Koronavírus: nem fogott a járvány az osztrák borászati ágazaton

MTI
A koronavírus-járvány miatti vendéglátóipari zárlat ellenére is növelték borexportjukat és ezzel bevételi rekordot értek el tavaly az osztrák borászatok az Österreich Wein Marketing (ÖWM) szerdai jelentése szerint.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Miközben az ÖWM az export csökkenésére számított, ehelyett tavaly 6,3 százalékkal 67,4 millió literre növekedett a kivitel az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria kimutatása alapján. A borászatok bevétele pedig 2,4 százalékos növekedéssel 187,3 millió eurós rekordot ért el. Az ÖWM tavaly év végén kiadott becslésében 62 millió literes exportot jelzett a 2020-as évre, 2,4 százalékkal kisebbet az 2019-esnél, és 175 millió eurós bevételt, 4,4 százalékkal alacsonyabbat az előző évinél. Az ÖWM az első három negyedévi adatokból kiindulva állította fel éves becslését, a negyedik negyedévben azonban erősen fellendült az osztrák borexport és pozitívba billentette az egész éves mérleget.

Az összes borászati vásár és kiállítás kiesését és a hónapokig tartó vendéglátóipari zárlatot tekintve "hihetetlenül jól teljesített" az osztrák borászati ágazat Chris Yorke, az ÖWM igazgatója szerint. Az osztrák borok legnagyobb felvevőpiacain, Németországban, Svájcban és Hollandiában egyaránt nőtt az eladás, csökkent viszont az Egyesült Államokban. Erőteljesen emelkedett viszont a kivitel a skandináv piacokra, valamint Kanadába.

A koronavírus-válság során jelentősen átalakultak a borászati értékesítési csatornák. A súlypont a nemzetközi vendéglátóipari terjesztési csatornákról az online kiskereskedelmi platformokra, valamint az élelmiszer-kiskereskedelmi és borászati szaküzleteken keresztül történő forgalmazásra helyeződött át.

Az osztrák borok értékesítési átlagára a 2019-es literenkénti 2,89 euróról 2,78 euróra csökkent tavaly. A legnagyobb mértékben, 9,9 százalékkal a palackozott borok exportja nőtt tavaly, ezen belül a prémium kategóriás vörösboroké 26,2 százalékkal. A hordós borok kivitele viszont 6 százalékkal csökkent.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?