Fontos változásra figyelmeztetik a magyar vadászokat: ezt nem árt tudni

Fontos változásra figyelmeztetik a magyar vadászokat: ezt nem árt tudni

agrarszektor.hu
A vadászatra jogosultaknak és a hivatásos vadászoknak - a vadászati hatóság által vezetett nyilvántartás mellett - az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben (FELIR-ben) is szerepelniük kell. A vadászatra jogosultnak és a hivatásos vadásznak azonban a FELIR nyilvántartásba vételt nem kell kérelmezni: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hivatalból gondoskodik az ügyfelek közhiteles adatainak a FELIR-be való betöltéséről.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hatályos jogszabályok értelmében a vadászatra jogosultak és a hivatásos vadászok, a vadászati hatóság által vezetett nyilvántartás mellett, az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben (FELIR) is szerepelnek - olvasható a Nébih oldalán. A vadászatra jogosultnak és a hivatásos vadásznak azonban a FELIR nyilvántartásba vételt nem kell kérelmezni: a Nébih az, aki gondoskodik az ügyfelek közhiteles adatainak a FELIR-be való betöltéséről. Ez által az érintettek közreműködése nélkül FELIR azonosító képződik számukra. A hatóság egy tájékoztatóban foglalta össze a FELIR azonosítóval kapcsolatos tudnivalókat.

A közhitelesség érdekében a törvény előírja, hogy az agrárágazati szereplők alapadatait a FELIR-ben kell kezelni. Az egyablakos ügyintézés elvének köszönhetően a vadászatra jogosultaknak és a hivatásos vadászoknak közvetlenül nem szükséges kérelmezniük a FELIR nyilvántartásba vételt, a FELIR azonosító kiadását. Az ő esetükben a korábbi gyakorlatnak megfelelően változatlanul elegendő a vadászati törvény szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségnek eleget tenni, amely egyúttal FELIR azonosító iránti kérelemnek is minősül. Amikor a hatóság rögzíti az adatbázisban a szükséges adatokat, a rendszer automatikusan FELIR azonosítót állít ki. A szereplők az adatbázisban a központi, közhiteles adataikkal jelennek meg, ezt igazolja a számukra kiállított FELIR azonosító. A FELIR azonosítóról és az adatbázissal kapcsolatos további tudnivalókról ezen az oldalon olvashatnak részletesebben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?