A patkányirtás módszerei: patkányirtás házilag, patkányirtás gázzal, patkány riasztó, az ipari patkányméreg hatása

A patkányirtás módszerei: patkányirtás házilag, patkányirtás gázzal, patkány riasztó, az ipari patkányméreg hatása

agrarszektor.hu
Mi a legjobb patkány ellen? Patkányméreg mennyi idő alatt hat, hogyan hat a patkányméreg? Patkányméreg hol kapható? Patkány riasztó és patkányirtás házilag: ettől mind eltűnnek!

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Akár a házunk táján, akár üzlethelyiségekben, ipari üzemekben vagy mezőgazdasági létesítményekben bukkannak fel, a patkányok nem kis fejfájást okoznak, hiszen rendkívül kártékonyak és gyorsan szaporodnak. A patkányok mindent megrágnak, hátra hagyják ürüléküket és beveszik magukat még a legjobban őrzött épületekbe is - éppen ezért a különféle patkány riasztó rendszerek és a patkányirtás módszerei állandóan változnak és fejlődnek, hogy a lehető legegyszerűbben és a leggyorsabban történjen meg a patkányirtás házilag is. Cikkünkben eláruljuk, melyek a patkányirtás módszerei, hogyan történnek és mi a helyzet a patkányméreg használatával. Tudd meg, mi a legjobb patkány ellen, a patkányméreg mennyi idő alatt hat, és mire figyelj, ha azt gyanítod, valaki a kutyádnak adott belőle!

Milyen károkat okoz a patkány?

A patkányirtás kiemelt fontosságú tevékenység, főleg a nagyvárosokban, ahol a legtöbb kárt képesek okozni. A patkány jelenléte mind a magányszemélyek otthonának környékén (lakóházban, pincében, padláson, ólakban, pajtákban, garázsban), mind a nagyobb telephelyeken, irodaházakban, mezőgazdasági- és ipari létesítményeknél és vendéglátó egységeknél komoly problémákat jelent. A patkányok beveszik magukat az eldugott helyekre, megrágják a burkolatokat, a vezetékeket (nem csak a falakban, hanem a személyi- és haszongépjárművekben is), emellett rohamosan rontják az épület és a környék higiéniai mutatóit, illetve különféle betegségek terjedésében is szerepet játszanak.

Miért fontos a patkányirtás?

Habár elsőre nem tűnik túlságosan humánus dolognak, a patkányirtás egy nagyon fontos közösségi tevékenység, amelyre nagyobb településéken vagy vendéglátóipari létesítmények esetében törvény is kötelezi az embereket, hiszen senkit sem kényszeríthetünk arra, hogy elviselje a kártevők negatív hatásait. Ahol a patkányok elterjednek, nagyobb eséllyel fertőződnek meg különböző kórokozókkal a vizek, a talaj és a háziállatok és persze mi, emberek is, ezért kiemelt figyelmet kell fordítanunk nem csak saját, hanem a környezetünk érdekében is a patkányirtás folyamatára.

A patkányirtás megkezdése előtt érdemes a rágcsálófajt beazonosítanunk: a leggyakoribb kártevők az egerek, a vándorpatkány és esetenként a házi patkány. Az azonosítás megtörténhet élő vagy halott állat begyűjtésével, illetve a rágcsálóürülék vizsgálata során is. Nézzünk, hogyan azonosítsuk be a patkányokat és mit érdemes megtudnunk róluk, hogy felkészülten kezdhessünk neki a patkányirtás tevékenységének!

Vándorpatkány és házipatkány

A szóban forgó rágcsáló nem más, mint az egész Földön elterjedt vándorpatkány, amiből a világ nagyvárosaiban sokszor több él, mint ahány ember - éppen ezért Magyarországon a patkányirtás törvényhez kötött, kötelező tevékenység. A patkány jól érzi magát az ember közelében, az általunk alapított létesítményekben, legyen szó a nyirkos csatornahálózatról, a tanyákról és az őket körülvevő istállókról, ólakról, az ipari üzemekről - sőt a házunkról is!

