Koronavírus: ebben az országban a méhészet lehet a járvány legnagyobb nyertese

Koronavírus: ebben az országban a méhészet lehet a járvány legnagyobb nyertese

agrarszektor.hu
Az albán méhészek lehetnek a koronavírus-járvány nem várt nyertesei. Azzal ugyanis, hogy a korlátozások és lezárások miatt Albánia gyárai és gazdaságai elcsendesedtek, sokkal kisebb a légszennyezettség, de rovarirtó szerekből is kevesebb került ki a földekre. Ennek a kettős hatásnak köszönhetően az albán méhészek korábban sosem látott mézhozamra számítanak idén.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az albán méhészek lehetnek a koronavírus-járvány nem várt nyertesei. Azzal ugyanis, hogy a korlátozások és lezárások miatt Albánia gyárai és gazdaságai elcsendesedtek, sokkal kisebb a légszennyezettség, de a rovarirtó szerből is kevesebb került ki a földekre. Ennek a kettős hatásnak köszönhetően az albán méhészek korábban sosem látott méztermésre számítanak idén, írta meg a Yahoo News.

Ez lesz a méhek számára a legjobb év, mondta a 68 éves Gezim Skermo, aki Albánia legnagyobb, külföldi importra is termelő méhészetének a vezetője. A szakember elmondta, hogy 50 éve foglalkozik méhekkel, de ez idő alatt még nem látott ilyen jó időszakot, amelyet a természet és a méhek egyfajta újjászületéseként írt le.

Gezim Skermo szerint a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedéseknek köszönhető ez a fellendülés. Albánia ugyanis már márciusban, az első koronavírusos megbetegedések észlelése után befagyasztotta a köz- és az ipari életet. A korlátozásoknak köszönhetően csendesebb lett minden, tisztább a levegő és a gazdák sem használnak annyi rovarirtót, miután a gazdasági helyzet bizonytalanságára való tekintettel visszafogták a termelésüket.

Idén egyáltalán nincsenek veszteségeink, nem úgy, mint az előző években, amikor nem egyszer a kaptárok előtt is találtunk halott méheket. Most viszont nincs zaj, nincs szennyezés, nincs semmi, ami megzavarná őket

- mondta Gezim Skermo.

Gezim Skermo méhészete egy átlagos évben 5-15 tonna mézet termel, fehér heréből, fenyőből, repcéből, vad kakukkfűből és gesztenyéből, attól függően, mikor épp mi virágzik. A gazdaság emellett Albánia többi méhészetének mézét is feldolgozza. Idén a környékbeli méhészek azt tervezik, hogy korábban kezdik el begyűjteni a mézet, mert így két szüretre is lehetőségük lesz.

Ez hatalmas fordulat lesz a 2016-os és 2017-es nagy méhpusztulások után, amelyek során Albánia a kaptárainak 40%-át elvesztette, és az ágazat veszteségei meghaladták a 60 millió eurót (20,9 milliárd forintot). A szakértők szerint ennek a példátlan méretű pusztulásnak az volt az oka, hogy az országban - egyebek mellett az erdőirtások következtében is - elszaporodtak a méhek veszedelmes parazitái, az ázsiai méhatkák(Varroa destructor), ezen felül az is rontott a helyzeten, hogy Albániában még mindig lehet használni a méhekre is veszélyes neonikotinoid hatóanyagú rovarirtó szereket. Ennek fényében érthető, miért örülnek az albán méhészek a mezőgazdasági szektor leállásának. Gezim Skermo szerint az idei méztermés rendkívül bőséges és kiváló minőségű lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?