Durva, ami a madarak színével történik: ezt nehéz lesz megszokni

agrarszektor.hu
A repülő madarak számára rendkívül komoly problémákat okoz a túlmelegedés hosszú távon, ám úgy tűnik, hogy van rá mód, hogy megbirkózzanak vele: ez pedig nem más, mint a tollazat, ami több hőt ver vissza a nap melegéből. Az egyik legfrissebb tanulmány, mely nagyjából 10 ezer madárfajt vizsgált, megmutatta, hogy minél távolabb vonulnak a madarak, annál sápadtabb a tollazatuk.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Ez valószínűleg azért van, mert ez segít a napfényben repülő madaraknak hűsen maradni - állítja Kaspar Delhey a németországi Seewiesenben lévő Max Planck Intézet ornitológiai részlegének biológusa. A szakember szerint az eltérés kicsi, de ez gyakori, amikor a gerincesek egész osztályára jellemző színváltozás magyarázatáról van szó. A tollazat különösen diverz és sok faktor hajtja az színek evolúcióját, amelyekből a vándorlás csak egy. Számos friss tanulmány azt sugallja, hogy a túlmelegedés nagyobb probléma a hosszú távolságokra repülő madarak számára, mint korábban gondolták. Például az érzékelők azt mutatták, hogy a vándorló pehelyrécék (Somateria mollissima) testhője olyan magasra tud emelkedni, hogy abba kell hagyniuk a repülést - írja az Origo a New Scientist alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy másik tanulmány szerint azonban bizonyos vándormadarak napközben magasabban repülnek, mint éjszaka, annak ellenére, hogy ilyenkor több energiát kell felhasználniuk ahhoz, hogy a ritkább levegőben is magasban maradjanak. Ebből arra lehet következtetni, hogy a nap hője miatt sokkal valószínűbb, hogy túlmelegednek. Delehey-t és kollégáit viszont elgondolkodtatja, vajon a vándormadaraknak halványabb-e a színűk, hogy segítsen megbirkózni nekik ezzel. A kutatók a Handbook of the Birds of the World fotóit használta, hogy rangsorolja a madarak tollazatának világosságát 0-100-ig, külön fajként kezelve a hímeket és nőstényeket, mert a nemek színezete olyan gyakran eltérő. Ebből eredően az alábbiakat találták: a rövid távú vándorok jóval világosabbak a rezidens madaraknál, a hosszú távú vándorok pedig jelentősen világosabbak, mint a rövid távú vándorok - annak ellenére, hogy például a testméretet vagy a környezeti kondíciókat nem is ellenőrizték.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezeknek a ténymegállapításoknak az egyik következménye az, hogy a vándorló madarak a bolygó melegedésével még nehezebben maradnak hűsen. Az emelkedő hőmérsékletek a sötétebb fajokat arra kényszerítheti, hogy csak éjszaka repüljenek, amikor vándorolnak, vagy még magasabban repüljenek napközben. Ezeknek a reakcióknak valószínűleg ára lesz, amely csökkentheti az egyének túlélését, potenciális negatív következményekkel populációs szinten  

 - mondja Delhey.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?