Megkönnyebbülhetnek a sertéstenyésztők: megoldódott az ágazat egyik nagy problémája

Megkönnyebbülhetnek a sertéstenyésztők: megoldódott az ágazat egyik nagy problémája

agrarszektor.hu
Elkészült az első intramuscularis, azaz izomszövet közé beadandó vakcina, amellyel sikeresen vehető fel a küzdelem a Lawsonia intracellularis nevű baktériummal, ami a növendéksertések ileitisz nevű betegséget okozza, jelentette be az MSD Animal Health, a világ vezető állatgyógyászati vállalata.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az ileitisz betegséget, amelyet a növendéksertések proliferatív enteropátiája néven is ismernek, a Lawsonia intracellularis baktérium okozza, és egyes becslések szerint az európai sertéstelepek 80-100%-ában jelen van, írta meg a Farming UK. Mint a globális sertéstenyésztés egyik legáltalánosabb gyomor-bélrendszeri problémája, az ileitisz befolyásolja az állatok növekedését és fejlődését, ezáltal komoly negatív gazdasági hatással bír. Az MSD által kifejlesztett termék, amely a Porcilis Lawsonia nevet kapta, ez ellen a baktérium ellen nyújt védelmet.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Rubén Del Pozo Sacristán, az MSD sertésosztályának műszaki irányítója elmondta, hogy a baktérium a legtöbb brit sertéstelepen is jelen van. A baktériumok jelentősen hátráltatják a telepek működését, mivel gyorsan elterjedhetnek az ürülékkel, de a rágcsálók és az emberek is közvetítőként szolgálhatnak a baktérium számára. A problémát azonban az jelenti, hogy az ileitiszt nehéz diagnosztizálni, ugyanis a tünetei nagyon hasonlítanak más betegségek előjeleire.

A betegségnek három formája van: heveny, idült és szubklinikai. A heveny ileitisz könnyebben észrevehető, ugyanis a tünetek között olyanok szerepelnek, mint a hasmenés vagy a magasabb halandóság, de a betegség szubklinikai, egyben gyakoribb változatát nagyon nehéz diagnosztizálni

- mondta Rubén del Pozo Sacristán.


A diagnózis nehézségét az jelenti, hogy a hasmenés, mint fő tünet nem jelentkezik minden esetben, a betegségre utaló indikátorok, mint például a megnövekedett takarmányfelvétel és a súlycsökkenés, számos más egészségügyi problémára is utalhatnak. És még a betegség pontos felismerése esetén is problémát jelenthet az antibiotikumok megfelelő dózisának kiszámítása. Ezzel szemben a MSD által kifejlesztett, új, intramuscularis vakcinával minden állat a megfelelő mennyiséget fogja kapni az ellenanyagból - állítja a gyártó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?