Aggasztó dolog derült ki a felmelegedésről: nem úgy van, ahogy eddig hittük

agrarszektor.hu
Világszerte egyre gyakoribbá és hosszabbá válnak a hőhullámok, de a kutatók már nem képesek már nem képesek előrejelezni a felmelegedés mértékét. Az előrejelzések ugyanis nem képesek megjósolni az emberi tevékenység pontos mértékét.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A a World Weather Attribution (WWA) projekt szerint a felmelegedés tízszer valószínűbbé tette a közelmúltban a Nagy-Britanniában tapasztalt hőhullámhoz hasonló események bekövetkeztét, ugyanakkor ez is alábecslés lehet, mivel az előrejelzések nem képesek az emberi tevékenység pontos mértékét megjósolni. A hőhullámok világszerte egyre gyakoribbá és hosszabbá válnak, és a tudósok szerint az ember okozta éghajlatváltozás mindezekre hatással van, írta meg az Infostart a CNN cikke alapján.

A szélsőséges hőségre gyakorolt emberi hatás meghatározására a tudósok megfigyelések és éghajlati modellek, illetve szimulációk kombinációját használják. A megfigyelt szélsőséges hőség Nyugat-Európában sokkal nagyobb mértékben nőtt, mint ahogy azt a modellek becsülték.

A WWA sajtóközleménye szerint míg a modellek előrejelzése szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása 2 fokkal növelte a hőmérsékletet ebben a hőhullámban, a korábbi időjárási feljegyzések azt mutatják, hogy a hőhullám 4 fokkal hűvösebb lett volna egy olyan világban, amelyet az emberi tevékenység nem melegített. Ez arra utal, hogy a modellek alábecsülik az ember okozta éghajlatváltozásnak az Egyesült Királyságban és Nyugat-Európa más részein a hőmérsékletre gyakorolt valódi hatását. Vagyis az elemzés eredményei konzervatívak, és az éghajlatváltozás valószínűleg a tanulmány által becsült tízszeresnél többel növelte az esemény gyakoriságát.

Az Egyesült Királyságban július 19-én a feljegyzések szerint először fordult elő, hogy a hőmérséklet 40 Celsius-fok fölé emelkedett, Coningsby faluban elérte a 40,3 Celsius-fokot. A brit kormány először adott ki vörös fokozatú, extrém hőségriasztást Anglia több részére, köztük a fővárosra, Londonra. Reptéri kifutópálya olvadt meg, sínek váltak járhatatlanná, sok tűz ütött ki. Az embereknek azt javasolták, otthonról dolgozzanak, az iskolák egy része bezárt, a kórházak és a sürgősségi segítségnyújtásban dolgozók pedig megfeszítetten dolgoztak.

A globális felmelegedés mindenképp a klímaválság egyre súlyosbodó hatásaival jár. A világ már átlagosan mintegy 1,2 fokkal melegedett fel: egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy az embereknek meg kell próbálniuk 1,5 fokon belül tartani a hőmérsékletnövekedést, hogy a világ elkerülje a visszafordíthatatlan hatásokkal járó változásokat elkerül.

Radhika Khosla, az Oxford Smith School of Enterprise and the Environment munkatársa az elemzés kapcsán kijelentette, hogy az Egyesült Királyságban most tapasztalható hőség veszélyes: megterheli az infrastruktúrát, a gazdaságot, az élelmiszer- és oktatási rendszert, valamint az emberi testet, szervezetet is. Ahogy a tanulmány rámutatott, az Egyesült Királyságban sok otthon lakhatatlanná vált a szélsőséges hőségben. Az emelkedő hőmérséklethez való alkalmazkodás, a hőséggel szembeni ellenállóképesség fenntartható megközelítésekkel történő kiépítése és az emberek védelme sürgős prioritás, mivel a soha nem látott hőmérsékleti értékek normává válnak - tette hozzá a szakember. Peter Stott, a brit Met Office éghajlati attribúcióval foglalkozó tudományos munkatársa szerint nem ez volt az utolsó alkalom, hogy az országnak ilyen szélsőségekkel kell szembenéznie. A következő években, sőt évtizedekben is számol ezekkel. Mint mondta, csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásával csökkenthető annak a kockázata, hogy az ilyen szélsőségek egyre gyakoribbá váljanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?