Magyarország lekerült az EU feketelistájáról: ennek a döntésnek sok állattartó örülhet

agrarszektor.hu
Magyarország egész területén feloldásra kerültek a kéknyelv-betegség miatti korlátozások miután az Európai Unió elismerte hazánk kéknyelv-betegségtől való mentesítési programjának eredményét.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A Nemzeti-Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a tavaly év végén az Európai Bizottság részére benyújtotta a kéknyelv-betegségtől való mentességre vonatkozó hivatalos dokumentációt, így a mentes státusz elismeréséhez szükséges kiegészítő vizsgálatok eredményei alapján 2021. február 23-ával az Európai Unió elismerte hazánk mentességét - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Azzal, hogy az EU 2021. február 23-tól kéknyelv mentes országnak ismeri el Magyarországot, hazánk megszüntetheti a betegség terjedésével és a BT vírus kimutatására szolgáló eljárásrendjét. Ez azt jelenti, hogy juhok, kecskék, szarvasmarhák és bivalyok valamelyik EU tagállamba továbbtartásra történő exportálásakor nem kell sem vírus vagy ellenanyag kimutatást végezni sem vakcinázni az állatokat, továbbá azok vektormentes elkülönítésére sincs szükség. A kéknyelv megbetegedéssel kapcsolatos részletes kereskedelmi tudnivalók a NÉBIH honlapján itt találhatóak.

Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?