Lépett a hatóság: szigorodtak az élőállat-szállítás feltételei

Lépett a hatóság: szigorodtak az élőállat-szállítás feltételei

agrarszektor.hu
Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, idén nyáron is korlátozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nem klimatizált gépjárműveken a hosszútávú élőállat szállítmányok indítását. Az időjárási előrejelzések ismeretében, a Bulgárián keresztül Törökországba tervezett közúti kérődző szállítás 2021. június 25-től, további utasításig tilos. Emellett az egyéb célországok esetében is folyamatosan vizsgálnia kell a szállítóknak és a hatósági szakembereknek, hogy az állatok érdekeit szem előtt tartva biztonságosan indítható-e a szállítmány.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hőségben történő szállítás az állatok szervezetét is megterheli, a szállítási útvonalon várható extrém magas hőmérséklet jelentős és indokolatlan szenvedésüket okozná. Ezért szabályozzák, milyen állatvédelmi óvintézkedéseket kell betartani az állatok szükségtelen szenvedésének elkerülése érdekében. A nagy melegben ugyanis a szállítójármű belsejében is jelentősen megnövekszik a hőmérséklet, túllépve a rendeletben meghatározott 5-30°C +/- 5°C tartományt - olvasható a Nébih oldalán.

Célországtól függetlenül, a hatósági állatorvosok nem indíthatnak el kérődző és sertés szállítmányt abban az esetben, ha a tervezett útvonalon a szállítás során bármelyik időpontban az előre jelzett külső hőmérséklet meghaladja a 30°C-ot (kivéve, ha ez az időszak a megállásra betervezett ellenőrző állomáson történő 24 órás pihentetés idejére esik).

Az állatvédelmi szempontból kiemelt fontosságú útvonalon, Bulgárián keresztül Törökországba, tranzit vagy végleges úti célként irányuló kérődző szállítmányok közúti indítása a szállítási útvonal hőmérséklet előrejelzései alapján tilos klímaberendezéssel nem rendelkező szállítójárművel, 2021. június 25-től, visszavonásig.

A Nébih részletes útmutatója az élőállat-szállítók és szállításszervezők részére a nyári időszakra vonatkozó ajánlásokat tartalmaz. Az útmutató kitér arra is, hogy az EU határain túl is védeni kell az állatokat. Az ún. harmadik országban folytatódó szállítás során, egészen a rendeltetési helyre történő megérkezésig meg kell felelni többek között az etetési-itatási intervallumokra, a jármű rakterében megengedett maximum hőmérsékletre, valamint a szállítási és pihentetési időkre vonatkozó előírásoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?