Hódpatkányok árasztották el Németországot: riasztó tempóban terjednek

MTI
Első alkalommal vadásztak le egy vadászszezon alatt több mint százezer hódpatkányt, más néven nutriát Németországban. Az eredetileg Dél-Amerikából származó rágcsáló az 1880-as évek óta van jelen Németországban. Eredetileg a húsáért és a szőrméjéért tenyésztették, de az elszökött példányok nemcsak remekül megéltek a természetben, de aggasztó mértékben el is szaporodtak, komoly veszélyforrást jelentve az őshonos állatfajok számára.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Német Vadászszövetség (DJV) adatai szerint a 2020 áprilisa és 2021 márciusa közötti szezonban pontosan 101 108 egyedet lőttek ki, amely 57-szer több, mint 20 évvel ezelőtt. A rekordnak számító mennyiség jelzi, hogy az eredetileg Dél-Amerikából származó rágcsáló az elmúlt években nagy mértékben elszaporodott - mondta Torsten Reinwald, a DJV szóvivője.

A vadászok szerint ennek hátterében a tél globális felmelegedés miatti enyhülése és az állatok etetése állhat.
A DJV adatai szerint ezek az idegenhonos állatok már Németország minden részén megtalálhatók, de különösen nagy mennyiségben fordulnak elő az ország északnyugati részén, az Ems, a Weser, az Elba és a Rajna vidékén.

A nutria, más néven hódpatkány vagy mocsári hód (Myocastor coypus) a hódhoz hasonlóan néz ki. 1880-tól kezdve jelent meg a faj Németországban, húsáért és szőrméjéért farmokon nevelték. A kiszökött állatok aztán saját populációkat hoztak létre és folyók, tavak mentén telepedtek le. A nutria naponta testtömege 25%-ának megfelelő tömegű növényi részt is képes elfogyasztani, ezáltal az őshonos fajok konkurensei táplálék szempontjából, valamint az élőhelyek átalakításával számos őshonos faj életfeltételei romlanak tevékenységük következtében

A Német Vadászszövetség aggodalommal tekint az állatok terjedésére. Ahogy Torsten Reinwald fogalmazott, a nutriák jelenléte nagy kihívás a gát- és a fajvédelem szempontjából. Mivel elsősorban az állandó vizek mellett, nádasok és mocsarak, folyók, patakok, tavak környékén fordulnak elő, jelentős károkat okozhatnak a partfalakban. Több méter hosszú barlangrendszerei pedig veszélyt jelentenek a gátak stabilitására. Ráadásul, mivel megsemmisítik a nádasokat, így más fajok, például bizonyos madarak számára nem marad elég élőhely.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?