A patkány eredendően nem őshonos emlős Európában. Világszintű elterjedése a legtöbb invazív fajhoz hasonlóan a világkereskedelemhez, az óceánokon átívelő hajózáshoz köthető. A vándorpatkány származási helye valószínűsíthetően Kína és Dél-Szibéria, ahol a természetben a mai napig is előforduló élőlény. Ne keverjük össze a vándorpatkányt az indiai származású házi patkánnyal, amely Európában jóval korábban, már a 11. század környékén elterjedt. A vándorpatkány csak később, a 18. század során hódította meg a világot, legtöbbször kiszorítva a házi patkányt előhelyéről.

A patkányirtás módszerei: patkányirtás házilag, patkányirtás gázzal, patkány riasztó, az ipari patkányméreg hatása

A két patkányfaj elterjedése többnyire földrajzi határokhoz kötött: a vándorpatkány dominanciája az Alpoktól északra, illetve a Földközi-tenger környéki mediterrán területeken figyelhető meg a leginkább - ugyanez a tendencia érvényes hazánkra is, ahol a vándorpatkány gyakori faj, a házi patkány viszont sokkal ritkább. A két rágcsálófaj között mindemellett megfigyelhető egy fontos különbség: a vándorpatkány sokkal inkább a "mocskos" környezetet kedveli (városi csatornahálózat, szennyezett vizek, pincék), míg a házi patkány hajlamosabb bevenni magát a háztáji épületek tetőterébe, istállókba. Habár Magyarországon a vándorpatkány a gyakoribb kártevő, a felsorolt patkány riasztó és patkány irtó szerek mindkét rágcsáló és az egerek ellen hatásosak.

A vándorpatkány jellemzői

Hogy néz ki a patkány?

A patkány egy viszonylag nagyobb termetű rágcsáló: testhossza 20-30 cm között ingadozik, gyűrűs, hengeres, a vége felé elvékonyodó farkának hossza ezen felül elérheti a 20-23 cm-t is. A patkány testsúlya megközelítőleg 250-580 g, vagyis a vándorpatkány szemmel láthatóan erőteljesebb, nagyobb élőlény, mint a kistermetű, vékony testalkatú házi patkány. A vándorpatkány fülkagylói kerekek, metszőfogai narancssárgák és olyan kemények, hogy szinte bármit képes velük megrágni. A vándorpatkány hátoldali szőre szürkésbarna, a hasánál annál világosabb sárgás- és fehéresszürke árnyalatokat figyelhetünk meg.

A patkány életmódja

A patkány egy rendkívül okos, óvatos és gyanakvó állat, éppen ezért nehezebb őket elcsípni, mint azt gondolnánk. A patkány gyenge pontja az, hogy ragaszkodik a jól bevált fészkéhez és a szagmintákkal gondosan ellátott útvonalaihoz. A patkányközösségben szigorú hierarchiát figyelhetünk meg a domináns és az elnyomott egyedek között, emellett minden családra egyedi szagjelzések jellemzőek, amelyek alapján a családtagok beazonosítják a rokonokokat és a betolakodókat.

A patkányirtás módszerei: patkányirtás házilag, patkányirtás gázzal, patkány riasztó, az ipari patkányméreg hatása

A patkány szürkületkor indul táplálék után: kedvelik a hordalékkal teli vízpartokat és a szemétkupacukat, amelyekben több fészket, raktárt és közlekedési útvonalat is kialakíthatnak, amiket vastagon kibélelnek különféle természetes anyaggal és szeméttel. A fészkek kialakításától az ember közvetlen közelében sem ódzkodnak: bevehetik magukat a pincébe, a tetőtérbe, sőt, akár az elhanyagolt, ellomosodott házakba is, különösen városi környezetben, ahol a patkányok a szellőzőkben, csőhálózatokban, szemétgyűjtő-helyeken jó rejtekhelyeket készíthetnek. A patkány mindenevő, ezen felül sem túl válogatós: mindent elfogyaszt az élelmiszer-hulladéktól kezdve a számunkra emészthetetlennek tűnő műanyagig.

