Koronavírus: újabb pofont kaphatnak a magyar virágárusok

Koronavírus: újabb pofont kaphatnak a magyar virágárusok

agrarszektor.hu
A virágárusok többsége nagyobb forgalmat bonyolított le nőnapon, mint egy évvel ezelőtt - mondta Boros Attila, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozások Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke a 24.hu megkeresésére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kormány múlt csütörtökön jelentette be, hogy két hétre lezár az ország. Ekkor még nagy volt a pánik a virágárusok körében, de később kiderült, velük egynapos kivételt tesznek és március 8-án hétfőn, nőnapon még nyitva lehetnek. Ez azért volt ajándék számukra, mert ilyenkor az átlagos forgalom akár hússzorosát is megkereshetik - írta meg a 24.hu. Boros Attila a portálnak elmondta, már hétvégén elkezdték a virágok vásárlását az emberek, a lendület pedig hétfőre sem hagyott alább.

Hétfőn este tizenkét, az ország különböző pontjain lévő virágárusnak írtam levelet a tapasztalataikról érdeklődve, számomra a válaszuk mindig mérvadó szokott lenni. Mindössze ketten írták azt, hogy a tavalyi forgalmat sikerült hozniuk, mindenki más pedig arról számolt be, hogy az előző évhez képest nagyobb volt a bevételük nőnapon

- fogalmazott Boros Attila.

A szakember hozzátette, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy különböző tényezők miatt nagyjából 10%-os áremelkedés történt a virágpiacon egy év alatt, tehát az árbevétel emiatt is emelkedhetett. A Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozások Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke elmondta, a hétvégi virágokat a legtöbb kiskereskedő már nem vette át, ezért a legnagyobb baj most a termelőknél van, mert rajtuk maradt az áru.

Bár boldogok, hogy legalább nőnapon nyitva tarthattak, azt nem értik, bizonyos boltok miért játszhatják ki a jogszabályokat. Ahogy Boros Attila fogalmazott, tágra nyílt szemekkel nézték, hogy egyes üzletek miért lehetnek nyitva, ha ők nem, és itt természetesen nem az élelmiszerboltokra kell gondolni. Bizonyos diszkontokban zsúfolódnak az emberek, ezt a virágboltokban a vásárlók egyidejű tartózkodásának korlátozásával meg lehetne előzni. Sajnos a korlátozások nagyban sújtják a magyar vállalkozásokat és a multik húznak hasznot belőle.

Boros Attila arról is beszélt, márciusban indul be igazán a palántaszezon, ezért azt kérték a kormánytól, hogy palántát árusító, szabadtéri vagy utcára nyíló ajtóval rendelkező virágboltok hadd tarthassanak nyitva ebben a két hétben. Ezzel kapcsolatban még nem érkezett visszajelzés a szövetséghez. A szakember végül azt is elmondta, hogy kivételesen most ő a pesszimista, szerinte elképzelhető, hogy két hétnél tovább tart majd a zárlat, ami újabb pofon lenne a virágárusoknak. Egyelőre csak reménykedni tudnak, hogy nem így történik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13