Ez lehet a magyar borászatok fekete éve: a karácsony sem mentheti meg őket

Ez lehet a magyar borászatok fekete éve: a karácsony sem mentheti meg őket

Bõle István
A korábbi évek megrendeléseinek csupán a töredékét kapták az idén novemberben és decemberben a hazai borászatok. Van olyan pincészet, ahonnan máris szabadságra küldték az alkalmazottakat, a ritkán érkező vevőket ugyanis a tulajdonos is ki tudja szolgálni, sőt, arra is marad bőven ideje, hogy a szükséges szállításoknak eleget tegyen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Különösen azok a boros vállalkozások kerültek nehéz helyzetbe a Covid-19-es vírus második hullámával, akik gasztronómiával is foglalkoznak - mondta az Agrárszektornak a Badacsony egyik magas teraszán működő Laposa borászat egyik tulajdonosa, Zsófia. Hozzátette, nyáron náluk is megélénkült a vendégforgalom, ám a mindössze hat hetes csúcs nem pótolhatta az egész éves hatalmas kiesést. A vendéglőjükre októberben kényszerből lakat került, hiszen erre a magaslatra nem látogat fel azért vendég, hogy hazavigye akár a legfinomabb ételt. Az első hullám idején igen intenzív médiakampánnyal, a csomagküldő szolgálatokkal együttműködve, próbálták meg csökkenteni a bevételkiesésüket, a mostani helyzetre azonban már ez sem tűnt megfelelő megoldásnak. Egyetlen jó hírt tud csak mondani így december közepén, elkészültek az első fehér bor fajtáik és azok igazán szépek, tehát náluk jó évjárat lesz a 2020-as.

A tó másik oldalán, a Dél-Balatoni borvidéken, a kötcsei szőlőhegyen termel szőlőt és készít borokat Veszprémi László. Ő helyben, turistáknak és fővárosi vendéglőkben, mintaboltokban adja el a fehér és vörös borait. Nem a nagy mennyiségek, hanem a magas minőség jellemző pincészetére. Decemberben eddig egyetlen egyszer kellett Budapestre szállítania. A korábbi években jó üzletnek számított a vállalkozásában a speciális címkékkel felszerelt, vállalati ajándéknak szánt palackok elkészítése, és már évek óta több tíz ilyen megrendelője volt, az idén ugyanakkor mindössze egyetlen egy. Ezek a palackok általában személyes találkozókon, karácsonyi és újévi jókívánságok elmondása közben cseréltek gazdát, csakhogy ilyen találkozókra most nincsen mód, postán, avagy futárral elküldeni őket pedig nem elegáns dolog. Veszprémi László egy csak erre az évre jellemző jelenséget is megosztott lapunkkal, ami, korábban nem fordult elő. Még mindig van készleten náluk néhány ládával a tavalyi Irsai Olivérből, ami habár teljesen hibátlan élvezeti értékű, kellemes bor, mivel elkészült már az idei Irsai is, ezért a ritka vevők inkább a frissebbet választják.

A soltvadkerti Frittmann Testvérek borászat egyik tulajdonosa, Frittmann János arról számolt be az Agrárszektornak, hogy nekik nagy kiesést jelent a karácsonyi vásárok elmaradása, a korábbi években ugyanis különböző helyszíneken hektoliter számra mérték a forralt bort. Ezeken a standokon sok-sok üveg friss, rosé bort is értékesítettek, ez azonban most elmaradt, pedig korábban december volt a legnagyobb árbevételt hozó hónapjuk. Nagy kiesés volt náluk az éttermi szállításokból is, hiszen sok vendéglátó egység kínálja a friss íz világú nedűiket a "ház bora"-ként főként a fővárosban, de ezek az egységek most zárva vannak, így a palackozójukra szinte fel sem kerültek az utóbbi hetekben a másfél literes üvegek. A soltvadkerti borászat idei gazdálkodásán sokat segített a nyári fellendülés, olyannyira, hogy az egész éves mérlegbe az Agrárszektornak nyilatkozó tulajdonos szerint nem kizárt, hogy szerény nyereség kerül majd. Júliusban, augusztusban a fogyasztók kiszabadultak a több hetes bezártságból és jó borokat is akartak inni. Emiatt az egyik legnagyobb nyári forgalmat regisztrálhatták. Viszont december első hetében már alig kellett árut kiadni a raktárból, a második hétre pedig szinte teljesen leállt a forgalom. Már az élelmiszer bolthálózatok sem rendeltek. Frittmann János a következő évtől tart igazán. Szerinte az emberek az idén felélték a tartalékaikat és jövőre újra el kell kezdeni a most felfüggesztett hitelek törlesztését is. Így a családi kasszákban jóval kevesebb pénz marad a magasabb értékű borokra.

Dula Bence örökös egri hegybíró, most egy családi borászat vezetője pontos összevetést mutat az Agrárszektornak, ami szerint az idei, év végi eladásaik pontosan a 30 százalékát érik el a tavalyi forgalomnak. Ők is főként magas minőségű borokat forgalmaznak. Az idei termésből jóval kevesebb rozét készítettek, mint a korábbi években. Abban hisznek, hogy a hosszabb érlelésű vörösborokra - akár majd évek múltán - akad vevő, míg a most kiesett rozé eladási csúcs időszakot már nem pótolhatja semmi. Az egri borász azt érzékeli, hogy a magyar borokat - a bikavért, leánykát, kadarkát, avagy éppen az aszút - a korábbi turistaútjaikon megszerető borbarát külföldiek megpróbálják az saját hazájuk vinotékáiban megvásárolni, így az ilyen megrendelések határozottan nőttek az elmúlt hónapokban.Természetesen ezek az, általában néhány kartonos kis tételek, nem pótolhatják az idegenforgalom megszűnése miatti kiesést.

Az Agrárszektor által megkeresett borászok egyetértettek abban, hogy sokat segített a vállalkozásoknak a kormány által meghirdetett tavaszi-nyári jövedelempótló támogatás, főként a munkahelyek megőrzésében. A most nyitva lévő pályázat, amely a szállodákat, vendéglátóhelyeket hivatott segíteni, nem ér el a beszállítókig. Általában még arra van tartalék, hogy a nagy téli munkát, a metszést a meglévő alkalmazotti létszám megtartásával elvégezzék. Ha továbbra sem jönnek a bevételek, akkor a tavasz akár vészhelyzetet is hozhat, főként a magasabb minőségű borok termelőinél.

Lehet pályázni ezekben a hetekben borászati technológiai eszközök beszerzésére is. Ebbe azonban kevesen mernek belevágni, mert az önrész kifizetésére nincsenek meg a forrásaik. A pótlásra, bankhitel felvételére nem nagyon mernek gondolni, mert még megbecsülni sem lehet, hogy mikor állhat helyre a 2019-es értékesítési nagyságrend a borászatokban.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03