Hogyan kerüli el a patkány a veszélyt?

Ahogy fent is írtuk, a patkány minden szokatlan objektummal szemben gyanakvó, ez igaz a jól bevált fészkek, útvonalak közvetlen közelében megjelenő csapdákra, mérgekre is. A csapdákat sokszor az idegen "emberszag" árulja el, habár a megfelelő álcázás és a csalétek kihelyezése felülírhatja azt az éhes patkány számára. A patkány a csábító patkányméreg megjelenése során is óvatos: habár a patkányméreg izgalmas színekben pompázik és finom illatot áraszt, ha egy patkány a patkányméreg fogyasztása után közvetlenül, társai szeme láttára elpusztul, a többiek nem fogyasztják el a mérget, mert tudják, hogy veszélyes. A patkány akkor is jól védekezik, ha "eljönnek értük", ugyanis számos rejtekhelyet és menekülő útvonalat biztosítanak maguknak és családjuk számára, mert fel vannak készülve az ellenséges behatolásra.

A patkányirtás módszerei: patkányirtás házilag, patkányirtás gázzal, patkány riasztó, az ipari patkányméreg hatása

Milyen gyorsan szaporodik a patkány?

A patkány a többi egérféléhez hasonlóan nagyon gyorsan szaporodik: az egyedek már 8 hetesen ivaréretté válnak, vemhességi idejük pedig 21-23 nap. Egy kifejlett nőstény egyed egyszerre átlagosan 10 utódot hoz világra, de a 20 patkánycsemete sem ritka. Egy nőstény patkány évente 6-8 alkalommal szül.

Milyen a patkány hangja?

Társas rágcsáló révén a patkány számos módon kommunikál társaival és ellenséges helyzetekben: különféle hangjelzések és testbeszéd vonatkozik minden alkalomra. Egymás közt a patkánycsalád tagjai számos dominanciajelzést használnak, emellett "vidám" cincogással, ugrándozással fejezhetik ki az örömüket. Mi egészen más szituációban találkozunk velük: az elfogott patkány felborzolja szőrét, behorpasztja oldalát, gyakran megmerevedik és sivító hangot ad, amivel félelmét fejezi ki. Agresszív viselkedés esetén a patkány gyakran ad sziszegő, csattogó hangokat, illetve puffogást.

A patkányirtás módszerei: patkányirtás házilag, patkányirtás gázzal, patkány riasztó, az ipari patkányméreg hatása

A patkányürülék azonosítása: milyen a patkány ürüléke?

Gyakran találkozhatunk különféle rágcsálóürülékekkel, amelyeket elsőre nehéz lehet megkülönböztetni egymástól. A következő tulajdonságokat kell figyelembe vennünk, amikor ürülék alapján szeretnénk beazonosítani a kártevőt:

- Házi egér ürülék: aprócska és hosszúkás (0,3-0,8 mm hosszú, 0,1-0,3 mm vastag), gyorsan keményedő ürülékek; színe kifejezetten sötét, feketés.

- Vándorpatkány ürülék: kapszula alakú, tompavégű ürülék (átlagosan 2 cm hosszú, 0,5 cm vastag), színe barnásszürke.

- Házi patkány ürülék: orsó formájú, görbe és hegyes végű (átlagosan 1 cm hosszú, 0,3 cm vastag), színe sötét.

A patkány milyen betegségeket terjeszt?

