Ilyet még biztosan nem láttál: beporzó hadművelet indult Szegeden

Ilyet még biztosan nem láttál: beporzó hadművelet indult Szegeden

agrarszektor.hu
Óriási festmény készült az elmúlt hetekben a szegedi Vág utcai fűtőmű falára. A különleges alkotás a VÁROSMETAMORFÓZIS természetvédelmi street art program "Beporzó Hadművelet" kezdeményezése keretében készült el a Mondolo Egyesület, a Syngenta Magyarország és a Szegedi Távfűtő Kft. együttműködése révén. A projektben városszerte 10 helyszínen létesült vadvirágos méhlegelő és 5 helyszínre került méhecskehotel a beporzók és a városi biodiverzitás népszerűsítése érdeké-ben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A csaknem 500 négyzetméteres óriási falfestmény a Muralpaint csapat, Marton Ákos és Vinkó Leó keze munkáját dicséri, a művészek több mint négy hétig dolgoztak alkotásukon - olvasható a közleményben. Az alkotás üzenetéről így fogalmazott a projekt sajtótájékoztatóján a VÁROSMETAMORFÓZIS kezdeményezést indító Mondolo Egyesület társalapítója, ifj. Dobai Tibor: 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az ökológiai rendszerek egyik alappillére a beporzó fajok jólléte. A mai virágos növényfajok mintegy 87 százaléka rovarbeporzású, míg a termesztett növényeink 85 százalékának van szüksége rovarok segítségére a szaporodásban. Végső soron a teljes mezőgazdasági termelés igen jelentős része nyugszik a beporzó fajok, vagyis a pollinátorok vállán. A beporzó fajok védelme, támogatása nemcsak a mezőgazdaság számára kiemelten fontos, hanem a nagy népsűrűségű városokban is. Ezért indítottuk partnereinkkel, a Syngenta Magyarországgal és a Szegedi Távfűtő Kft. -vel a Beporzó hadműveletet, hogy a beporzók fontosságát, életterüket megis-mertessük és közelebb hozzuk a városi lakossághoz.  
Forrás: Mondolo Egyesület

A falfestményen túl városszerte tíz helyszínen alakítottak ki virágos méhlegelőt a projektet támogató Syngenta méhlegelő magkeverékének felhasználásával. Továbbá 5 méhlegelő mellé kihelyeztek egy-egy rovarhotelt is, amely olyan, mesterségesen létrehozott beporzóbarát eszköz, ahol e fajok első-sorban búvó- és peterakóhelyre találhatnak, ismertette ifj. Dobai Tibor. A projekt minden helyszínére egy-egy, a beporzó rovarok és életmódjuk megismertetését segítő, QR-kóddal ellátott információs tábla is került. Az együttműködés részeként a Mondolo blogján rendszeresen olvashatnak az érdek-lődők a beporzókkal kapcsolatos témájú írásokat, kezdve azzal, hogy milyen fajok tartoznak ide, mi-lyen tévhitekkel kell leszámolnunk velük kapcsolatban, mit tehetünk értük városi környezetben.

A biodiverzitás megőrzése és növelése, azon belül is a beporzó rovarok megóvása fontos része a Syngenta fenntarthatósági tervének, a Good Growth Plannek, ezért is csatlakoztunk nagy örömmel ehhez a színes és fontos kezdeményezéshez. A méhlegelők telepítéséhez a vállalatunk által a hazai időjárási és termőhelyi adottságokhoz illeszkedő, célzottan a beporzó rovarok számra kifejlesztett magkeverékünket használták. 

- mondta Pecze Rozália. 

Forrás: Mondolo Egyesület

A Syngenta felelős és fenntartható üzleti működésért felelős vezetője Európa, Afrika, Közel-Kelet régiókban hozzátette: ezeket a magkeverékeket a mezőgazdasági táblák szegélyeibe, vagy ke-vésbé termékeny vagy nehezen művelhető területre célszerű elvetni. A szegélyek nemcsak élő- és táplálkozóhelyet biztosítanak a beporzó rovaroknak, hanem megvédik a termőtalajt az eróziótól és segítik a csapadék beszivárgását a talajba.

Dr. Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a projekt a társadalmi szem-léletformáláson túl hozzájárul a városi környezet élhetőbbé tételéhez. A 2020 tavaszán indult szegedi VÁROSMETAMORFÓZIS street art program a városképbe kevésbé illeszkedő ipari épületeink környe-zetközpontú újraértelmezését, figyelemfelkeltő alkotásokká történő átalakítását célozza. Ez minden esetben kiegészül a festmény témájához kapcsolódó, a helyi lakosság bevonásával megvalósuló közösségi eseménnyel, mint például fecskefészek készítés vagy szabadtéri mozi. A komplexitását tekintve Európában egyedülálló barnaövezeti rehabilitációs program keretében ezzel együtt már 4 fűtőművük épületét díszíti óriás falfestmény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?