2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Emberfogú mutáns halat fogtak a horgászok: mindenkit sokkolt a látvány

agrarszektor.hu
Bizonyára az észak-karolinai horgászok is meglepődtek attól, ami a horgukra akadt, mivel egy roppant bizarr külsejű élőlényt sikerült kifogniuk. Az állatnak ugyanis olyan fogai vannak, mint egy embernek.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A példány egy birkafejű hal, a faj igen gyakori az Atlanti-óceán amerikai partjainál, New Yorktól egészen Brazíliáig. Az egyedek akár 91 centiméter hosszúra is megnőhetnek. A hal fő táplálékát kagylók, rákok és egyes növényi részek alkotják, a furcsa fogak éppen emiatt fejlődtek ki. Ahogy az embereknek, úgy a fajnak is igen változatos az étrendje, melynek fogyasztásához egyedi fogakra van szükség. Egy kifejlett birkafejű hal felső állkapcsában három, az alsóban pedig két sor őrlőfog helyezkedik el, az állat elülső metszőfogai különösen emberiek - írja a Live Science.

A faj fogai fokozatosan fejlődnek az életciklus során, ahogy az állat szép lassan átáll a puhább táplálékokról a keményebbekre. David Catania, a Kaliforniai Tudományos Akadémia biológusa szerint a hal nem jelent fenyegetést az emberre, amíg nem zavarják meg, a horgászokat viszont esetenként megharaphatja. A nem mindennapi hal külsejét ide kattintva lehet megtekinteni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?