Sokszor hallhattuk, hogy a patkányirtás azért is fontos, mert a rágcsálók, különösen tömeges jelenlét esetén betegségeket terjesztenek - ez sajnos így igaz. A patkányriasztás és a patkányirtás házilag és iparilag egyaránt segíthet a következő betegségek terjesztésének megfékezésében:

- Pestis: a pestis, habár a középkorban megtizedelte a népességet, ma már ritkán előforduló és kezelhető betegséggé szelídült, ám ha valahol felüti a fejét, azonnal jelenteni kell. Minél hamarabb kezelik, a beteg esélyei annál jobbak, emellett a koronavírushoz hasonlóan a beteget és annak hozzátartozóit is egy rövid időre karanténba helyezik. A pestis a nyirokcsomók gyulladásos-elhalásos betegsége, ritkán tovább fejlődhet cseppfertőzés útján terjedő tüdőpestissé is. Érdekesség, hogy a pestist nem maguk a patkányok, hanem a patkányról patkányra terjedő bolhák okozzák, amelyek az embert is hajlamosak megmarni.

- Fonalóckór (trichinellosis): ez egy fonálféreg fertőzés, amit fertőzött hús (leginkább disznó és vaddisznóhús) fogyasztásával juttathatunk be a szervezetünkbe. A természetben és a szennyezett telepeken a disznók a fertőzött patkányhús és patkányürülék elfogyasztásával szedik össze - elkapják a fonálféregfertőzést, ami a tápláléklánc következő lépcsőfokára is eljuthat, ha nem hőkezeljük a húst megfelelően. A férgek a testünkben kikelnek a gyomorsav hatására, ahol szaporodni kezdenek, beveszik magukat bélrendszerünkbe és izomzatunkba. A fellépő izomfájdalom és légzési nehézség árulkodik róluk - ma már jól kezelhető betegség.

- Iszapláz (leptospirosis): a betegség a hámszövet apró sérülésein keresztül hatol be a szervezetbe, súlyos esetben máj- és vesekárosodást okoz. A pestishez hasonlóan érdemes minél hamarabb elkezdeni az antibiotikumos kezelést! A leggyakrabban természetes vizekben, iszapos tópartokon kaphatjuk el ezt a betegséget, ahol a patkányok is szívesen élnek és kutatnak táplálékuk után.

- Murin tífusz: antibiotikumokkal jól kezelhető, fejfájással, lázzal és kiütésekkel járó betegség, ami legkönnyebben "bevakarás" útján kerül a szervezetünkbe: a patkánybolha megcsípi az embert, ürülékét a bőrére ereszti, a viszkető sebeket enyhítő vakarás útján pedig mikrosérüléseket hozunk létre a hámsejten, így bejut a kórokozó.

- Patkányharapási láz: influenzához hasonlatos tüneteket kiváltó betegség, a konkrét patkányharapás útján kerül a védekezésre képtelen csecsemők, kisgyerekek szervezetébe. Leginkább olyan elhanyagolt környezetben történhet meg, ahol a gyermekek gyakran találkoznak a rágcsálókkal. Patkányharapás esetén minden esetben tetanusz injekcióért kell jelentkeznünk a háziorvosnál, ugyanis a harapás útján a tetanusz kórokozói is bejuthatnak a szervezetünkbe.

- Vírusos hemorrhágiás láz: viszonylag ritka, ám súlyos betegség, amelyet a szabadban élő rágcsálók hordoznak, így leginkább a szabadban történő alvás során fertőződhetünk meg vele. Ez egy bevérzéses betegség, amely során a különböző szerveink károsodnak.

- Egyéb betegségek, amiket a patkány terjeszthet: takonykór, lépfene, nyúlpestis, vérhas, veszettség, tífusz-félék, salmonellosis stb.

A patkányirtás módszerei: patkányirtás házilag, patkányirtás gázzal, patkány riasztó, az ipari patkányméreg hatása

Patkányirtás patkányméreggel

A patkányirtás kivitelezése során a legtöbben a jól bevált patkányméreg módszeréhez fordulnak. Ha még csak 1-2 patkány jelent meg a házunk tájékán, hatásos lehet az egyszerű, bolti patkányméreg, ám nagyobb patkányfertőzés esetén érdemes a dolgot a profikra bíznunk, akik szakszerűen kivitelezik a patkányirtást. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak, ha a mérgezéses patkányirtás mellett tesszük le a voksunkat!

