Hódpatkányok árasztották el Németországot: riasztó tempóban terjednek

Hódpatkányok árasztották el Németországot: riasztó tempóban terjednek

MTI
Első alkalommal vadásztak le egy vadászszezon alatt több mint százezer hódpatkányt, más néven nutriát Németországban. Az eredetileg Dél-Amerikából származó rágcsáló az 1880-as évek óta van jelen Németországban. Eredetileg a húsáért és a szőrméjéért tenyésztették, de az elszökött példányok nemcsak remekül megéltek a természetben, de aggasztó mértékben el is szaporodtak, komoly veszélyforrást jelentve az őshonos állatfajok számára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Német Vadászszövetség (DJV) adatai szerint a 2020 áprilisa és 2021 márciusa közötti szezonban pontosan 101 108 egyedet lőttek ki, amely 57-szer több, mint 20 évvel ezelőtt. A rekordnak számító mennyiség jelzi, hogy az eredetileg Dél-Amerikából származó rágcsáló az elmúlt években nagy mértékben elszaporodott - mondta Torsten Reinwald, a DJV szóvivője.

A vadászok szerint ennek hátterében a tél globális felmelegedés miatti enyhülése és az állatok etetése állhat.
A DJV adatai szerint ezek az idegenhonos állatok már Németország minden részén megtalálhatók, de különösen nagy mennyiségben fordulnak elő az ország északnyugati részén, az Ems, a Weser, az Elba és a Rajna vidékén.

A nutria, más néven hódpatkány vagy mocsári hód (Myocastor coypus) a hódhoz hasonlóan néz ki. 1880-tól kezdve jelent meg a faj Németországban, húsáért és szőrméjéért farmokon nevelték. A kiszökött állatok aztán saját populációkat hoztak létre és folyók, tavak mentén telepedtek le. A nutria naponta testtömege 25%-ának megfelelő tömegű növényi részt is képes elfogyasztani, ezáltal az őshonos fajok konkurensei táplálék szempontjából, valamint az élőhelyek átalakításával számos őshonos faj életfeltételei romlanak tevékenységük következtében

A Német Vadászszövetség aggodalommal tekint az állatok terjedésére. Ahogy Torsten Reinwald fogalmazott, a nutriák jelenléte nagy kihívás a gát- és a fajvédelem szempontjából. Mivel elsősorban az állandó vizek mellett, nádasok és mocsarak, folyók, patakok, tavak környékén fordulnak elő, jelentős károkat okozhatnak a partfalakban. Több méter hosszú barlangrendszerei pedig veszélyt jelentenek a gátak stabilitására. Ráadásul, mivel megsemmisítik a nádasokat, így más fajok, például bizonyos madarak számára nem marad elég élőhely.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?