Fontos kampány indul Magyarországon: így próbálnak küzdeni a gyilkos kór ellen

Fontos kampány indul Magyarországon: így próbálnak küzdeni a gyilkos kór ellen

agrarszektor.hu
Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, European Food Safety Authority) további kilenc országra, köztük Magyarországra is kiterjeszti az afrikai sertéspestis (ASP, African Swine Fever) Európai terjedésének megállítása érdekében indított kampányát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tavaly nyáron az EFSA a délkelet-európai országokban indította el az ASP szemléletformáló kampányt - olvasható a közleményben. A programban az "aggodalomra okot adó régió", azaz azon országok hatóságai vettek részt, amelyek szomszédságában a betegség már megjelent, ezek Albánia, Bosznia és Hercegovina, Horvátország, Görögország, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia és Szlovénia. Az EFSA most elsősorban a sertéstartó gazdákat célozva kiterjeszti a kampányt Magyarországra, Bulgáriára, Csehországra, Litvániára, Lettországra, Lengyelországra, Szlovákiára, Észtországra és Romániára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudományos szervezetként fáradhatatlanul dolgozunk azon, hogy olyan értékeléseket készítsünk, és olyan ajánlásokat tegyünk, amelyek segíthetnek az afrikai sertéspestis által fenyegetett országoknak megvédeni állataikat és gazdaságaikat  

- mondta Nikolaus Kriz, az EFSA állat- és növény-egészségügyi egységének vezetője.

Hozzátette, hogy tavaly úgy döntöttek, hogy a tudományos ismereteiket a helyszínre, egy gyakorlatiasabb szintre viszik és megmutatják, hogy az EFSA elkötelezetten segít a gazdáknak és másoknak, akik e szörnyű betegség árnyékában élnek. A kampányt jól fogadták az első körbe bevont országok, ezért most még több érintett figyelmét szeretnék felhívni a felismerés, a megelőzés és a bejelentés fontosságára. A kampány kiegészíti az Európai Bizottság és más nemzetközi szervezetek folyamatos erőfeszítéseit, amelyek célja a betegség felszámolása Európában.

Mi az az afrikai sertéspestis?

Az afrikai sertéspestis (ASP, African Swine Fever) egy, a házisertéseket és vaddisznókat érintő, vírus okozta betegség. A vírus ártalmatlan az emberre, de számos országban jelentős gazdasági kárt okozott már. Nincs ellene oltás, ezért egy járványkitörés nagy számú házisertés leölését teszi szükségessé az érintett területeken.

Célok és célközönség

A kampány a házisertésekkel és a vaddisznókkal kapcsolatba kerülő embereket és csoportokat, különösen a sertéstenyésztőket célozza, és segíti az ASP felismerését mind a 18 országban. Megvalósítása a helyi hatósági és szolgáltató állatorvosok, gazdálkodói csoportok, vadásztársaságok, határrendészet és más érintett szervek felbecsülhetetlen segítségével zajlik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?