Figyelem! Minden esetben ügyeljünk a higiéniára: használjunk a patkányméreg és patkánycsapdák kihelyezésénél is gumikesztyűt, hogy ne hagyjuk rajta a szagunkat semmin, különben minden erőfeszítésünk hasztalanná válhat!

Patkányirtás ipari patkányméreg használatával

Az ipari patkányméreg és a bolti patkányméreg (pl. Protect Patkányméreg) ugyanazt a hatást fejti ki, csak eltérő léptékben. A modern patkányméreg tulajdonságai közé tartozik, hogy a patkányméreg hatása csak késleltetve mutatkozik, így az elhulló patkányok nem figyelmeztetik a többieket a veszélyre. Különböző színű, formájú és állagú patkánymérgeket szerezhetünk be a háztartási boltokban: azt, hogy nekünk melyikre van szükségünk, kideríthetjük a patkánycsalád méretének feltérképezése során, illetve kérhetjük szakember segítségét is, aki elmondja, melyik patkányméreg felel meg a mi esetünknek.

A patkányméreg szakszerű kihelyezése

A patkányméreg veszélyes, éppen ezért oda kell figyelnünk a szakszerű kihelyezésre, hogy csak a patkányok fogyaszthassanak belőle, a házi állatok, kisgyerekek semmiképp se férhessenek hozzá! A patkányméreg kihelyezés egyik legegyszerűbb módszere a zárt etetőállomás használata. A zárt patkányetető ládák olyan dobozok, amikben biztonságosan elhelyezhetjük a patkánymérget: csak a patkány tud bejutni és enni belőle, nem szóródik ki belőle semmi és a gyerekek sem tudják kinyitni, mert kulccsal zárható. A patkányetető láda mindemellett később is használható, ha a patkányok újra elszaporodnak a házunk körül.

A patkányirtás módszerei: patkányirtás házilag, patkányirtás gázzal, patkány riasztó, az ipari patkányméreg hatása

A patkányméreg kihelyezhető zárt patkányetető állomás nélkül is (ha nem szeretnénk ilyesmire költeni), ám ezesetben is gondoskodnunk kell róla, hogy a patkányok ne tudják széthordani a mérget az udvaron, ahol például a baromfik is megehetik. Erősítsük a nyitott helyzetben tárolt patkánymérget a helyére kötöződróttal, hogy a patkány ehessen belőle, de más állatok ne juthassanak hozzá!

Arra, hogy a patkányméreg hogyan hat más állatokra, kifejezetten a kutyákra, macskákra - és persze az emberekre - később fogunk kitérni!

Patkányirtás házi patkányméreggel (méregmentesen)

A legelterjedtebb házi patkányméreg a jól ismert gipsz + liszt + cukor kombináció. Ennek a házi patkányméreg keveréknek a titka, hogy ha elfogyasztja a patkány, szomjas lesz tőle. Amikor a keveréket elfogyasztó patkány iszik, a gyomrában lévő gipsz megköt; az állat ebbe belehal. A folyamat gyorsítása érdekében tegyünk ki egy tálka vizet a patkányméreg mellé!

Patkányméreg hol kapható?

A különböző patkánymérgek számtalan színben, erősségben és formában kaphatóak a háztartási boltokban és a szupermarketekben; gyakorlatilag bárhol beszerezhetjük őket. A különlegesebb patkányirtó szerek, patkányetető dobozok beszerzése érdekében érdemes meglátogatunk egy közeli gazdaboltot, ahol szinte bármilyen kártevő ellen árulnak hasznos holmikat.

Patkányirtás gázzal

A patkányok elgázosítása is egy lehetséges út, ám ezt csak olyan helyeken lehet végezni, ahol megoldható az épület légmentes szigetelése és sem az emberek, sem az állatok nem veszélyeztetettek, illetve nem tárolnak élelmiszert vagy élelmiszeripari eszközöket. Ilyen helyek lehetnek különböző raktárak, ipari telepek.

