Megkönnyebbülhetnek a sertéstenyésztők: megoldódott az ágazat egyik nagy problémája

agrarszektor.hu
Elkészült az első intramuscularis, azaz izomszövet közé beadandó vakcina, amellyel sikeresen vehető fel a küzdelem a Lawsonia intracellularis nevű baktériummal, ami a növendéksertések ileitisz nevű betegséget okozza, jelentette be az MSD Animal Health, a világ vezető állatgyógyászati vállalata.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az ileitisz betegséget, amelyet a növendéksertések proliferatív enteropátiája néven is ismernek, a Lawsonia intracellularis baktérium okozza, és egyes becslések szerint az európai sertéstelepek 80-100%-ában jelen van, írta meg a Farming UK. Mint a globális sertéstenyésztés egyik legáltalánosabb gyomor-bélrendszeri problémája, az ileitisz befolyásolja az állatok növekedését és fejlődését, ezáltal komoly negatív gazdasági hatással bír. Az MSD által kifejlesztett termék, amely a Porcilis Lawsonia nevet kapta, ez ellen a baktérium ellen nyújt védelmet.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Rubén Del Pozo Sacristán, az MSD sertésosztályának műszaki irányítója elmondta, hogy a baktérium a legtöbb brit sertéstelepen is jelen van. A baktériumok jelentősen hátráltatják a telepek működését, mivel gyorsan elterjedhetnek az ürülékkel, de a rágcsálók és az emberek is közvetítőként szolgálhatnak a baktérium számára. A problémát azonban az jelenti, hogy az ileitiszt nehéz diagnosztizálni, ugyanis a tünetei nagyon hasonlítanak más betegségek előjeleire.

A betegségnek három formája van: heveny, idült és szubklinikai. A heveny ileitisz könnyebben észrevehető, ugyanis a tünetek között olyanok szerepelnek, mint a hasmenés vagy a magasabb halandóság, de a betegség szubklinikai, egyben gyakoribb változatát nagyon nehéz diagnosztizálni

- mondta Rubén del Pozo Sacristán.


A diagnózis nehézségét az jelenti, hogy a hasmenés, mint fő tünet nem jelentkezik minden esetben, a betegségre utaló indikátorok, mint például a megnövekedett takarmányfelvétel és a súlycsökkenés, számos más egészségügyi problémára is utalhatnak. És még a betegség pontos felismerése esetén is problémát jelenthet az antibiotikumok megfelelő dózisának kiszámítása. Ezzel szemben a MSD által kifejlesztett, új, intramuscularis vakcinával minden állat a megfelelő mennyiséget fogja kapni az ellenanyagból - állítja a gyártó.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?