Óriási problémák a magyar pulykaágazatban: súlyos gondokkal küzdenek a termelők

Óriási problémák a magyar pulykaágazatban: súlyos gondokkal küzdenek a termelők

agrarszektor.hu
A hazai pulykaágazat szinte minden mutatója bezuhant tavaly a koronavírus és a madárinfluenza együttes hatása eredményeként, lévén a vendéglátóipar jelentős részét képezi a keresleti piacnak. Az egekbe szökő energia- és takarmányárak pedig további kihívást jelentenek majd jövőre az ágazatot alkotó, döntően magyar vállalkozásoknak. Ezért az ágazatot képviselő Magyar Pulykaszövetség új elnöke, Muzsek András átfogó reformot hirdetett a szövetség éves konferenciáján, azért, hogy a korábban a világ élvonalába tartozó hazai szereplők európai szinten is versenyképesek lehessenek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A koronavírus-járvány következtében tavaly a magyar pulykaágazat árbevétele és jövedelmezősége is csökkent - írja közleményében a Magyar Pulykaszövetség. Nemcsak a vendéglátóipari forgalom visszaesése és az export csökkenése, hanem a termelői árak mérséklődése és az ezzel párhuzamosan növekvő termelési költségek is sújtották a piaci szereplőket.

Mindennek következtében a szektor válságos állapotba került, ebben a helyzetben pedig újra kell gondolnunk mindent és meg kell újulnunk

 - fogalmazott a Magyar Pulykaszövetség új elnöke, Muzsek András a szervezet idei szakmai konferenciáján. 

A hazai termelés közel egy évtizede stagnál, jelenleg a teljes EU-s pulykatermelés 4,7%-át adja. A relatív súlyunk csökkenését különösen jól érzékelteti a Lengyelországgal való összehasonlítás: 2004 óta a magyar pulykatenyésztés évi 143 ezer tonnáról 100 ezer tonnára csökkent, a lengyel 236 ezer tonnáról majdnem 376 ezer tonnára nőtt. A hazai pulykaágazat idei éves termelési mennyisége 97 ezer tonna körül alakul, ami illeszkedik a hazai trendekbe, ám visszaesést jelent az előző évi 100 ezer tonnás mennyiséghez képest. Az ágazat átlagos éves termelési értéke élőállatból 38 milliárd forint. A termelt pulykahús-mennyiség mintegy felét exportálták, azonban a korábbi évek szintjét nem érte el az exporton realizált megtérülés. A hazai pulykafogyasztás évek óta stagnál: a magyarok csak átlagosan 4 kg pulykahúst fogyasztanak el egy évben fejenként.

A Szövetség elnöke úgy látja, hogy a magyar előállítású pulykahús lemaradt az európai versenyben. Az egyik ok a túlkínálat, ugyanis számos nagy pulykatermelő országban növelték a termelés mennyiségét. Ez megnehezíti a magyar vállalkozások helyzetét, csak a versenyképes módon és piacképes árakon előállított termékek bírják a kiélezett versenyt.

Az ágazat európai szinten az elmúlt 1,5-2 évben túlkínálattal, alacsony árakkal és a jövedelmezőség hiányával küzd. Ezt a helyzetet csak megnehezítette a koronavírus-járvány, amely azt is megmutatta, hogy mennyire kiszolgáltatott egy ágazat, ha a fő felvevő piaca a HORECA. Azt gondolom, hogy a kiutat a strukturális változások jelentik, tehát meg kell újulnia a hazai pulykaágazatnak. Egyrészt a termelési költségeinket le kell szorítani, másrészt a lehető legtöbb módon innoválni kell a termékportfoliót. Harmadrészt vonzóvá kell tenni a pulykahúst, például más vöröshúsokkal szemben. Mindezek mellett növelni kell a magasabb hozzáadott értékű termékek arányát és a továbbfeldolgozott termékek exportját is

 - összegezte Muzsek András az ágazat megoldandó problémáit és feladatait.

A Magyar Pulykaszövetség az ünnepekhez közeledvén több csatornás fogyasztásnépszerűsítő kampányt is indít, hogy a magyar családok ismét gondoljanak a pulykára is, mikor az ünnepi menüket tervezgetik. Mint Dr. Némedi Erzsébet, az élelmiszeripari kutatás-fejlesztéssel foglalkozó Expedit Nodum Kft. vezérigazgatója a konferencián elmondta, a legfrissebb kutatások szerint a pulykahús számos olyan tulajdonsággal bír, melyek jó alapot adnak ahhoz, hogy magas hozzáadott értékű, funkcionális élelmiszereket fejlesszenek belőle. Ezek bizonyos egészségügyi problémák megelőzésében segíthetnek, ami jó a fogyasztóknak, ugyanakkor óriási potenciál a feldolgozóknak is, hiszen sokkal jobb megtérüléssel kecsegtető, nagy növekedés előtt álló területe lehet ez az ágazatnak. A pulyka egyik fontos előnye, hogy mind vörös hús (comb), mind fehér hús (mell) megtalálható benne. Továbbá a magas ásványianyag (cink, foszfor, szelén) tartalom és az állatok esetében ritkán említett telítetlen zsírsavak aránya is megkülönbözteti más húsoktól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55