2023. március 24. péntek Gábor, Karina

Változtak az állatgyógyászati készítmények eladásának szabályai: erre jó lesz figyelni

agrarszektor.hu
2022. január 28-tól két új kötelezettség vonatkozik azokra a kiskereskedőkre és gyógyszertárakra, amelyek webáruházban értékesítenek nem vényköteles állatgyógyászati készítményeket. Ennek értelmében előbb bejelentési, majd pedig egy uniós logóra vonatkozó közzétételi kötelezettségnek is eleget kell tenniük. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (Nébih)jelezte, ezeknek a vállalkozásoknak a távértékesítés legális folytatásához minél előbb, de legkésőbb a fenti dátumig be kell jelentkezniük a hatóságnál.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Két új kötelezettség vonatkozik a webáruházukban nem vényköteles állatgyógyászati készítményeket forgalmazó kiskereskedőkre és gyógyszertárakra: előbb egy bejelentési, majd egy új, EU-s logó közzétételi kötelezettségnek is eleget kell tenniük 2022. január 28-tól. Az érintett termékkörbe például kutyáknak és macskáknak szánt spot on-ok, bolha- és kullancsirtó nyakörvek tartoznak, de mézelő méhek kezelésére használt szerek is találhatóak köztük - olvasható a Nébih oldalán. Az érintetteknek a távértékesítés legális folytatásához mielőbb, de legkésőbb január 28-ig be kell jelentkezniük a hatóságnál.

2022. január 28-án lép ugyanis hatályba az az uniós rendelet, amelynek értelmében minden olyan kiskereskedőnek és közforgalmú gyógyszertának, amely webáruházában nem vényköteles állatgyógyászati készítményeket forgalmaz, be kell jelentenie ezt a tevékenységét a Nébih-hez. A határnapot követően kizárólag azok értékesíthetik online az érintett készítményeket, akik szerepelnek a hivatal "Engedélyezett távértékesítők listája" adatbázisában. Emellett a legális kereskedelmi forgalmazás szimbólumának számító új EU-s logót is kötelező lesz feltüntetni a webáruház minden olyan oldalán, amely állatgyógyászati készítmények távértékesítéséhez kapcsolódik.

Az engedélyezett kiskereskedők és gyógyszertárak kereshető listája a Nébih vonatkozó oldalán érhető el. A webáruházakban feltüntetett EU-s logónak szintén ezen oldalra kell majd irányítania a vásárlókat, hogy ellenőrizhessék annak legális működését. A logóval szembeni külön előírás, hogy annak megjelenítésének statikusnak, szélességének pedig minimum 90 pixelnek kell lennie. Amennyiben az adott gyógyszertár vagy kiskereskedő a szimbólumot színes háttéren szeretné elhelyezni, úgy a kontraszt fokozása érdekében külső körvonallal határolható az ábra.

További előírás, hogy a webáruházban (a hiperhivatkozott logón túl) elérhetővé kell tenni a cég telephelye szerinti tagállam illetékes hatóságának elérhetőségét, valamint az ellenőrző weboldalra mutató hivatkozást. Az érintett kiskereskedők és gyógyszertárak a bejelentéshez szükséges űrlapot (excel és online formában is), valamint a logó rendelet szerinti mintáját az alábbi oldalon érhetik el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09