Tények és tévhitek az állattenyésztésről: mi az igazság?

Tények és tévhitek az állattenyésztésről: mi az igazság?

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az állattenyésztéssel és az állati eredetű élelmiszerek előállításával kapcsolatban - a tévhiteket terjesztő zöld szervezetekkel szemben - törekszik a fogyasztók hiteles tájékoztatására. A NAK "Húsba vágó tények" című online kiadványsorozatának újabb két kötete jelent meg, a kamara célja ezzel, hogy erősítse az ágazat elfogadottságát, javítsa az állattenyésztésben és az állatitermék-előállításban tevékenykedők megbecsülését.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A NAK "Húsba vágó tények" címmel indított ötrészes kiadványsorozatának újabb kötetei jelentek meg, "Környezetvédelem", valamint "Gazdálkodás és vidéki élet" címmel. A kötetek tartalma az európai mezőgazdasági termelők legjelentősebb érdekvédelmi szervezete, a Copa-Cogeca által - "Európai Állattenyésztés Hangja" elnevezéssel - indított kampány anyagain alapul.

A NAK a gondolatébresztő kiadványsorozatot azért indította útjára, hogy az állattenyésztési ágazatok, illetve a gazdálkodók elleni támadásokkal szemben megfelelő és valós tényeken alapuló kommunikációval lépjen fel. Az elmúlt időszakban ugyanis egyre erősödnek a - számos esetben elfogult szemléletet tükröző - "zöld" szervezetek általi megmozdulások az állattenyésztéssel és az állati eredetű termékek előállításával szemben.

A kamara a tudományos alapokon nyugvó, szemléltető ábrákat is tartalmazó kiadványsorozattal hozzá kíván járulni a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz, valamint bővíteni szeretné a lakosság állattenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz kapcsolódó ismereteit. A most megjelent "Környezetvédelem" című negyedik kötet az állattenyésztés környezetre gyakorolt hatásaival, erőforrás-felhasználásával, valamint az ágazati kibocsátás csökkentésével kapcsolatos kérdéseket foglalja össze. A "Gazdálkodás és vidéki élet" című ötödik kötet pedig az ágazat intenzifikációjával, a nagyüzemi gazdálkodás sajátosságaival, erőforrás-felhasználásával, valamint a vágóhidakra vonatkozó előírásokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

A két kiadvány a többi közt olyan állításokat is cáfol, hogy az állattenyésztés használná fel a világ összes vízforrásának 1/3-át, hogy a világon megtermelt gabona felét az állatok takarmányozására használnák fel, hogy a takarmány-előállítás által lekötött termőterület versenyezne az élelmiszer-előállításhoz használt földterülettel, hogy az állatgyógyászati készítmények szennyeznék folyóinkat és termőföldjeinket, vagy hogy növekedne az EU állattenyésztésének ÜHG-kibocsátása.

A kiadványsorozat "Környezetvédelem" című negyedik kötetét ezen a linken, a "Gazdálkodás és vidéki élet" című ötödik kötetünket pedig ezen az oldalon érhetik el. Az Agrárkamara arra is felhívta a figyelmet, hogy a sorozat korábban megjelent része közül az "Az állattenyésztés és az állati-termékelőállítás jelentősége" című első kötet ezen az oldalon, az "Állatjólét" című második kötet ezen a linken, az "Állategészségügy" című harmadik kötet pedig itt érhető el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?