2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Hamarosan kiderül, veszélyt jelent-e a koronavírus a haszonállatokra

Hamarosan kiderül, veszélyt jelent-e a koronavírus a haszonállatokra

agrarszektor.hu
A Tufts Egyetem tudósai kutatást indítottak a koronavírus társ- és mezőgazdasági haszonállatokra gyakorolt esetleges hatásainak pontosabb feltérképezésére és a fertőződési kockázatok potenciáljának pontosabb meghatározására, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Számos állati eredetű COVID-19 megbetegedésről számoltak már be, bár a fertőzés és a fertőződés közötti kapcsolat jelenleg még nem egyértelműen azonosított. A legfrissebb tanulmányok szerint a háziállatok közül a macskák fogékonyak a vírusra, míg a kutyák alacsony érzékenységűek, és a haszonállatokat nem veszélyezteti az új típusú koronavírus, olvasható a NAK oldalán. A Tufts Egyetem kihangsúlyozta, hogy jelenleg nincs tudományos bizonyíték a SARS-CoV-2 az emberekről háziállatokra vagy fordítva történő terjedésére Észak-Amerikában.

A Koronavírus Epidemiológiai Kutatás és Megfigyelés (CoVERS) elnevezésű tanulmány fő célja az, hogy pontosabban feltérképezze, elemezze és jobban megértése, hogy a SARS-CoV-2 miként fertőzheti meg a társ- és a mezőgazdasági haszonállatokat, esetleg teljes állatállományokat. A CoVERS projekt csapata arra törekszik, hogy tisztázza, mely háziállatfajok fogékonyabbak a SARS-CoV-2 általi fertőződésre, valamint, hogy az állatok tovább adhatják-e a vírust más állatfajoknak, és hogy a vírus bármely állatban okoz-e megbetegedést.

A Massachusetts-i Egyetem Cummings Állatorvosi Központjában végzett kísérletben a COVID-19-krízis ideje alatt életveszélyes betegségek vagy sérülések következtében kezelt állatok vehetnek részt. A kutatási projektbe csak azt követően kerülhetnek bevonásra a központban kezelt állatok, amennyiben azok tulajdonosai aláírásukkal ehhez hozzájárulnak, az erre vonatkozó hozzájárulási nyilatkozatot aláírják. Csak és kizárólag a tulajdonosi hozzájárulások birtokában történhet meg az állatorvosi személyzet általi, az állatok orrából és szájából történő mintavételezés, amely mintákból ezt követően a tudósok vírus genetikai anyag elemzéseket végeznek. Hangsúlyozandó, hogy a vizsgálatban alkalmazott tesztek során nem használnak olyan felszereléseket, diagnosztikai eszközkészleteket, amelyeket felhasználhatnának a lakosság körében a SARS-CoV-2 diagnosztizálására.

Kate Sawatzki, a CoVERS vizsgálat vezető kutatója elmondta, hogy szerintük jelenleg a humántesztelésnek kell lennie a közegészségügy legfontosabb prioritásának. A kutatócsoport olyan összetevőket és gépeket használ a teszteléshez, amelyeknél az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgáltatási Minisztériumának szövetségi ügynöksége nem engedélyezte, hogy azokat a COVID-19 humán fertőzések diagnosztizálásához használják. A kutatócsoport által végzett tesztelések csak és kizárólag kutatási célokat szolgálnak, szögezte le Kate Sawatzki.

A kutatási programba a vizsgált állatok tulajdonosai is bekapcsolódhatnak, segítve ezzel a kutatók munkáját, hogy átfogóbb képet kapjanak arról, hogy az állat-gazda közötti általános kapcsolattartás, valamint egyes, esetleges speciális viselkedési formák hogyan befolyásolhatják az emberek az állatok között történő vírus átadást. Jonathan Runstadler, a Cummings Állatorvostudományi Iskola professzora és virológusa elmondta, hogy annak fényében, hogy a COVID-19 milyen széles körben terjedt el az Egyesült Államokban, az a tény, hogy a vizsgálatok során nem tapasztalták ezt a jelenséget, azt jelentheti, hogy annak a kockázata, hogy a háziállatok a COVID-19-fertőzés forrásai lennének, vagy, hogy azok az emberektől fertőződjenek meg, rendkívül alacsony kell, hogy legyen. A professzor hozzátette, hogy eddig még nem sok társ- vagy egyéb állatot teszteltek, jelenleg nincsenek szisztematikus vizsgálatok vagy megfelelő adatok a fenti következtetés tudományos alátámasztására.

Jonathan Runstadler azonban hangsúlyozta azt is, hogy döntő jelentőségű, hogy a tudósok továbbra is kutassák az új koronavírus társ- és haszonállatokban való megjelenését, mert bár a SARS-CoV-2 terjedésének kockázata az emberekről háziállatokra nagyon alacsony lehet, azonban egy ilyen ritka átviteli esemény során történő minden további adatgyűjtés hatalmas ugrást jelenthet a koronavírus emberről állatra történő terjedési képességének pontosabb meghatározásában.

A további vizsgálatokkal azt kívánják feltárni, hogy vannak-e olyan genetikai tulajdonságok vagy mutációk, amelyek lehetővé teszik a vírus számára, hogy eltérő állatfajok között terjedni tudjanak, vagy van-e olyan alkalmazkodási képessége a vírusnak, amely által lehetővé válik, hogy felszaporodjon azon fajokon belül, amelyekbe átterjed. Végső soron pedig az a vizsgálataik célja, hogy egy esetleges következő hasonló világjárvány megelőzéséhez hatékonyan tudjanak hozzájárulni vizsgálati eredményeik által, ezért az általuk végzett kutatásnak nem csak állategészségügyi, hanem humán közegészségügyi jelentősége is van.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?