Döbbenetes dolog történt egy török farmon: ilyen teheneket még biztosan nem láttál

Döbbenetes dolog történt egy török farmon: ilyen teheneket még biztosan nem láttál

agrarszektor.hu
Nem mindennapi dolog történt egy török farmon, ugyanis az ott élő tehenek VR-szemüveget kaptak. Az oka szintén meglepő: szemüveg filmbeillő zöld legelőket szimulál a tehenek számára, ettől pedig nyugodtabbak lesznek, hiszen úgy érzik, hogy a szabadban vannak - ezáltal több és jobb minőségű tejet termelnek. Ám ez még mindig nem minden, a zöld legelők mellé a gazda klasszikus zenét is lejátszik nekik, így csökkenti a stresszszintjüket.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

İzzet Koçak, a kísérletező kedvű gazda elmondta, hogy először két állaton próbálta ki a virtuális valóságot szimuláló eszközöket, és azt tapasztalta, hogy átlagosan 22 liter tejet ad egy tehén a gazdaságban, a VR-szemüveges tehenek viszont akár 27 litert is adhatnak. A sikeren felbuzdulva további 10 szemüveget rendelt a teheneknek, és ha folytatódik a kedvező trend, akár az összes állat kaphat kedélyjavító virtuális legelőket - írja a Newsweek alapján a Telex.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azonban nem a török gazda az első, aki ezzel próbálkozik: Koçakot is az ihlette, hogy 2019-ben hallott egy orosz farmról, ahol VR-szemüvegekkel és szimulált zöld rétekkel próbálták javítani tehenek mentális állapotát, több tej reményében. Egyébként az orosz agrárminisztérium is reagált a kísérletre, és megerősítette, hogy a környezet komoly hatással van a tehenek egészségére, ezáltal pedig a tejhozam mennyiségére és minőségére is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?