Patkányirtás csapdával

Ha nem szeretnénk mérgeket látni a házunk tájékán, a patkányfogó csapdák kihelyezését ajánljuk, amelyek hatékonyan és gyorsan képesek elkapni a rágcsálókat. Kaphatóak különféle élve fogó és azonnal ölő patkánycsapdák is: nézzük, hogyan működnek!

A patkányirtás módszerei: patkányirtás házilag, patkányirtás gázzal, patkány riasztó, az ipari patkányméreg hatása

Élve fogó patkánycsapda

Az élve fogó patkánycsapdák működési elve egyszerű: egy ketrecről van szó, amelyben csaléteket helyezünk el; a patkány kiszagolja azt, majd a csapdába érve becsapódik mögötte az ajtó. Humánus patkányfogó módszer, ha nem szeretnénk megölni őket, de csak akkor alkalmazható sikerrel, ha nincs túl nagy patkányszaporulat.

Rugós patkánycsapda

Az élve fogó patkánycsapda mellett a rugós patkánycsapda már jobban hasonlít az egérfogóra, amit a legtöbben a filmekből ismernek. Szintén csalétekkel működik, ám amikor a patkány az érzékelőre lép, a rugó kilövell és elkapja vele az állatot.

Patkányirtás kutyával, patkányirtás vadászgörénnyel

A történelem során a patkánykrízis mindig problémákat okozott, éppen ezért az ember több olyan agresszív, kis testű kutyafajtát is kitenyésztett, amelyek különösen alkalmasak a patkányfogásra. Egy-egy ilyen eb egy nap alatt képes levadászni (akár ki is kaparja a kotorékból) és leölni egy egész patkánycsaládot. A patkányirtás kutyával tehát: végleges megoldás, gyors, környezetbarát és még "izgalmas" is.

Ugyanez a helyzet a betanított vadászgörényekkel: a görények felkutatják az istállókban, ólak alatt, padláson rejtőző patkánycsaládokat és egyesével levadásszák azokat. Ha nem sikerül a patkányokat egyszerre elpusztítani, a vadászgörénnyel később is visszatérhetünk, hogy befejezhesse, amit elkezdett.

Patkány riasztó szerek

A különböző patkány riasztó szerek is megérnek egy próbát, például a patkányriasztás kellemetlen szagokkal, füsttel, vagy a patkány számára kellemetlenséget okozó háztartási és vegyi anyagokkal. Nézzük, milyen humánus módszerekkel lehet elkergetni a patkányokat!

Milyen szagot utál a patkány?

Átmenetileg megszabadulhatunk a patkányoktól különféle büdös (már ami egy patkány számára büdös!) szagokkal. A patkány nem szereti a füstöt: különböző anyagok égetésével elűzhetjük őket például a pincéből vagy a padlástérből, ám ez csak ideiglenes megoldást biztosít, ugyanis, ha a füst kiszellőzött, semmi nem gátolja meg a patkánycsaládot, hogy kedvelt helyére visszaköltözzön. A vándorpatkány más anyagokat sem kedvel, ilyen például az őrölt bors, aminek a fűszeressége, ha behintjük vele otthonukat, egy időre ugyancsak elriasztja a patkányt.

Ecet patkány ellen: tévhit vagy beválik?

Az ecet patkány ellen történő felhasználása a fent leírt módszerekhez hasonlóan szintén nem jelent tartós megoldást, ám segíthet elriasztani őket. Locsoljunk ecetet a patkányok élőhelyére vagy tömjünk ecetes rongyot járataikba - az erős ecetszag hatására a patkányok, ha szerencsénk van, kereket oldhatnak.

Ultrahangos patkányriasztó

A különböző ultrahangos állatriasztó szereknek nagy divatja van: a különböző nagyáruházakban, kertészeti- és gazdaboltokban beszerezhetünk ultrahangos riasztót kutya, macska, patkány és más kisállat ellen is, ami, ha működik, az állatok számára kellemetlen frekvenciájú hullámok kibocsájtásával tartja távol őket. Egy próbát megér!

