A nagy szökés: majdnem 50 ezer lazac szabadult ki egy halgazdaságból

A nagy szökés: majdnem 50 ezer lazac szabadult ki egy halgazdaságból

agrarszektor.hu
Nagyjából ötvenezer lazac szökött el egy halgazdaságból hétfőn az Ausztrálihoz tartozó Tasmania szigetén. Környezetvédők szerint a lazacok komoly károkat is okozhatnak a helyi ökoszisztémában, de a halak volt tulajdonosa kételkedik benne, írja a Guardian.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A halak egy tűzeset után szabadultak ki a ketrecükből a Huon Aquaculture cég gazdaságában, írta meg a Telex. A vállalat vezetője, Peter Bender azt mondta, hogy a halak nem jelentenek veszélyt a környezetre, mert a megszökött lazacok általában hamar elpusztulnak, a fókák tápláléka lesznek, vagy pedig a horgászok fogják ki őket. Szóvivőjük, Pene Snashall egy 2018-as tanulmányra hivatkozik, ami szerint a kiszökő halak nem okoznak károkat a helyi ökoszisztémáknak, a halgazdaságban szaporított lazacok általában nem táplálkoznak az őshonos fajokkal. Ezért aztán nem is tervezik befogni az a nagyjából négykilósra nőtt lazacokat. Ez az 50 ezer hal csupán 1%-a a tenyésztett állományuknak.

Ezzel szemben Peter George, a helyi haltenyésztéssel foglalkozó szervezet elnöke azt állítja, a lazacok kiszabadulása nagyobb károkat is okozhat, mivel tápanyag jutott vissza az élelmiszerláncba. Szerinte ezért azonnali vizsgálatra lenne szükség, hogy kiderítsék, a rengeteg lazac milyen hatással van a helyi vizek élővilágára.

Ezt az álláspontot osztja Laura Kelly, az Environment Tasmania természetvédelmi szervezet képviselője. Szerinte a nemzetközi szakirodalom egyetért abban, a lazacszökések hatással vannak az ökoszisztémára. A sok új hal kiszoríthat más fajokat, ezért szerinte a vállalatnak el kéne távolítania a megszökött lazacait az óceánból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?