Durva, ami a madarak színével történik: ezt nehéz lesz megszokni

Durva, ami a madarak színével történik: ezt nehéz lesz megszokni

agrarszektor.hu
A repülő madarak számára rendkívül komoly problémákat okoz a túlmelegedés hosszú távon, ám úgy tűnik, hogy van rá mód, hogy megbirkózzanak vele: ez pedig nem más, mint a tollazat, ami több hőt ver vissza a nap melegéből. Az egyik legfrissebb tanulmány, mely nagyjából 10 ezer madárfajt vizsgált, megmutatta, hogy minél távolabb vonulnak a madarak, annál sápadtabb a tollazatuk.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Ez valószínűleg azért van, mert ez segít a napfényben repülő madaraknak hűsen maradni - állítja Kaspar Delhey a németországi Seewiesenben lévő Max Planck Intézet ornitológiai részlegének biológusa. A szakember szerint az eltérés kicsi, de ez gyakori, amikor a gerincesek egész osztályára jellemző színváltozás magyarázatáról van szó. A tollazat különösen diverz és sok faktor hajtja az színek evolúcióját, amelyekből a vándorlás csak egy. Számos friss tanulmány azt sugallja, hogy a túlmelegedés nagyobb probléma a hosszú távolságokra repülő madarak számára, mint korábban gondolták. Például az érzékelők azt mutatták, hogy a vándorló pehelyrécék (Somateria mollissima) testhője olyan magasra tud emelkedni, hogy abba kell hagyniuk a repülést - írja az Origo a New Scientist alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy másik tanulmány szerint azonban bizonyos vándormadarak napközben magasabban repülnek, mint éjszaka, annak ellenére, hogy ilyenkor több energiát kell felhasználniuk ahhoz, hogy a ritkább levegőben is magasban maradjanak. Ebből arra lehet következtetni, hogy a nap hője miatt sokkal valószínűbb, hogy túlmelegednek. Delehey-t és kollégáit viszont elgondolkodtatja, vajon a vándormadaraknak halványabb-e a színűk, hogy segítsen megbirkózni nekik ezzel. A kutatók a Handbook of the Birds of the World fotóit használta, hogy rangsorolja a madarak tollazatának világosságát 0-100-ig, külön fajként kezelve a hímeket és nőstényeket, mert a nemek színezete olyan gyakran eltérő. Ebből eredően az alábbiakat találták: a rövid távú vándorok jóval világosabbak a rezidens madaraknál, a hosszú távú vándorok pedig jelentősen világosabbak, mint a rövid távú vándorok - annak ellenére, hogy például a testméretet vagy a környezeti kondíciókat nem is ellenőrizték.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezeknek a ténymegállapításoknak az egyik következménye az, hogy a vándorló madarak a bolygó melegedésével még nehezebben maradnak hűsen. Az emelkedő hőmérsékletek a sötétebb fajokat arra kényszerítheti, hogy csak éjszaka repüljenek, amikor vándorolnak, vagy még magasabban repüljenek napközben. Ezeknek a reakcióknak valószínűleg ára lesz, amely csökkentheti az egyének túlélését, potenciális negatív következményekkel populációs szinten  

 - mondja Delhey.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?