Tombol a pásztorhiány: nem kell az 1000 eurós fizu, sokan inkább külföldre mennek

Tombol a pásztorhiány: nem kell az 1000 eurós fizu, sokan inkább külföldre mennek

agrarszektor.hu
Panaszkodnak a gazdák Románia észak-nyugati részén, nem találni ugyanis pásztort az állatok mellé. Hiába az ezer eurós bér, a helyi pásztorok inkább külföldre mennek, ezért sok román gazda már az Európai Unión kívülről hoz pásztort, van aki egyenesen Bangladesből.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Pásztorhiányra panaszkodnak a gazdák Románia észak-nyugati részén, a Romania Insider beszámolója szerint - írja a 444.hu. Hiába ajánlottak ezer eurós béreket a helyi pásztoroknak, kevésnek tartják, ezért inkább külföldre mennek. Egy Olaszországban dolgozó pásztor mesélte, hogy kétéves szerződést kapott, bejelentett állása van, orvosi ellátást biztosítanak neki, és havi 700 eurót haza tud küldeni. De több pásztor is azt mondta, hogy külföldön többet keresnek, több szabadidejük van és jobbak a körülmények, mint Romániában. A román gazdák a hiány miatt gyakran már kénytelen levágni az állataikat, vagy az uniós kívülről hoznak pásztorokat. Egy gazda például Bangladesből hozott 4 pásztort az állatai mellé.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?