Jön az invázió: rovarok milliárdjai szállhatják meg az Egyesült Államokat

agrarszektor.hu
Több milliárd kabóca fog megjelenni hamarosan az Egyesült Államok keleti részén. Az időszakos kabócák gyakoriak az Egyesült Államok keleti partján, de ekkora számban legutóbb 2004-ben voltak jelen 15 államban, köztük New York, Ohio, Illinois és Georgia államokban.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A kabócák 17 föld alatt eltöltött év után jönnek majd a felszínre, várhatóan májusban. Ezek a különleges, vörös szemű, fekete testű, narancssárga szárnyú rovarok életük nagy részét ugyanis a föld alatt töltik, fák gyökereiből táplálkoznak, majd tizenhárom vagy tizenhét év elteltével egyszer csak tömegestül megjelennek a felszínen párosodni. A keleti partvidéken több milliárd kabóca jelenik meg ilyenkor, és általában 5-6 hétig élnek a felszínen, írta meg a Telex a Guardian információi alapján.

A rovarok parkokban, erdőkben, de lényegében bárhol megjelenhetnek milliós nagyságrendben. A felszínen tartózkodásuk alatt teljesen ellepnek mindent, az emberekre nem jelentenek veszélyt, de a háziállatok, ha megeszik őket, megbetegedhetnek.

A kabócák nagyon hangos zajt tudnak csapni párzáskor, ez az emberek és a vadászó madarak számára is elviselhetetlen szokott lenni. A hím kabócák csak azért ciripelnek, mert ezzel próbálják felhívni magukra a nőstények figyelmét, amelyek akár 1,6 kilométerről is meghallják ezeket a hangokat. A hímekből álló kabócazenekar akár 100 decibeles hangerőt is tud produkálni, ami nagyobb zajt csap, mint egy legmagasabb teljesítményfokozatba kapcsolt fűnyíró. A kabócák általában csak naplemente után szoktak elcsendesülni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?