Drága lesz idén a karácsonyi halászlé: húzós árakra készülhetnek a magyarok

Drága lesz idén a karácsonyi halászlé: húzós árakra készülhetnek a magyarok

agrarszektor.hu
Jellemzően 7-15 százalékkal kell többet fizetni idén a magyar halakért, a Fővám téri piacon az élő ponty 1350-ről 1450 forintra, az afrikai bőrös harcsafilé pedig 3300-ról 3500-ra forint drágult. A külföldről importáltak ára is megnőtt, várhatóan 10-15 százalékkal kerülnek többe tavalyhoz képest

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szó sincs arról, hogy bármilyen szegmensben halhiány lenne, sőt, a nagyon kedvelt és konyhakész termékekből - az afrikai harcsa mellett - ma már szürkeharcsát is kapni, vannak tokfélék és pisztráng is a piacon, tehát minden kuriózum is elérhető

 - mondta az InfoRádiónak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője. Megjegyezte: a tavasz egy kicsit nehezebb lehet, de a Magyar Akvakultúra Szövetség feltett szándéka, hogy a horgásztavak igényeit is maradéktalanul kielégítsék, hiszen a piac másik nagy szegmense a Magyar Országos Horgász Szövetség és az egyesületek által birtokolt horgásztórendszerek, ahová majd a zsákmánynak valót kell kitelepíteni. A MA-HAL szóvivője egyben arról is biztosított, hogy aki halat szeretne a karácsonyi asztalra, az tud venni, ennek elősegítésére még önkéntes exportkorlátozást is bevezettek, hogy addig nem adnak el halat sehová, amíg a magyar piacon van rá igény.

EZ IS ÉRDEKELHET

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcseseménye - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

A szövetség megbízásából az Agrárgazdasági Kutatóintézet tíz nagyvárosban - köztük Kecskeméten, Pécsen, Székesfehérváron, Debrecenben, Békéscsabán, Győrben, Nagykanizsán, Keszthelyen és a fővárosban is - folyamatosan méri a halárakat. Ennek alapján átlagosan 7 százalékkal drágultak az élő halak tavaly óta. Lévai Ferenc példaként a budapesti Fővám téri csarnok árait hozta, ahol az élő ponty ára 1350-ről 1450 forintra, az afrikai bőrös harcsafilé 3300-ról 3500-ra, a busatörzs pedig 1300-ról 1400 forintra drágult.

Ez a 7-10 százalékos drágulás azonban még mindig nem fedezi azt az áremelkedést, ami begyűrűzött a takarmányárakba, a szállítási költségekbe és nem utolsó sorban a munkaerőköltségekbe. Ráadásul a halászati ágazat nincs is igazán jó helyzetben, miután a halastórendszerek semmilyen támogatásban nem részesülnek, ellentétben bármely szántóföldi vagy állattenyésztési kultúrával - tette hozzá. Bár a MA-HAL szóvivője nem számít arra, hogy az adventi időszakban tovább emelkedne még a hal ára, azt tanácsolja, senki ne várjon az utolsó pillanatig a vásárlással, kiváltképp, mert mélyhűtve három hét múlva is pontosan ugyanolyan friss lesz a hal, mintha tegnap vásároltuk volna.

Összességében a belföldi édesvízi halakért 7-15, a külföldi halakért 10-15 százalékkal fizethetünk idén többet, bár utóbbi esetében nem elképzelhetetlen a további drágulás. Természetesen a feldogozott termékeknél még nagyobb lehet az eltérés, a szelet- vagy filéárak drágulása a 10 százalékot is átlépheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?