Koronavírus: nem fogott a járvány az osztrák borászati ágazaton

Koronavírus: nem fogott a járvány az osztrák borászati ágazaton

MTI
A koronavírus-járvány miatti vendéglátóipari zárlat ellenére is növelték borexportjukat és ezzel bevételi rekordot értek el tavaly az osztrák borászatok az Österreich Wein Marketing (ÖWM) szerdai jelentése szerint.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Miközben az ÖWM az export csökkenésére számított, ehelyett tavaly 6,3 százalékkal 67,4 millió literre növekedett a kivitel az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria kimutatása alapján. A borászatok bevétele pedig 2,4 százalékos növekedéssel 187,3 millió eurós rekordot ért el. Az ÖWM tavaly év végén kiadott becslésében 62 millió literes exportot jelzett a 2020-as évre, 2,4 százalékkal kisebbet az 2019-esnél, és 175 millió eurós bevételt, 4,4 százalékkal alacsonyabbat az előző évinél. Az ÖWM az első három negyedévi adatokból kiindulva állította fel éves becslését, a negyedik negyedévben azonban erősen fellendült az osztrák borexport és pozitívba billentette az egész éves mérleget.

Az összes borászati vásár és kiállítás kiesését és a hónapokig tartó vendéglátóipari zárlatot tekintve "hihetetlenül jól teljesített" az osztrák borászati ágazat Chris Yorke, az ÖWM igazgatója szerint. Az osztrák borok legnagyobb felvevőpiacain, Németországban, Svájcban és Hollandiában egyaránt nőtt az eladás, csökkent viszont az Egyesült Államokban. Erőteljesen emelkedett viszont a kivitel a skandináv piacokra, valamint Kanadába.

A koronavírus-válság során jelentősen átalakultak a borászati értékesítési csatornák. A súlypont a nemzetközi vendéglátóipari terjesztési csatornákról az online kiskereskedelmi platformokra, valamint az élelmiszer-kiskereskedelmi és borászati szaküzleteken keresztül történő forgalmazásra helyeződött át.

Az osztrák borok értékesítési átlagára a 2019-es literenkénti 2,89 euróról 2,78 euróra csökkent tavaly. A legnagyobb mértékben, 9,9 százalékkal a palackozott borok exportja nőtt tavaly, ezen belül a prémium kategóriás vörösboroké 26,2 százalékkal. A hordós borok kivitele viszont 6 százalékkal csökkent.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 06:01