Madárinfluenza, sertéspestis és koronavírus tombol Kínában: mi lehet az összefüggés?

Madárinfluenza, sertéspestis és koronavírus tombol Kínában: mi lehet az összefüggés?

agrarszektor.hu
Az, hogy Kínában madárinfluenza, sertéspestis és koronavírus egyszerre van jelen, nem zárja ki, hogy feltárják az ezek közötti összefüggést, ezt azonban alaposan ki kell vizsgálni, illetve kísérletezni. Jelenleg a koronavírus okozza a legnagyobb problémát Kínában, a fő nehézség pedig az, hogy nincs gyógyszer ellene, a tudósok pedig valószínűleg csak később tudnak majd megfelelő vakcinát kifejleszteni.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Egyre inkább terjedőben van a koronavírus által január elején kirobbantott járvány, ám a legnagyobb problémát az okozza, hogy a vírusra nincs gyógyszer, illetve, hogy nem alakult ki ellene védekezési mechanizmus az emberi testben - hangsúlyozta az InfoRádiónak Szacsky Mihály szomatológus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyugállományú tudományos főmunkatársa. Hozzátette, egy ilyen járvány felbukkanásának 10-20-50-100 évnyi előzménye van.

Olyan, hogy egyszer csak lesz, nincs. Rendszertanilag beazonosított forma a koronavírus, és ezek élnek emberekben, élik az életüket, mindenféle tünet nélkül. Vannak olyan külső hatások vagy folyamatok, amelyek mutációkat idéznek elő, ez okozza a hirtelen járványos állapotok kialakulását

- magyarázta Szacsky Mihály. Ebben az esetben azt tartja valószínűnek, hogy egy olyan embercsoporthoz jutott el a vírus, amelynek a hibajavító mechanizmusa nem tudta kezelni ezt a mutációt. "Először átment állatra, majd emberre, onnan emberről emberre fertőz. Ebben az esetben egy új mutánsról volt szó, az ember pedig semmilyen ellenanyagot nem tudott termelni. Miután bekerül egy emberbe egy mutáns vírus, ami képes mutálódni, az is mutálódni fog. A probléma nagyon nagy" - foglalta össze a szomatológus, aki szerint a fő nehézség az, hogy nincs gyógyszer, a tudósok később fogják megoldani vakcinával, akár az influenza esetében, csakhogy"Kínáról van szó, ahol él másfél milliárd ember".

Szacsky Mihály szerint minden vírus labilis, ami megnyugtató, hisz a cseppfertőzés esetén van egy bizonyos távolság, amit nem él túl, tehát olyan sincs, hogy valaki levélben felad egy összeköhögött papírt, és az majd valahol fertőzni fog. Hogy meddig fokozódhat a vírus terjedése, és lehet-e világjárvány, arról azt tartja: "fogalmunk sincs. Ez a vírustól függ. Befolyásolja az a tényező, hogy ahová eljut, milyen a népsűrűség, gyanítható, hogy nagyvárosokban jobban terjed".

A lehetséges és szükséges óvintézkedéseket, többek között a karantént nagyon fontosnak nevezte, "ennél jobb megoldás nincs", de a reptéri hőkamerázás abszolút pontatlan és megtévesztő, inkább az emberek megnyugtatását szolgálja, hisz a vírus hetekig lappanghat. A járvány szerinte biztosan lecseng majd, de az, hogy Kínában madárinfluenza, sertéspestis és koronavírus egyszerre van jelen, nem zárja ki, hogy feltárják az ezek közötti összefüggést, de ezt alaposan ki kell vizsgálni, kísérletezni. A fertőzött területről már eddig eljött 5 millió embernek akár a fele is világjárványt robbanthat ki Szacsky Mihály szerint.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 09:47