Döbbenetes dolog történt egy török farmon: ilyen teheneket még biztosan nem láttál

Döbbenetes dolog történt egy török farmon: ilyen teheneket még biztosan nem láttál

agrarszektor.hu
Nem mindennapi dolog történt egy török farmon, ugyanis az ott élő tehenek VR-szemüveget kaptak. Az oka szintén meglepő: szemüveg filmbeillő zöld legelőket szimulál a tehenek számára, ettől pedig nyugodtabbak lesznek, hiszen úgy érzik, hogy a szabadban vannak - ezáltal több és jobb minőségű tejet termelnek. Ám ez még mindig nem minden, a zöld legelők mellé a gazda klasszikus zenét is lejátszik nekik, így csökkenti a stresszszintjüket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

İzzet Koçak, a kísérletező kedvű gazda elmondta, hogy először két állaton próbálta ki a virtuális valóságot szimuláló eszközöket, és azt tapasztalta, hogy átlagosan 22 liter tejet ad egy tehén a gazdaságban, a VR-szemüveges tehenek viszont akár 27 litert is adhatnak. A sikeren felbuzdulva további 10 szemüveget rendelt a teheneknek, és ha folytatódik a kedvező trend, akár az összes állat kaphat kedélyjavító virtuális legelőket - írja a Newsweek alapján a Telex.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azonban nem a török gazda az első, aki ezzel próbálkozik: Koçakot is az ihlette, hogy 2019-ben hallott egy orosz farmról, ahol VR-szemüvegekkel és szimulált zöld rétekkel próbálták javítani tehenek mentális állapotát, több tej reményében. Egyébként az orosz agrárminisztérium is reagált a kísérletre, és megerősítette, hogy a környezet komoly hatással van a tehenek egészségére, ezáltal pedig a tejhozam mennyiségére és minőségére is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 13:37