Megkönnyebbülhetnek a sertéstenyésztők: megoldódott az ágazat egyik nagy problémája

Megkönnyebbülhetnek a sertéstenyésztők: megoldódott az ágazat egyik nagy problémája

agrarszektor.hu
Elkészült az első intramuscularis, azaz izomszövet közé beadandó vakcina, amellyel sikeresen vehető fel a küzdelem a Lawsonia intracellularis nevű baktériummal, ami a növendéksertések ileitisz nevű betegséget okozza, jelentette be az MSD Animal Health, a világ vezető állatgyógyászati vállalata.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ileitisz betegséget, amelyet a növendéksertések proliferatív enteropátiája néven is ismernek, a Lawsonia intracellularis baktérium okozza, és egyes becslések szerint az európai sertéstelepek 80-100%-ában jelen van, írta meg a Farming UK. Mint a globális sertéstenyésztés egyik legáltalánosabb gyomor-bélrendszeri problémája, az ileitisz befolyásolja az állatok növekedését és fejlődését, ezáltal komoly negatív gazdasági hatással bír. Az MSD által kifejlesztett termék, amely a Porcilis Lawsonia nevet kapta, ez ellen a baktérium ellen nyújt védelmet.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Rubén Del Pozo Sacristán, az MSD sertésosztályának műszaki irányítója elmondta, hogy a baktérium a legtöbb brit sertéstelepen is jelen van. A baktériumok jelentősen hátráltatják a telepek működését, mivel gyorsan elterjedhetnek az ürülékkel, de a rágcsálók és az emberek is közvetítőként szolgálhatnak a baktérium számára. A problémát azonban az jelenti, hogy az ileitiszt nehéz diagnosztizálni, ugyanis a tünetei nagyon hasonlítanak más betegségek előjeleire.

A betegségnek három formája van: heveny, idült és szubklinikai. A heveny ileitisz könnyebben észrevehető, ugyanis a tünetek között olyanok szerepelnek, mint a hasmenés vagy a magasabb halandóság, de a betegség szubklinikai, egyben gyakoribb változatát nagyon nehéz diagnosztizálni

- mondta Rubén del Pozo Sacristán.


A diagnózis nehézségét az jelenti, hogy a hasmenés, mint fő tünet nem jelentkezik minden esetben, a betegségre utaló indikátorok, mint például a megnövekedett takarmányfelvétel és a súlycsökkenés, számos más egészségügyi problémára is utalhatnak. És még a betegség pontos felismerése esetén is problémát jelenthet az antibiotikumok megfelelő dózisának kiszámítása. Ezzel szemben a MSD által kifejlesztett, új, intramuscularis vakcinával minden állat a megfelelő mennyiséget fogja kapni az ellenanyagból - állítja a gyártó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?