Elképesztő: különleges takarmányadalék fejlesztésén dolgozik egy magyar vállalkozás

Elképesztő: különleges takarmányadalék fejlesztésén dolgozik egy magyar vállalkozás

agrarszektor.hu
A modern, egészségtudatos állattartás csak olyan anyagokkal érhető el, aminek bizonyított és ismert hatásmechanizmusa van - vallja a Dr. Bata. A biotechnológiai kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cég ezúttal egy olyan immunrendszert támogató takarmányadalék fejlesztésén dolgozik, amely az élelmiszerlánc részét képezve közvetlen hatással van a társadalom általános egészségi állapotának javítására is. A jelenleg elterjedt antibiotikumokat és egyéb, kémia-alapú, mesterséges takarmánykiegészítőket a jövőben kiválthatják a természetes-alapú, bélflórát támogató készítmények - tudhattuk meg a vállalat közleményéből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A növényi eredetű takarmányadalék a bio és a nagyüzemi állattartás ötvözetére kínálna megoldást. A Dr. Bata kutatási projektjében szőlőmagból, ánizsból, fahéjból és egyéb gyógy- illetve fűszernövényekből származó természetes polifenolokat vizsgál önmagukban és más gyógynövényekkel együtt. A polifenol-származékok többek között antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, így alkalmazásukkal megelőzhetőek lehetnek a baromfi és sertésállatokat fenyegető megbetegedések, haszonállatok ellenállóbbá válnak, ezáltal eredményesebb lesz a takarmányozás, nagymértékben javulhat az állattartás gazdaságossága, miközben a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerhez jutnak.

Az ellenőrzött, természetes anyagokat tartalmazó állati eredetű élelelmiszerek iránt egyre nagyobb a fogyasztói igény. A legnagyobb kereslet a sertés és a szárnyashúsok iránt van, s bár mindkét állatfaj energia- és fehérje szükségletét azonos takarmány alapanyagokkal biztosítják, a takarmánykiegészítők tekintetében azonban lehetnek eltérések. A Dr. Bata kutatása a modern, és egészségtudatos állattartásra és élelmezésre kínál megoldást.

A kutatási projekt II. fázisában folytatódtak a gyártástechnológiai fejlesztések. Minden előállított kivonatot, extraktumot, valamint fém- kelát gyógynövény komplex oldatot és szárítmányt a cég K+F laboratóriumában vizsgáltak. Elemezték hatóanyagtartalmukat, biológiai aktivitásukat, eltarthatóságukat. Az eredmények alapján két prototípus hatóanyag kombináció vízi élőlényekre gyakorolt toxicitási hatását is megnézték.

Összesen négy, kislétszámú etetési kísérletet hajtottak végre. Kettőt kocákkal, és kettőt választási malacokkal. A tesztek során vizsgálták az üzemi prototípus termék hatékonyságát, vér, vizelet és széklet elemzéseket végeztek, valamint általános termelési paramétereket hasonlítottak össze statisztikai módszerekkel. A kísérletek eredményesen zárultak.

Az Állatorvostudományi Egyetemen végzett vizsgálatok is visszaigazolták, hogy a prototípus termék hatóanyagai valóban rendelkeznek szelektív antimikrobiális hatással, vagyis képesek gátolni bizonyos kórokozók elszaporodását. Ezzel egy időben a hunani egyetem is megkezdte a prototípus termék és egyéb konkurens (elsősorban ázsiai) termékek hatékonyságának összehasonlítási munkáit.

A projektben a Dr. Bata egy kanadai egyetemmel is együttműködik, és a kísérletek eredményeit felhasználva fejlesztik ki a - nemzetközi szinten is jelentős kereskedelmi és tudományos potenciállal bíró - végleges piaci terméket. Az NKFI Alap több mint 271 millió forintos támogatással járul hozzá a kutatás eredményességéhez. A projekt 2021-ben zárul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?