Drága lesz idén a karácsonyi halászlé: húzós árakra készülhetnek a magyarok

Drága lesz idén a karácsonyi halászlé: húzós árakra készülhetnek a magyarok

agrarszektor.hu
Jellemzően 7-15 százalékkal kell többet fizetni idén a magyar halakért, a Fővám téri piacon az élő ponty 1350-ről 1450 forintra, az afrikai bőrös harcsafilé pedig 3300-ról 3500-ra forint drágult. A külföldről importáltak ára is megnőtt, várhatóan 10-15 százalékkal kerülnek többe tavalyhoz képest

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Szó sincs arról, hogy bármilyen szegmensben halhiány lenne, sőt, a nagyon kedvelt és konyhakész termékekből - az afrikai harcsa mellett - ma már szürkeharcsát is kapni, vannak tokfélék és pisztráng is a piacon, tehát minden kuriózum is elérhető

 - mondta az InfoRádiónak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője. Megjegyezte: a tavasz egy kicsit nehezebb lehet, de a Magyar Akvakultúra Szövetség feltett szándéka, hogy a horgásztavak igényeit is maradéktalanul kielégítsék, hiszen a piac másik nagy szegmense a Magyar Országos Horgász Szövetség és az egyesületek által birtokolt horgásztórendszerek, ahová majd a zsákmánynak valót kell kitelepíteni. A MA-HAL szóvivője egyben arról is biztosított, hogy aki halat szeretne a karácsonyi asztalra, az tud venni, ennek elősegítésére még önkéntes exportkorlátozást is bevezettek, hogy addig nem adnak el halat sehová, amíg a magyar piacon van rá igény.

EZ IS ÉRDEKELHET

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcseseménye - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

A szövetség megbízásából az Agrárgazdasági Kutatóintézet tíz nagyvárosban - köztük Kecskeméten, Pécsen, Székesfehérváron, Debrecenben, Békéscsabán, Győrben, Nagykanizsán, Keszthelyen és a fővárosban is - folyamatosan méri a halárakat. Ennek alapján átlagosan 7 százalékkal drágultak az élő halak tavaly óta. Lévai Ferenc példaként a budapesti Fővám téri csarnok árait hozta, ahol az élő ponty ára 1350-ről 1450 forintra, az afrikai bőrös harcsafilé 3300-ról 3500-ra, a busatörzs pedig 1300-ról 1400 forintra drágult.

Ez a 7-10 százalékos drágulás azonban még mindig nem fedezi azt az áremelkedést, ami begyűrűzött a takarmányárakba, a szállítási költségekbe és nem utolsó sorban a munkaerőköltségekbe. Ráadásul a halászati ágazat nincs is igazán jó helyzetben, miután a halastórendszerek semmilyen támogatásban nem részesülnek, ellentétben bármely szántóföldi vagy állattenyésztési kultúrával - tette hozzá. Bár a MA-HAL szóvivője nem számít arra, hogy az adventi időszakban tovább emelkedne még a hal ára, azt tanácsolja, senki ne várjon az utolsó pillanatig a vásárlással, kiváltképp, mert mélyhűtve három hét múlva is pontosan ugyanolyan friss lesz a hal, mintha tegnap vásároltuk volna.

Összességében a belföldi édesvízi halakért 7-15, a külföldi halakért 10-15 százalékkal fizethetünk idén többet, bár utóbbi esetében nem elképzelhetetlen a további drágulás. Természetesen a feldogozott termékeknél még nagyobb lehet az eltérés, a szelet- vagy filéárak drágulása a 10 százalékot is átlépheti.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?