Erdő- és vadgazdálkodás szívvel-lélekkel, Családdal!

Erdő- és vadgazdálkodás szívvel-lélekkel, Családdal!

Takarék Agrár24
Soha annyi pénzt nem hagytak Magyarországon a külföldi vadászok, mint a 2019/20-as vadászidényben. Az elmúlt vadászati évben a vadgazdálkodás országos pénzügyi mérlege masszívan pozitív volt: az összesített bevétel folyó áron az egy évvel korábbi 27,6 milliárdról 30,9 milliárd forintra ugrott. A koronavírus-pandémia azonban megtörte ezen ágazat fejlődését is.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Csaknem hétmilliárd forint bevétel keletkezett Magyarországon a külföldi vadászok közvetlen költései nyomán a 2019/20-as idényben - derül ki az Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) kimutatásából. A márciustól a következő év februárjáig tartó vadászati idények során, ekkora összeget még soha nem hagytak a hazai vadásztársaságoknál a külföldi vadászok. Az előző idényben csak bérlövésért több mint hatmilliárd, a kapcsolódó szolgáltatásokért pedig csaknem 900 millió forintot fizettek. Összevetve a 2018/19-es vadászati szezonnal, ez 10 százalékot meghaladó növekedés.

Mindazonáltal a mostani idény már korántsem fest ilyen kedvező képet. A nagyobb értékű őzbakokat jellemzően külföldi vadászok ejtik el, de ők elmaradtak az április 15-én kezdődő őzbakidény elején. A szeptemberi gímszarvasidényre a tavalyi jogosultságok csupán 47 százalékát adták ki. Vagyis bár összességében nem lehet a külföldiek teljes távolmaradásáról beszélni, de alig feleannyian vadásztak Magyarországon, mint a tavalyi bázisévben.(forrás: OVA)

Öröm az ürömben, hogy az idei és a jövő év gyenge és vegyes kilátásai közepette rangos kitüntetésben részesült a Támba család, a csaknem negyven éves sikeres vállalkozói múlt és agrárgazdasági teljesítmény elismeréséül. 2020. december 3-án a Portfólió Agrárszektor Konferencián a Támba Családi Holding nyerte el az év beruházása címet, melyet rangos szakmai zsűri ítélt oda. Minezek hátterében beszélgettünk idősebb és ifjabb Támba Miklóssal.

Hogy kerültek kapcsolatba az erdészeti tevékenységgel, a vadgazdálkodással? Mit takarnak ezek a tevékenységek az Önök gazdaságában?

Az 1992-ben alakult a Napkori Erdőgazdák Zrt jogelődjeként a Napkori Erdőgazdák Szövetkezete, amely közel 1000 ha-on folytat erdőgazdálkodási tevékenységet és mintegy 15.000 hektáron végez erdészeti szaktanácsadói munkát magánerdőgazdálkodóknak. 1997-ben a rendszerváltás utáni új vadászati törvény tette lehetővé a vadgazdálkodást, mellyel élve 9000 ha-on kezdtük meg a tevékenységet, amely 2017-ben 12.500 hektárra növekedett. Ennek keretében 850 hektáron vadaskertet üzemeltetünk, intenzív fácán és tőkésréce nevelést folytatunk. Jelentős a vadászati és erdészeti árbevétel, amely a Napkori Erdőgazdák Zrt. árbevételének túlnyomó részét teszi ki.

Vadhús fogyasztás tekintetében, hogy jellemezné a hazai piacot és mik lehetnek a kitörési pontok?

A vadhús fogyasztása Magyarországon az európai viszonyokhoz képest nagyon alacsony. A bővítés kulcsát abban látjuk, ha lebontjuk a gátakat. A legtöbb emberhez ugyanis nem jut el a minőségi és megfizethető árú vadhús, a fogyasztókban sztereotípiák élnek a vadhúshoz kapcsolódó egy-egy rossz élmény miatt.

Üzemünk egy újgenerációs vadhús feldolgozó, amelyben a technológia fejlettsége révén olyan termékeket tudunk előállítani, amelyek túlmutatnak a piacon tömegesen elérhető fagyasztott és előhűtött húsokon. Általunk a fogyasztók asztalára olyan konyhakész termékek kerülhetnek, amelyek elkészítése nem igényel különösebb szakmai tudást, mindig megbízható minőséget és ízvilágot ad, így a vadhús elkészítése egy háziasszony számára nem vesződség, hanem rutin feladat és végsősoron a kiemelkedő ízélmény miatt nagy siker lesz.

A koronavírus járvány kezelésére hozott intézkedések mennyire érintik az erdészeti, illetve a vadgazdálkodási ágazatot?

Az erdészeti ágazatban elsősorban az akác a jellemző fafaj, az állomány zömét ez adja. A járvány az akác ipari piacát nem érintette, a kereslet továbbra is jelentős, ugyanakkor a tűzifa piacon jelenleg túlkínálat van, az árak csökkentek, de a termékek eladhatóak.

A vadgazdálkodási ágazatban a külföldi kereslet azonban nagymértékben visszaesett, valamint az afrikai sertéspestis következtében a 850 hektáros vadaskertünket is nagy sajnálatunkra, állami kártalanítás mellett fel kell, hogy számoljuk. Ennek további hasznosítása megoldandó. A legvalószínűbb, hogy a kert korszerűsége miatt (fertőtlenítő kapuk, elektromos kerítés stb.) a sertéspestis elkerül bennünket és pár év alatt a vaddisznó létszám újra növekedésnek indul és hasznosíthatóvá válik. Amennyiben a sertéspestis mégis megjelenik a kertben, akkor kérődzők tartásában is gondolkodunk, amelynek elsősorban a húsüzemi hasznosításban lesz jelentősége. Ugyanúgy, mint a 24 hektáron létrehozott szarvasfarmnak is, amely elsősorban a friss áru, illetve a vadászati szezonon kívüli prémium termékekre vonatkozó igények kielégítését szolgálja.

A legutóbb megvalósított beruházásuk a vadhús feldolgozó üzem volt. Mennyiben segítette Önöket a finanszírozó bank szerepvállalása és hogy vélekednek az üzem jövőbeni kilátásairól? Milyen értékesítési csatornákon tervezik a feldolgozott termékek értékesítését? 

A Takarék Bankkal korábban is nagyon jó kapcsolatunk volt. A vadhús feldolgozó üzem nem az első közös beruházásunk, de a most megvalósított üzem nagyságrendje és a projekt összetettsége miatt a kapcsolatunk egy újabb szintre lépett. A kollégák folyamatos támogatása, rugalmas, problémamegoldó hozzáállása mind segített abban, hogy mintegy 10 hónap alatt ez a beruházás megvalósulhasson.

A koronavírus járvány némileg visszaveti most a prémium termékek piacát is. Az éttermek bezárásával a HoReCa szegmens is gyengébben teljesít, de bízunk a javuló kilátásokban. Az alaptermékeink iránt stabil kereslet már most is érzékelhető, így a jelenlegi időszakban elsősorban éves készleteink feltöltésére koncentrálunk, amelyet később a feldolgozott termékek révén még nagyobb arányban tudunk majd bővíteni. Az értékesítést a kezdeti időszakban viszonteladó partnerek révén (nagykereskedők, kiskereskedelmi láncok) tervezzük, melyet a későbbiekben szeretnénk saját logisztikai lánccal, illetve a nagyobb városokban mintabolt hálózattal bővíteni. 

Az interjút készítette: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?