A patkányirtás módszerei: patkányirtás házilag, patkányirtás gázzal, patkány riasztó, az ipari patkányméreg hatása

A legjobb patkány elleni védekezés a megelőzés

- Tartsuk jól elzárva a szemetet, hogy az ne szolgáljon a patkányok, egerek táplálékforrásaként!

- Zárjuk el a télire felhalmozott fát, tüzelőanyagokat is, ugyanis jó fészkelőhelynek bizonyulnak a rágcsálók számára!

- Tartsuk tisztán a házunk tájékát, hogy a szemét és a lom ne vonzza oda a patkányokat!

- Szedjük össze nyáron az elhullott gyümölcsöket, mert miattuk is a kertünkbe szokhatnak!

- Éjszakára ne hagyjuk kinn a haszonállatoknak kitett táplálékot (magvak, maradék konyhai hulladék)!

- Ne használjunk nyitott komposztálót, mert a szaga vonzó a patkányok számára, sőt, fészket is rakhatnak benne!

- Zárjuk el a vízgyűjtőket, hogy a rágcsálók ne ihassanak belőle és ne fertőzhessék meg azokat betegségekkel!

- Ellenőrizzük a házunk körüli épületeket, ólakat, a pincét és a padlást: a falakon lévő repedéseket, ajtók menti hézagokat tömjük be!

SOS: Mit tegyünk, ha a patkányméreg kutya gyomrába kerül?

A patkányméreg akarva-akaratlanul is a kutyák és más házi kedvencek közelébe kerülhet, ami nagyobb mennyiségben elfogyasztva rájuk is veszélyes. Ügyeljünk arra, hogy a házi állatok ne fogyaszthassanak belőle!

Mennyi patkányméreg öl meg egy kutyát?

Az a kutya méretétől és attól függ, és az is befolyásolja, hogy mennyit evett belőle. Kis mennyiséget egy nagyobb testű kutya képes kiheverni otthon is, illetve a nagyobb dózis elfogyasztását - ha időben állatorvoshoz fordulunk - semlegesítheti szakember.

A patkányméreg mennyi idő alatt hat kutyára?

A patkányméreg hatása a fent leírt okokból kifolyólag késleltetett, a méreg típusától és az állat termetétől függően minimum több óra.

A patkányirtás módszerei: patkányirtás házilag, patkányirtás gázzal, patkány riasztó, az ipari patkányméreg hatása

SOS: Mit tegyünk, ha ember fogyasztott patkánymérget?

Akár haszonállat, házikedvenc, felnőtt ember vagy gyerek fogyasztott patkánymérget, haladéktalanul forduljunk orvoshoz és közöljük vele a patkányméreg fogyasztás tényét is! Ritkán fordul elő az, hogy egy ember véletlenül fogyaszt patkánymérget, mert valljuk be, kicsi az esélye annak, hogy találunk egy darabot a földön és megesszük - viszont néhány esetben a patkányméreg fogyasztása öngyilkossági szándékkal történik. Az Európai Unió jogszabályai csökkentették a patkányméregben lévő hatóanyagok mértékét, hogy az emberi halálozás esélyét a patkányméreg fogyasztása ne okozhassa - ettől függetlenül súlyos szervi károsodást okozhat.

Patkányméreg: Tilos vele visszaélni!

A patkányméreg előnyös és egyben hátrányos tulajdonsága, hogy szinte bárhol beszerezhető, emiatt sajnos sokan visszaélnek vele, jellemzően a szomszédok, a közelben lakók zavaró háziállatainak kiiktatása céljából, ami minden körülmények között szigorúan TILOS! A háziállatok kínzása és megölése szigorúan büntetendő cselekmény, ezért - és etikai okokból is - a kutyák, macskák és más állatok megmérgezése bűncselekménynek számít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?