül minden egyes vaddisznót leöltek. Magyaroszágon 2018 nyarán bukkant fel a vírus, és azóta - észak-keletről dél-nyugatra haladva - újabb és újabb területeket fertőz meg. Eddig a hatóság csak vaddisznóban mutatta ki. A védőzónákon belül a betegség legkisebb jelére is kiirtják a házisertéseket.

EZ IS ÉRDEKELHET

A németek Európa második legnagyobb sertéstartói (a spanyolok után), egyben a legnagyobb sertéshús-előállítók és -exportőrök. Ezért aztán a lengyel határ túloldalán, Brandenburg tartományban nagy a riadalom. Eddig még nem találkoztak a sertések számára pár napon belül halált hozó kórral, de készülnek rá, hogy hamarosan felbukkan. Szászország is határos Lengyelországgal, most Drezdától északra a hatóság emberei

 műanyagmalacokon gyakorlják, hogyan lehet gyorsan, hatékonyan 2500 sertést  leölni és elszállítani.

- adta hírül a topagrar.com. A kerítés építését azonban  elvetették, ennek oka, hogy a vírus sokkal kisebb és mozgékonyabb, mint a vaddisznó: a járművek kerekein és a cipők talpán éppúgy terjed, mint az élelmiszerekkel.

A Rajna-vidék jóval távolabbra esik a lengyel határtól, de nagy a sertésállománya, ezért egy 39 kilométer hosszú védelmi zónát jelöltek ki a tartomány keleti határán, ezen belül valamennyi vaddisznó leölésére készülnek. A német szakemberek intenzív információcserében állnak a lengyel kollégákkal, hogy a vírus mozgását és az ellene tett lépéseket követni tudják.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?