Kiderült: ilyen fogásra számíthatnak idén a horgászok a Balatonon

Kiderült: ilyen fogásra számíthatnak idén a horgászok a Balatonon

agrarszektor.hu
Egyedül a süllő telepítése maradt el a tervtől tavaly a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. beszámoló szerint, ponty, csuka, kősüllő került a Balatonba bőven.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Február végétől december közepéig szervezte a balatoni és kis-balatoni haltelepítéseket tavaly a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A munka nagyságát jól jelzi, hogy 106 fuvarral, összesen 11 256 km-t megtéve, 33 helyszínen történtek haltelepítések, írta meg az Infostart a hirbalaton.hu és a társaság beszámolója alapján.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. beszámolójában leírta, hogy az őszt tekintik a pontytelepítések fő szezonjának, mert ekkor halásszák le tógazdaságaik halastavait, de 2020-ban is szerveztek tavaszi és nyári telepítéseket is. Éves szinten 300 ezer kilogramm vegyes, 2-3 nyaras korú ponty szerepel a telepítési kötelezettségükben. Ezt minden évben igyekeznek túlszárnyalni, 2020-ban az év során végül 337 151 kg pontyot sikerült a tóba engedniük.

Költséghatékonyság miatt a tógazdaságokhoz közelebb eső déli parti helyszínekre többször is szállítottak, de a távolabb eső északi parti helyszínekre is vittek pontyot legalább egyszer az évben. A térbeli eloszlás kapcsán a vízkezelő fontosnak tartja leszögezni, hogy a halállomány az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint, ezt a haljelöléses vizsgálatok is alátámasztják. Ennek ellenére a horgászok igényei miatt minden évben törekednek arra, hogy a Balaton három medencéje között nagyjából egyenletesen osszák el a telepítéseket. 2020-ban ez a következőképpen alakult:

  • keleti-medence: 131 453 kg,
  • középső medence: 104 590 kg,
  • nyugati medence: 101 108 kg ponty.

A keleti medencébe arányaiban egy kicsivel több halat szállítottak az ott jellemző gyengébb fogási esélyek miatt.

Egy- és kétnyaras süllőből 2020-ban összesen 3038 kilogrammal gyarapodott a Balaton. Ez elmarad a 6 ezer kilogrammos éves telepítési normától, ám süllőből sajnos még nem sikerült önellátóvá válnia a társaságnak, ezért ki vannak szolgáltatva a közbeszerzés és a piaci viszonyok okozta nehézségeknek. 2021-től azonban változhat a helyzet, mert a mórichelyi és a fonyódi tóegységek visszatérnek a cég kezelésébe, az így megnövekedő termőterületünk pedig már elegendő lehet a kötelezettség megtermelésére.

Előnevelt csukából a 250 ezer darabos kötelezettséget kétezerrel meghaladva helyezte ki a Balatonba és a vízrendszer befolyóiba. A 252 ezer darab betelepített csukát idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállították a Balaton partjára, ahol a helyi horgászok segítségével motorcsónakokból és a balatoni befolyók partjairól engedték őket szabadon a parti növényzet előterében.

Kétnyaras balinból 2020-ban 15 500 darabot telepítettek a Balatonba, de előnevelt korosztályúakat is helyeztek ki, 120 ezret. Egy és kétnyaras kősüllőből rekord mennyiség került a Balatonba, összesen 14 330 darab. Az utóbbi két faj esetében az anyahalakat a Balatonból fogták be, majd mesterségesen szaporították és intenzív körülmények között nevelték, mellyel elsők az országban. A munka "A balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása elnevezésű" GINOP-projekt keretében valósult meg. Két- és háromnyaras korú compóból a kötelezettséget túlteljesítve, 500 kg-ot telepítettek. Idén folytatódott a 2015-ben megkezdett menyhal újrahonosítási program: október elején összesen 11 ezer darab egynyaras példányt engedtenk szabadon. A Kis-Balatonon is szerveztek haltelepítéseket, itt a kötelezettségnek megfelelve 250 ezer előnevelt pontyot, továbbá 51 ezer előnevelt csukát és 50 ezer előnevelt süllőt helyeztek ki.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. azt is közölte, hogy telepítés napját megelőzően "haltelepítési előrejelzést" adtak közre, majd a pontos időpontokat a "percről percre" tudósításukból olvashatták az érdeklődők. Emellett az adott helyszínhez közel eső valamely horgász egyesület képviselőjét értesítették telefonon. Így 2020-ban sem telepítettek úgy halat a Balatonba, hogy ne lett volna jelen helyi horgász, aki a haltelepítés sikeres lezajlását aláírásával tanúsította volna a jegyzőkönyvön. Minden telepítési nap zárásaként a társaság honlapján fényképekkel (és olykor videóval) ellátott "haltelepítési beszámolót" adott közre. A haltelepítésekről szóló összes hírük és fotójuk visszakereshető a honlapon a “haltelepítési hírek" feliratra kattintva.

(Címlapkép forrása: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03